Missä EU:n rajat?

Monet ovat päivitelleet Euroopan unionin itälaajentumista. Bulgariaa ja Romaniaa ei olisi koskaan pitänyt ottaa jäseneksi.
Ranskassa on noussut kansanliike vastustamaan Turkin mahdollista jäsenyyttä. Serbiasta ei olisi EU:n jäsenenä kuin riesaa pelotellaan, eikä kukaan uskalla veikata kahtiajakautunutta Ukrainaa EU:n jäseneksi, puhumattakaan Venäjästä.
Missä ovat Euroopan rajat? Kuinka laajalle EU voi levittäytyä. Afrikassa sijaitseva Marokkokin on jättänyt virallisen jäsenhakemuksen ja Kap Verdeäkin on ehdotettu jäseneksi.
EU:n perussopimuksessa kirjataan: ”Unioniin voivat liittyä kaikki Euroopan valtiot, jotka kunnioittavat sen arvoja ja sitoutuvat edistämään niitä yhdessä.”
Määritys on selvä, mutta miten Eurooppa ymmärretään? Määrittyykö se maantieteellisesti, kulttuuriarvoista vai poliittisesta historiasta?
Maantieteellisesti Eurooppa ulottuu Atlantilta Uralille ja Jäämereltä Välimerelle. Kulttuuriltaan eurooppalainen arvopohja nojautuu juutalais-kristilliseen uskoon, hellenistiseen filosofiaan, roomalaiseen oikeuteen ja valistusajan humanismiin. Monta uutta jäsenvaltiota on odotettavissa, jos EU:n jäsenyys määrittyy maantieteestä tai yhteisestä arvopohjasta.
Poliittisesta historiasta ei ole apua, jos viitataan Antiikin Kreikkaan tai Rooman imperiumiin. Paremminkin Eurooppaa määrittäisivät Kaarle Suuren valtakunta 800-luvulla tai keskiajan Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta, mutta näin löytyvät vain EU:n ydinalueet.
Ehkä paras lähtökohta on pitää EU:n laajenemista eurooppalaisena rauhanprojektina. EU:n juuret ovat vuonna 1951 perustetussa Hiili- ja teräsyhteisössä. Ottamalla strategiset tuotantoalat ylikansalliseen ohjaukseen tehtiin Saksan ja Ranskan välinen sodankäynti mahdottomaksi.
Kun vuonna 2004 otettiin tusina itäisen Euroopan entistä sosialistimaata EU:n jäseniksi, oli tärkein peruste turvallisuuspolitiikka. Haluttiin ylittää kylmän sodan jakolinja. Myös Suomen jäsenyys EU:ssa perustui vakaaseen turvallisuuspoliittiseen arvioon.
Rauhalla ei ole hintaa. Siksi on turha päivitellä kustannuksia, joita itä-Euroopan mukaantulo on aiheuttanut vaikkapa Suomen nettomaksuosuuteen.
Tärkeintä on muistaa EU:n tunnuslause: ”moninaisuudessaan yhtenäinen”. Tilaa ei voi olla sen kummemmin sisäiselle suvaitsemattomuudelle kuin salakavalalle euronationalismille. Yhteistyön Eurooppa ei rakenna aitoja, vaan portteja muuhun maailmaan.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu