Ikäihmisten neuvola
Viimeisen kymmenen vuoden aikana on Suomeen eri puolille maata perustettu erilaisia neuvolapalveluja ikäihmisille. Yleensä kyse on neuvonnasta, jolla asiakkaille annetaan tietoja kunnan alueella tarjottavista vanhuspalveluista.
Lastenneuvolan kaltaista määräaikaista terveydentilan ja kunnon seurantaa tehdään vielä harvoissa kunnissa. Tällaisesta ovat esimerkkeinä Kauniaisten ja Vantaan seniorineuvolat, jotka ovat edelläkävijöitä Suomessa.
Kauniaisissa kutsutaan kaikki 65 vuotta täyttäneet ja Vantaalla 75-vuotiaat henkilökohtaiseen terveystapaamiseen. Mallia on otettu äitiys- ja lastenneuvolasta.
Ideana on toimia ennaltaehkäisevästi. Terveydenhoitajan puheilla voi käydä maksutta ilman, että ikäihminen kokee itsensä sairaaksi. Näin vähennetään tarvetta lääkärissä käyntiin.
Kokemukset seniorineuvolasta ovat myönteisiä. Ikäihmiset ovat aidon kiinnostuneita terveydentilastaan ja neuvonnasta. He ottavat innolla saadun tiedon vastaan.
Seniorineuvolan antama apu on myös konkreettista ja tuottaa löydöksiä, jotka muuten olisivat jääneet piiloon ja hoitamatta. Yksikään tapaaminen ei ole tarpeeton. Lähes joka toisella kävijällä on tehty jatkotoimenpiteitä vaativa löydös.
Nekin tapaamiset, joiden tuloksena ei ole varsinaisia hoitotoimenpiteitä, ovat olleet hyödyllisiä. Ikäihmisiä on kuultu, heidän ongelmiaan on kirjattu ylös, ja jo se tieto helpottaa, että mieltä vaivannut epäilys on turha.
On selvää, että Seniorineuvola sekä parantaa ikäihmisten elämän laatua että vähentää yhteiskunnalle muuten koituvia kustannuksia. Laajat uudet investoinnit eivät myöskään ole välttämättömiä. Olemassa olevien resurssien käyttö ja työnjakojen kehittäminen riittää.
Lyhytnäköisesti päättäjät ovat kuitenkin taipuvaisia käyttämään rajalliset voimavarat sairaanhoitoon, ei terveyden hoitamiseen. Ei nähdä, että investoinnit ikäihmisten neuvolaan maksavat itsensä monin tavoin takaisin. Aina on halvempaa hoitaa terveyttä kuin sairautta.
Aikoinaan ensimmäiset kokeilut äitiysneuvoloista tehtiin 1920-luvulla. Ne saatiin lakisääteisiksi 1940-luvulla. Käykö ikäihmisten neuvoloille samoin? Parinkymmenen vuoden viiveellä ne tulisivat lakisääteisiksi ja kattaisivat koko maan.
Äitiysneuvolat perustettiin ajankohtana, jolloin suuret ikäluokat syntyivät. Ikäihmisten neuvolaa on alettu kehittää 2000-luvun alussa, kun suuret ikäluokat siirtyivät eläkkeelle. Heidän osaltaan suurin tarve kattavalle neuvolajärjestelmälle ajoittuu lähivuosikymmeneen.
Mutta tänä päivänä meillä ei ole varaa uusiin lakisääteisiin kunnallisiin palveluihin. Näin väitetään. Toista se oli heti sotien jälkeen, kun joka pitäjään perustettiin äitiysneuvola. Silloin kansantuote oli kyllä vain pienen murto-osan nykyisestä, mutta yhteistahto oli jakamaton.
Kuten Kalevi Sorsa eräässä viimeisimmistä puheenvuoroistaan totesi: ”Onneksi kansanterveyslaki ja peruskoulu-uudistus tehtiin 1970-luvulla. Tänään meillä ei olisi niihin varaa”.
On tärkeää pitää meistä ikäihmisistä huolta ja vaalia meidän terveyteemme ja hyvinvointiimme liittyviä asioita.
Olemmehan me melkoinen voimavara vaikkapa kulutukseen liittyvissä asioissa. Ja sitä kautta yhteiskunnan rattaita pyörittävä osanen.
Joku viisas voisi laskea miten paljon tulonsiirtojen ( esim. eläkkeet) muodossa asumiseen, matkustamiseen, lääkkeisiin, terveyden ja sairauden hoitoon liittyvinä yhteiskunnan varoista kauttamme yksityisille markkinoille siirtyy.
Luultavasti aika paljon.
Ilmoita asiaton viesti
>#1: ”Olemmehan me melkoinen voimavara ..”
Et kuitenkaan sanonut vaalikarja.
Muuten kannattaa hankkiutua vaalilautakuntaan ja olla vapaaehtoinen vanhusten äänestysten järjestelyissä. Siinä oppii paljon, miten demokratia toimii kauneimmillaan.
Muuten olen sitä mieltä, että lapsille äänioikeus (holhoojansa avustuksella) tai sitten yli 75-vuotialta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Minua kuitenkin jo tympii tämä ikäihmisten höösäily ja ylhäältä ohjaus. Minulla on tunne, että sillä ikään kuin ostetaan hyvää omaa tuntoa sille, ettei käytännössä tehdä, mitä pitäisi ja mihin pystyttäisiin. Normaali lääkärin vastaanotolle pääsyssä on suuria ongelmia suurimmassa osassa maata. Sen tilalla on terveystupia, joissa voi mitata verenpainetta ja sokeriarvoja sekä jutella niitä näitä, kun varsinaista avun tarvetta ei ole, mutta aikaa on.
Hoivakotiin pääsy on kiven takana, eikä usein onnistukaan muuta kuin jonkun aktiivin lähiomaisen ansiosta. Jos sitten vanhat itse ryhtyvät puuhaamaan asumistilanteeseensa ratkaisevaa parannusta, kuten me Saarijärvellä, vastassa on koko virkamieskunta ja kyllä käännetään kaikki kivet, jotta hanke saataisiin estettyä.
No, Saarijärvelle nousee 7 vuoden pitkän uurastuksen jälkeen ikäihmisille oma talo ja nyt ollaan niin myötämielisiä, että. Niin on oltu edessä päin koko ajan, Käytännössä hankkeesta tehtiin meille niin vaikea kuin suinkin. Vähemmän tarmokas porukka olisi antanut periksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkän iän myötä on oppinut itsestään huolehtimaan. Kyllä vanhukset pärjäävät.
Hoitakaa tulevia sukupolvia, syrjäytyneitä nuoria ja koulupudokkaita.
Ilmoita asiaton viesti