Onko turve uusiutuvaa energiaa

Turpeen energiakäytöstä käydään vilkasta keskustelua. Puheenvuorostakin on luettu monta kirjoitusta ja kommenttia, joissa turve esitetään uusiutuvana polttoaineena. Hieman juhlallisesti tämän jopa väitetään olevan tieteellinen tosiasia. Toisaalta asiaankuuluvaa tieteellistä lähdettä ei kukaan ole esittänyt.

Onko turve sitten uusiutuvaa?

Tutun määritelmän mukaan uusiutuva energianlähde ei ehdy, kun sitä hyödyntää. Vaikkapa tuuli ja aurinko ovat itsestäänselvästi uusiutuvia. Biomassa on uusiutumisen suhteen rajatapaus.

Uusiutuvaan energiaan olennaisesti kytkeytyy olettama, että sen käytöstä ei aiheudu kasvihuonekaasupäästöjä. Kun laskemme Suomen sähkön- ja lämmöntuotannon ominaispäästöt, oletamme uusiutuvan energian täysin päästöttömäksi.

Biomassaa polttavan voimalaitoksen savupiipusta tupruaa kuitenkin hiilidioksidia. Jos emme halua huijata itseämme, voimme uusiutuvaksi biomassaksi hyväksyä vain sellaisen, johon sitoutunut hiili joka tapauksessa päätyisi ilmakehään. Tällaista biomassaa ovat esimerkiksi puun korjuutähteet tai viljan oljet. Jos niitä ei vietäisi poltettavaksi, lahoaisivat ne pian muutenkin. Kaikki biomassa ei ole uusiutuvaa, eikä biomassan käyttöä voida rajattomasti kasvattaa.

Luonnontilainen suo on (verrattain heikko) hiilinielu. Jos kuivatan suon, vien turpeen poltettavaksi ja suo ennallistetaan, nielu mahdollisesti saadaan palautettua. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus tässä välillä kuitenkin kasvoi. Jokainen voi tämän nähdä konkreettisesti käymällä vanhalla turpeennostoalueella. Maan pinta on monta metriä alkuperäistä alempana. Se hiili, joka aikaisemmin oli jalkojemme alla, on nyt päidemme päällä taivaan tuulissa.

Turvesuo ehtyy kun sitä hyödynnetään ja turpeen poltto lisää hiilidioksidipäästöjä. Niinpä turve ei ole uusiutuva polttoaine.

– – –

Suomen suot sitovat hiilidioksidia kolme miljoonaa tonnia vuodessa. Mielestäni olisi kohtuullista, että luonnontilaisten soiden maanomistajat voisivat myydä nielua vastaavan määrän päästöoikeuksia.

+3
KH
Sitoutumaton Espoo

Diplomi-insinööri, jatko-opiskelija, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu