Taitetun eläkeindeksin purku vahvistaa taloutta
Missään muualla Länsi-Euroopassa ei ikäihmisten köyhyys kärjisty kuten Suomessa. Kun siirryt eläkkeelle, tulotasosi laskee iän karttuessa – ja vääjäämättä. Yli 85-vuotiaista lähes kolmasosa elää pysyvästi EU:n määrittelemän köyhyysrajan alla.
Leipäjonot kertovat hyvinvointiyhteiskuntamme pahoinvoinnista. Lähes 40 % leipäjonoissa seisovista on eläkeläisiä. Joka ikinen ruoka-avussa ikäihmisille jaettu ruisleipä osoittaa eläkejärjestelmämme epäonnistumista, sillä senhän pitäisi turvata jokaisen eläkeläisen perus toimeentulo.
Lähes kaikki eläkeläiset ovat pienituloisia. Yli 60 % heistä joutuu tulemaan toimeen alle 1500 eurolla kuukaudessa. Jos saat yli 2 500 euroa eläkettä, olet suurituloinen ja kuulut rikkaimman kymmenesosan joukkoon.
Suomessa ja Alankomaissa köyhyysaste on samaa suuruusluokkaa, noin 7 % koko väestöstä. Yli 75-vuotiaiden kohdalla tilanne on kuitenkin täysin päinvastainen. Suomessa vanhusten köyhyysaste on Länsi-Euroopan korkein, 20 % – ja Alankomaissa alhaisin, 2 %.
Miksi näin?
Alankomaissa eläkejärjestelmää pidetään asiantuntijoiden mukaan maailman parhaimpana. Siellä kuten Tanskassa eläkkeet on sidottu palkkaindeksiin. Näin oli myös Suomessa työeläkejärjestelmämme alkuvuosikymmeninä. Ei ole enää – ja sen tuloksena olemme saaneet eläkeläisköyhälistön.
Työeläke on ansiosidonnainen etuus ja ainoa perusteltu tapa ylläpitää eläkkeen arvo on sitoa se palkkaindeksiin. Meillä kuitenkin taitettu indeksi painottaa hintakehitystä, ja vääjäämättä eläkkeet jäävät jälkeen yleisestä elintason noususta.
Keskimääräinen eläke on korkeimmillaan 68-vuotiailla, 1786 euroa kuukaudessa. Siitä alkaa lasku niin, että satavuotiaalla eläke on 1228 euroa. Taitetun indeksin vuoksi tämä on pysyvä ilmiö. Eläkejärjestelmämme vie iän karttuessa kohti köyhyyttä.
Mitä taitetun indeksin korvaaminen palkkaindeksillä maksaisi?
Vuodessa se olisi 294 miljoonaa euroa. Raha on mitättömän pieni verrattuna eläkerahastoihin, jonne on kartutettu työntekijöiden eläkesäästöt. Vuoden 2014 lopussa niissä oli varoja 175 miljardia euroa. Se on lähes yhtä paljon kuin koko Suomen kansantuote. Valtion budjettikin on tähän nähden vain 54 miljardia.
Palkkaindeksin hinta eläkkeissä on 30 vuoden päästä 3,6 miljardia. Mutta tuolloin eläkerahastoissa on varoja yli 800 miljardia, joiden pelkkä tuotto on 44 miljardia.
Palkkaindeksiä käytettäessä on muistettava, että jolleivät palkat nouse, eivät nouse eläkkeetkään. Tosin sanoen varat, joilla eläkkeet maksetaan kasvavat vähintään samaa tahtia kuin itse eläkkeet.
Taitetun indeksin purkua ei tehdä veronmaksajien piikkiin valtion varoin. Päinvastoin, verotulot lisääntyvät, eläkeläisten asumistuki ja toimeentulomenot pienevät ja kulutuskysyntä lisääntyy.
Eläkevaroistamme 70 %, eli yli 120 miljardia euroa on sijoitettu ulkomaille, pääosin pörssiosakkeisiin. Siellä tämä valtava pääomakeskittymä ei hyödytä suomalaista työllisyyttä ja talouskasvua.
Indeksiuudistus ei myöskään edellytä eläkemaksujen korottamista. Eläkerahastojakaan ei tarvitse pienentää. Riittää, kun nipistetään hieman niiden tuotosta.
Eläkerahastojen tuotto oli 2013 lähes 12 miljardia euroa. Eikö olisi jo aika alkaa nostaa eläkkeitä eläkerahastojen kasvattamisen sijasta?
Meillä on hyvin varaa oikaista sekä taitettu indeksi että ikäihmisten taitettu itsetunto, jos niin haluamme.
No mikä jarruttaa eläkeindeksin purkua ja oikeudenmukaisuutta eläkeläisille?
Hyvä kirjoitus sinänsä, kiitos!
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Kiljunen!
Profiilistasi ei ilmene puoluekantasi. Muistaakseni olet Demari. Jokatapauksessa, en epäile tarkoitusperiäsi, mutta SDP:n oikeistolainen politiikka – millä murrat sen?
Ryhmäkuri pitää kuitenkin huolta siitä, että äänestät eduskunnassa vaikkapa lapsilisien leikkausten puolesta, niinkuin eduskunta taannoin yksimielisesti teki.
Opposition ”piiskatkin” olivat lukeneet paperinsa väärin – tai ovat lukutaidottomia. Hekin olivat lapsilisäleikkausten kannalla:
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181175-tiesi…
Ja myös tämä oli yksimielinsen eduskunnan päätös => fudut työntekijälle ja työtön tilalle:
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183284-sikai…
Siksi en tule missään nimessä koskaan, missään olosuhteissa, ikinä, äänestämään mitään puoluetta, joka on edustettuna nykyisessä eduskunnassa.
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Ei näy demarien vaaliohjelmassa selkokielellä esitettyä korjausvaatimusta tuohon eläkeindeksin leikkauksen purkuun.
Taitaa olla Kimmolta pelkkää meikäläisen (75.v. työeläkeläinen) vaalikosiskelua ilman todellista toimenpidevaatimusta puolueelleen.
Ilmoita asiaton viesti
Alennetaanko eläkemaksuja niin riittää nykyporukalle duunia. Kuinkas monta prosenttia niitä eläkemaksuja nykyeläkeläiset maksoivatkaan?
Nykyään menee neljännes palkasta eläkefirmoille. Ja silti eläkeikä on korkeampi kuin odotettavissa oleva elinikä. Että voi risoa.
Haistakoon hometaloa koko eläkejärjestelmä eläkeläisineen.
Ilmoita asiaton viesti
Demarit olivat mukana luomassa taitettua eläkeindexiä. ”Purku edistää kansantaloutta” on kiertoilmaisu sille, että tulipa töpättyä….pahemman kerran. Myönnä ihmeessä tosiasiat olisi meinaan reilumpaa.
Taitetusta eläkeindexixtä on luovuttava ja syykin on yksinkertainesti se on epäoikeuden mukainen.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä, että yhä useampi eläkeläinen joutuu eri luukuille, saamme paljolti kiittää Paavo Lipposen oikeistodemarikaartia.
Ei ole mitään järkeä kasvattaa byrokratiaa moisin ”säästötempuin”. Sehän on suoraan Kataisen & kumppaneiden ”Laskutaidottomien säästöniksikirjasta”:
Kun peittoa leikataan yhdestä päästä ja sitten jatketaan toisesta päästä!
Henry
Ilmoita asiaton viesti
Hei,
Etkö voisi harvinaisena älykkönä ja tolkkupoliitikkona panna demareita järjestykseen.
Nyt ei tarvita leikkauslistoja eikä talouden kur(j)istamita vaan reipasta elvytystä. Sillähän Obama on nostanut Yhdysvallatkin jaloilleen taantumasta, jonka amerikkalaiset banksterit panivat alulle kähminnöillään v. 2007.
Palkkoja on nostettava, jotta ostovoima säilyy. Ja eläkkeitä on nostettava vielä enemmän korotetulla indeksillä, jotta ostovoima saadaan takaisin ja leipäjonot lyhenemään.
Kannattaa kysyä asiantuntijoilta, vaikkapa Paul Krugmanilta tai Pertti Haaparannalta.
Ja huhtikuun vaaleihin on mentävä blokkeina. Demarit ovat väärän politiikan seurauksena ja Kokoomuksen hanslankareina kutistuneet niin surkeisiin galluplukuihin, että tässä vaiheessa ainoana järkevänä ratkaisuna on liittoutuminen Keskustan kanssa. Muuten Stubb kaappaa Sipilän ja työväenpuolueille alkaa entistä kovempi korpitaival.
Siis nyt on viimeinen hetki tarttua rattiin ja kääntää demarien bussi takaisin tielle.
Ilmoita asiaton viesti
Taas sitä samaa jorinaa…josta eläkeläinen ei hyödy YHTÄÄN MITÄÄN….vaan oot itekkin samassa jamassa…ennemmin tai myöhemmin! Vaan eipä se tunnu jos saa eläkettä yli 10 000€/kk vai mitä!
Ilmoita asiaton viesti