Syökää silakkaa, sanoi Holkeri

1990-laman vallitessa pääministeri Harri Holkeri kehoitti ruoan hinnasta purnaavia kansalaisia syömään silakkaa. Tästä sanomisesta nousi kova kohu, vaikka asiallisesti ottaen Holkeri oli täysin oikeassa. Silakka on tunnettu edullisena ja terveellisenä ravintona. Lisäksi silakan syönnin aiheuttama haitta ympäristölle on vähäinen, ruokasilakan hiilijalanjälki syntyy lähinnä troolariin tankatusta dieselpolttoaineesta.

Silakka kuuluu myös kulttuuriimme. Vuosisatojen ajan se on ollut kulmakivi rannikoiden asukkaiden ruokavaliossa. Helsingin jokasyksyinen silakkamarkkina on hieno 1700-luvulta alkanut perinne, jossa saa ostaa toinen toistaan parempia silakkaherkkuja suoraan kalastajilta.

Mutta silakalla menee huonosti. Yleiseen tietoisuuteen asia nousi viimeistään eilen, Euroopan komission esittäessä täydellistä silakan kalastuskieltoa vuodelle 2024. Kalastajat ymmärrettävästi ottivat tiedon vastaan tyrmistyneinä. ”Silakkaa ei olisi enää syötäväksi eikä kalanjalostuksen raaka-aineeksi”, kertoo ammattikalastajaliiton edustaja Helsingin Sanomissa.

Edustajalta jää sanomatta, että suurin osa silakkasaaliista on toimitettu turkistarhoille eläinten rehuksi – siis sille tarpeettomia ylellisyystuotteita tuottavalle toimialalle, joka on kitunut henkitoreissaan jo ennen nykyistä lintuinfluenssaakin. Tämä on se silakan todellinen alennustila.

Silakalla on vakavampiakin uhkia kuin Brysselin byrokraatit. Silakkaa haittaavat vesien rehevöityminen ja ilmaston lämpeneminen. Lämpenevässä vedessä silakalta kuluu entistä enemmän energiaa ruumiintoimintojen ylläpitämiseen, jolloin kasvuun jää energiaa vähemmän. Talvisateiden runsastuminen Itämeren valuma-alueella johtaa meriveden suolapitoisuuden laskuun, joka uhkaa lopulta tyrehdyttää silakan lisääntymisen kokonaan.

Kalakantojen ehtyessä kalastajien kannattaisi keskittyä rehuntuotannon sijaan jalostusasteen nostoon. Silloin toimialan taloudellinen arvo voisi säilyä ennallaan, vaikka kilogrammoissa mitaten saaliit pienenevätkin.

KH
Sitoutumaton Espoo

Diplomi-insinööri, jatko-opiskelija, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä. Mielipiteet ovat omiani, eivätkä edusta organisaatioita, joissa työskentelen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu