Suot kasvavat enemmän kuin niitä käytetään. Entä sitten?

Energiaturpeen käyttöön myönteisesti suhtautuvat muistuttavat usein, että Suomen suot kasvavat enemmän kuin niitä käytetään. Näin perustellaan, että soiden käyttö olisi kestävällä pohjalla.

Onkohan kukaan väitteen esittäjä koskaan pysähtynyt miettimään, kuinka pätevä tällainen väittämä on?

Väittämässä yksittäinen intressiryhmä ilmoittaa, että tietty hyöty pitää osoittaa heidän edukseen. Mutta yhteisiä asioita ei edistetä yksipuolisilla ilmoituksilla vaan yhdessä sopimalla. Muuten päädytään laskemaan samat hyödyt moneen kertaan, eikä laskenta enää vastaa todellisuutta.

Hiiltä poistuu ilmakehästä hiilinielujen kautta. Luontaisia hiilinieluja ovat mm. meret ja luonnontilaiset suot. Toinen nieluvirta aiheutuu ihmisen maankäytön muutoksista. Jos metsä muutetaan parkkipaikaksi, on hiilivirta negatiivinen; jos parkkipaikka palautetaan metsäksi, on se positiivinen. Ihmisten käyttöön ottamaan maa-alan hiilivirrat lasketaan LULUCF-sektoriin.

Huomaamme, että kaikki nielut on jo kertaalleen laskettu. Ei ole olemassa mitään vapaita nieluja, jotka joku ryhmä voisi väittää kuuluvan itselleen.

Joku voisi tähän vastata, että koko LULUCF on epäreilu ja joutaisi roskakoriin. Mutta vaikka näin tehtäisiin, ei periaate muutu mihinkään. Jos minä omistan suon, en voi määrätä, mitä naapuri tekee omallaan.

Voisiko energiaturve sitten mitenkään olla kestävää? Tehdään ajatusleikki. Soiden keski-ikä lienee 5000 vuotta. Jos turpeenottaja omistaa 5000 hehtaarin suon, käyttää siitä polttoaineeksi hehtaarin alan vuodessa ja ylläpitää loppujen 4999 hehtaarin hiilinieluja, voitaisiin hänen osaltaan sanoa, että toiminta on hiilineutraalia. On selvää, että tällainen tuotanto olisi toivottoman tehotonta. Mutta ajatusleikki osoittaa, miten mahdotonta on saada sovitettua energiaturve ja ilmastonsuojelu yhteen.

+1
KH
Sitoutumaton Espoo

Diplomi-insinööri, jatko-opiskelija, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu