Perussuomalaisten energia- ja ilmastopoliittinen ohjelma

Perussuomalaiset ovat julkaisseet energia- ja ilmastopoliittisen ohjelmansa. Ohjelman väitetään edistävän Suomen etua vihreää siirtymää paremmin. Alla joitain lainauksia ohjelmasta ja ajatuksia, joita niistä herää.

”Päästökauppa keskeytetään”

Päästökauppaa on yleisesti pidetty hyvänä menetelmänä löytää kustannustehokkaimmat keinot päästöjen vähentämiseen.  Mitenköhän perussuomalaiset ajattelivat keskeyttää päästökaupan – eroamalla EU:sta? Jos Suomi voisi päästökaupasta irroittautua, niin sama koskisi muitakin EU-maita. Tämän jälkeen mm. Saksa ja Puola voisivat palata takaisin pidäkkeetömään hiilen polttoon. Virossa käynnistettäisiin uudestaan palavan kiven kaivokset. Lopputulos olisi murheellinen niin ilmaston kuin Suomen cleantech-teollisuudenkin kannalta.

”Tuuli- ja aurinkovoimalle asetetaan teknologia- ja kausikohtainen säätövoimavelvoite eli minimiteho, joka voimalan tulee taata normaalisti käydessään. Säätötehon tuuli- ja aurinkoteollisuus voi tuottaa esimerkiksi kotimaisilla monipolttoainevoimaloilla.”

Vaatimus, että samalla kun investoidaan hiilivapaaseen tuotantoon olisi pakko investoida polttovoimalaan, ei edistä hiilivapaata energiajärjestelmää. Energian tuottamisesta polttamalla pitää päästä eroon sensijaan että sitä lainsäädännöllä erikseen vaadittaisiin.

Sähkön hintavaihtelu edistää investointeja kulutusjoustoon ja energiavarastoihin. Energiajärjestelmän tasapainon ylläpitämisessä joustaminen usein on edullisempaa kuin investointi uuteen kapasiteettiin. Perussuomalaisten vaatimat monipolttoainevoimalat vetäisivät maton jalkojen alta tältä kehitykseltä.

”Riittävä perusvoima yhdessä energian varastoinnin kanssa mahdollistaa tuotanto- ja hinnoittelualueen sisäisen sähkön hinnan ohjaamisen ”hintaputkeen”, joka voisi olla esimerkiksi 5–10 c/kWh. Hintaputken alaraja turvaa säävarman sähköntuotannon, kuten ydinvoiman investointiedellytykset. ”

Tämän olisi voinut myös sanoa suoraan niin, että vaaditaan ydinvoimalle syöttötariffia. Lisäksi esitetty hintaputki on liian alhainen uudelle ydinvoimalle.

”Suomen hiilineutraaliustavoite on siirrettävä vuoteen 2050”

Vaatimus on looginen, vaikkakaan Suomen teollisuus ei sitä kannata. Mutta ohjelma ei esitä mitään skenaariota siihen, miten hiilineutraalius voitaisiin saavuttaa edes vuonna 2050.

”Oikealla sähköinfran uudistamisella ja energiapolitiikalla P2X-teollisuuden tuotteista, kuten vedyn, ammoniakin ja synteettisten hiilivetyjen jatkojalosteista, voi tulla korkean lisäarvon vientituotteita”

Tässä perussuomalaisilta on jäänyt huomaamatta jotain aivan olennaista. Vedyn tuottaminen teollisessa mittakaavassa kuluttaa valtavat määrät sähköä, jota voidaan tuottaa edullisimmin tuulella ja auringolla. Mutta samalla perussuomalaiset monipolttoainevoimaloineen tuhoaisivat alan toimintaedellytykset Suomessa.

”Perussuomalaiset luottavat tieteeseen ja tutkimukseen.”

Luottamus tieteeseen ja tutkimukseen on hieno asia. Tässä ohjelmassa kuitenkin vaikuttaisi kuuluvan lähinnä poliitikkojen ääni.

 

KH
Sitoutumaton Espoo

Diplomi-insinööri, jatko-opiskelija, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta organisaatioita, joissa työskentelen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu