Mitä hyötyä tuulivoimasta, vaikka tyynellä ei tuule

Tuulivoiman tuotanto vaihtelee tuulisuuden mukaan. Tämä havainto innoittaa tuulivoiman vastustajia vaatimaan koko tuotantotavan kieltämistä. Hieman sofistikoituneemmissa versioissa ehdotetaan sähkömarkkinoille uudenlaisia sääntöjä, tavoitteena kuitenkin sama lopputulos. Kenties olisi paikallaan kerrata, mistä tuulivoimassa on kysymys.

Tuulivoima on avainteknologia vihreässä siirtymässä. Ja vihreän siirtymän taustalla voidaan tunnistaa kolme megatrendiä. Nämä ovat (1) uusiutuvan energian hinta, (2) ilmastonmuutos ja (3) digitalisaatio.

Tuuli ja aurinko tuottavat ihmiskunnan historian halvinta sähköä. Koska tämä on olennaista, toistan: ihmiskunnan historian halvinta sähköä. Voittava strategia onkin se, jolla opitaan tämä resurssi parhaiten hyödyntämään.

Vastaavia energiamurroksia ihmiskunta on toteuttanut ennenkin. Maaöljy koettiin aikanaan haitalliseksi, pintaan tihkuessaan se esti maan hyödyntämisen viljelyyn tai laidunnukseen.

Ilmastonmuutos on uhka, jonka torjuminen edellyttää energiajärjestelmien siivoamista. Ensisjaisesti fossiilisesta energiasta pitää päästä eroon. Bioenergia on pienempi paha, mutta sen käyttöä rajoittaa kestävyyskriteerit, jotka saatavat olla jo ylitetty.

Fossiilisista irtautumisen pitää tapahtua kaikkialla. Voidaan keskustella siitä, pitääkö Suomella olla EU:ta kireämmät hiilineutraaliustavoitteet, vai riittääkö että noudatamme EU:n yleistä linjaa, mutta sellainen keskustelu ei ole luonteeltaan teknistieteellinen, vaan poliittinen.

Digitalisaatio taas tekee mahdolliseksi kehittää energiajärjestelmiemme älykkyyttä tavoilla, mitkä aikaisemmin eivät olleet mahdollista. Se muovaa energiajärjestelmät keskitetyistä ja yksisuuntaisista energiajakelujärjestelmistä kaksisuuntaisiksi, hajautuneiksi energiaverkostoiksi. Yksi esimerkki digitalisaatiosta on meneillään oleva siirtymä varttitasemalliin. Ihminen ei jaksa säädellä sähkönkäyttöään 15 minuutin aikavälein, mutta kone jaksaa.

Nämä kolme megatrendiä määräävät energajärjestelmien kehityksen suuntaviivat. Tulevaisuuden energiajärjestelmä löytyykin sieltä, minne olemme menossa, eikä sieltä, mistä olemme tulleet.

KH
Sitoutumaton Espoo

Tekniikan tohtori, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta organisaatioita, joissa työskentelen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu