Mitä vanhat lehtileikkeet kertovat ilmastosta

Tällä puheenvuorossa on herättänyt huomiota Jyrki Itkosen julkaisema kokoelma vanhoja lehtileikkeitä, joissa käsitellään sata vuotta vanhoja sää- ja ilmastoilmiöitä. Kirjoitus kerää ylisanoja ja tiettävästi sitä on tarjottu valtalehdistöllekin jonkinlaisena käänteentekevänä sensaationa.

Kirjoituksessa kuitenkin jätettiin kokonaan analysoimatta, mitä nämä artikkelit oikeastaan kertovat.

Kuvassa on Suomen ilmaston lämpötila vuodesta 1850 alkaen. Keskiarvoistettu viiva osoittaa, että Suomen ilmasto on lämmennyt yli kaksi astetta. Mutta yksittäisten vuosien välinen vaihtelu on jopa viisi astetta.

Suomen vuosikeskilämpötila (lähde: ilmasto-opas.fi)

Vuodet eivät ole veljeksiä, sanotaan.

Lisäksi sata vuotta sitten lehtimiehillä ei ollut käytettävissään kattavaa, reaaliaikaista tietoa sääilmiöistä kuten nykyään on. Joten yksittäisestä uutisesta ei voida päätellä, kuinka laajasta ilmiöstä on kysymys.

Vanhoja leikkeitä on toki viihdyttävää lukea. Mutta ne eivät millään muotoa kumoa sitä, mitä ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta tiedetään, joten kirjoituksesta nostettu meteli on suhteeton.

 

Linkki Jyrki Itkosen kirjoitukseen:

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/itkonenlindgren/lauha-talvi-ahdistaa-mita-historia-kertoo-menneista-lauhoista-talvista-ja-suomen-saahistoriasta/

KH

Diplomi-insinööri, jatko-opiskelija, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu