Pörssisähkö ja sähkölämmittäjä

Sähkön käyttäjillä on hinnoitteluvaihtoehtoina pörssisähkö ja kiinteähintainen sopimus. Koska kiinteähintaisissa sopimuksissa sähkön myyjä ottaa vastuulleen hintariskin, oletetaan sen tulevan sähkön käyttäjälle pörssisähköä kalliimmaksi. Pörssisähkön vuosikeskiarvo onkin kiinteähintaisia sopimuksia edullisempi.

Pörssisähköä on kuitenkin kritisoitu. Kritiikin mukaan sähkön hinnat ovat korkeimmillaan silloin, kun sähkön tarve on suurinta. Pörssisähkö tulisi todellisuudessa kalliimmaksi kuin kiinteähintainen sopimus.

Kritiikki kuulostaa loogiselta, mutta mikä lienee totuus? Korkeiden sähkön hintojen ja sähköntarpeen korrelaatiolla viitataan sähköntarpeeseen lämmityskaudella. Tein taulukon, jonka lähtöarvoiksi hain lämpötilan tuntikeskiarvot (Espoon Tapiola) sekä sähkön tuntihinnat vuodelta 2023 (kuva). Tämän jälkeen vertailin pörssisähkön keskihintaa lämpötilan mukaan painotettuna ja ilman.

Vuoden 2023 kylmin lämpötila oli -15 °C. Tämä lämpötila saakoon lämpötilapainotuksessa painoarvon 1. Toisalta voidaan arvioida, että ulkolämpötilan ylittäessä +15 °C, lämmitystä ei tarvita lainkaan. Sitä korkeammat lämpötilat saavat siten painoarvon 0. +15 °C ja -15 °C väliin sijoittuvien lämpötilojen painoarvo lasketaan lineaarisesti, esimerkiksi 0 °C saa painoarvon 0,5.

Tällainen yksinkertainen laskenta tietenkin sisältää epätarkkuuksia. Lämmityksen hitaus, lämpökuormat ja rakennuspaikan mikroilmasto jäävät huomiotta. Asian tarkempi käsittely vaatisikin simulointiohjelman käyttöä. Laskentaa voidaan silti pitää suuntaa-antavana.

Yllä kuvatun mukaan laskien pörssisähkön keskihinta lämpötilapainotettuna on 7,3 snt/kWh. Pörssisähkön keskihinta ilman lämpötilapainotusta on 5,6 snt/kWh. Lämpötilapainotus lisää hintaa 30 %.

Tässä laskelmassa huomioidaan pelkästään lämpötilan mukaan vaihteleva kulutus. Tämän lisäksi sähkön käyttäjällä on kulutusta, joka on säästä riippumatonta: laitesähkö, ruoanlaitto, sauna, käyttöveden lämmitys yms. Todellinen ulkolämpötilan vaikutus sähkölaskuun siten on tässä esitettyä pienempi. Kulutuksen lämpötilasta riippuvuuden huomioiminen ei siten näyttäisi romuttavan pörssisähkön edullisuutta.

KH
Sitoutumaton Espoo

Tekniikan tohtori, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta organisaatioita, joissa työskentelen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu