Uusiutuvan energian hinta

Uusiutuvan energian hintoja maailmalta. Lähde: Jero Ahola, LUT-yliopisto

Kuten alaa seuranneet ovat osanneet odottaa, uusiutuvan energian hinta jatkaa laskuaan. Kuvaan on kerätty viimeaikaisia huutokauppahintoja hankkeista, joiden hinta on julkisesti saatavilla. Hinnat sisältävät verkkoon syötetyn energian kokonaishinnan ja energiaoperaattorin voiton. Niitä voi suhteuttaa esimerkiksi Suomen pörssisähkön keskihintaan vuonna 2019, joka oli Energiateollisuus ry:n mukaan 44 €/MWh.

Erityisesti aurinkoenergian halpuutus on silmiinpistävä. Mutta kaikkialla maailmassa uudet uusiutuvien hankkeet ovat kilpailukykyisiä verrattuna fossiilisilla energialähteillä tuotettuun sähköön. Voimme myös luottaa tämän hintakehityksen jatkumiseen: uusiutuvien hinta edelleen laskee oppimiskäyrän ja skaalaetujen karttuessa, fossiilisen nousee energialähteiden ehtyessä.

Uusiutuvalla energialla tuotettu edullinen sähkö on avainasemassa rakennettaessa hiilineutraalia yhteiskuntaa. Se tekee taloudellisesti kannattavaksi puhdistaa energiaintensiivisiä toimintoja, kuten teräksen, lannoitteiden ja liikennepolttoaineiden tuotannon sekä suolan poiston merivedestä. Näitä prosesseja voidaan helposti säätää sähkön tarjonnan mukaan, sillä lopputuote on varastoitava.

 

 

KH

Diplomi-insinööri, jatko-opiskelija, työssä sähköisen talotekniikan asiantuntijatehtävissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu