Ikäihmisten taitettu itsetunto
”Väestön ikääntyminen on Suomelle suuri riski” huutaa päivälehden otsake. Toteamus on Valuuttarahaston, IMF:n valtuuskunnan johtajan Subhash Thakurin, hänen vierailtuaan Suomessa. Otsake on kovin rohkaiseva sadoille tuhansille ikäihmisille.
Ajan henki on olla arvostamatta ikääntymistä. Eläkeläisiä pidetään yhteiskunnallisena rasitteena. Me puhumme eläkepommista, passiiviväestön kasvusta, huoltosuhteen heikkenemisestä, sosiaali- ja terveydenhuollon karkaavista kustannuksista ja julkisen talouden kestävyysvajeesta. Tähän kaikkeen löytyy yksi syy: väestön vanheneminen.
Passiiviväestön leima on kohtuuton. Eläkeläiset eivät käy ansiotyössä, mutta muuten he ovat merkittävä taloudellinen voimavara. Eläkeläiset maksavat verot ja erilaiset palvelumaksut siinä missä muutkin.
Eläkkeet käytetään kulutukseen ja luovat ostovoimaa. Lukuisat ikäihmiset tekevät myös monilla eri tavoin vapaaehtoistyötä.
Omaishoitajista on 60 % eläkeläisiä. Ilman omaishoitoa kunnat joutuisivat maksamaan korvaavasta laitos- ja muusta hoidosta 3,4 miljardia euroa. Se on "passiiviväestön" antamaa näkymätöntä työpanosta.
Terveysmenot asukasta kohden kasvavat ikääntymisen myötä, ja hyvin voimakkaasti 80 ikävuoden jälkeen. Samasta iästä eteenpäin terveysmenot kuitenkin laskevat ja lopulta hyvin jyrkästi, johtuen ikäluokkien pienenemisestä.
Yli 65-vuotiaiden – 20 % väestöstä – osuus terveysmenoista on yhteensä 46 %, eli ikääntyneet käyttävät muita enemmän terveyspalveluja. Mutta mitä terveysmenoihin luetaan?
Perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja lääkekulut ovat luonnollisesti terveysmenoja. Mutta niiksi luetaan myös vanhustenhoito, omaishoito ja kotihoito. Vanhuuden hoivaa pidetään terveysmenona.
Terveyskuluihin ei sen sijaan lueta vammaispalveluja, päihdehuoltoa, lastensuojelua ja päivähoitoa. Vanhainkoti ja seniorineuvola katsotaan tilastoinnissa terveydenhuolloksi. Sen sijaan lastenkotia, päiväkotia tai äitiysneuvolaa pidetään sosiaalipalveluna.
Kun vanhuutta pidetään sairautena, niin epäilemättä ikäihmisten osuus terveysmenoista nousee. Kun tilastoinnissa huomioidaan kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut, niin yli 65-vuotiaiden osuus on enää 34 %.
Mutta myös koulutuspalvelut ovat ikäsidonnaisia. Ikäihmiset eivät käy peruskoulua, lukiota tai yliopistoa, aivan kuten nuoret eivät käytä vanhainkotia. Kun sosiaali- ja terveyspalveluihin lisätään koulutusmenot, putoaa yli 65-vuotiaiden osuus kaikista kuluista 23 %:iin. Se vastaa heidän väestöosuuttaan.
Olisiko jo korkea aika lopettaa ikäihmisten syyllistäminen kasvavista julkisista menoista? Eläkeläiset käyttävät julkisia palveluja samassa suhteessa kuin muutkin väestöryhmät. Heillä on myös täysi oikeus siihen.
Eikö vihdoin ja viimein riitä ikäihmisten syyllistäminen ja heidän itsetuntonsa murentaminen.
Kuka tätä ryhmää Suomessa eniten kurittaa? Kannattaisi ihan mainita puolueita.
Ilmoita asiaton viesti
Toivottavasti otat lähipäivinä kirjoituksessasi aiheeksi työttömiin päivittäin kohdistuvat ihmisoikeusrikkomukset, mustaamisen, alistamisen ja nujertamisen. Sananvapauskin on työttömällä eri luokkaa kuin muilla, oikeilla ihmisillä.
SDP maan ainoana avoimen keskustelun puolueena on velvollinen ottamaan asian esille. Kuka aloittaa?
Ilmoita asiaton viesti
”SDP maan ainoana avoimen keskustelun puolueena…”
🙂
Ilmoita asiaton viesti
SS, kiva kun iloitset vapaasti keskustelevasta SDPstä 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Ei, vaan siitä, että se on AINOA.
Ilmoita asiaton viesti
Kenenkään itsetuntoa ei pidä taittaa eikä yksilöitä pidä syyllistää. Eläkkeellä olevien suurten ikäluokkien tulisi kuitenkin myöntää, että he eivät ole maksaneet eläkkeitään itse, vaan maksattavat vanhuutensa nuorilla.
http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188654-n…
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen on nyt kyllä aivan väärässä. Koivisto sanoi, että ei pidä provosoitua, kun provosoidaan. Sama pätee tähän itsetuntoon. On tietysti totta, että ajan henki on, että ikäihmisiä ei mediassa eikä politiikassa arvosteta. Elinympäristössä asia on onneksi useimmiten toisin. Tätä arvostuksen puutetta ja ulkokohtaista suhtautumista edustaa myös Kiljusen kirjoitus, jossa eläkeläiset nähdään vain veronmaksajina, ostovoimana ja vapaaehtoistyön tekijöinä. Kirjoituksesta paistaa kautta linjan sellainen suhtautuminen, että ikäihmiset ovat valtiota varten, ei päinvastoin.
Kiljunen on kuitenkin täysin väärässä kuvitellessaan, että moinen suhtautuminen murentaisi ikäihmisten itsetuntoa. Kyllä se tietysti sapettaa, mutta itsetunto kumpuaa aivan muista lähteistä, kuten elämänkokemuksesta ja tehdystä elämäntyöstä.
Ilmoita asiaton viesti
K.K.> …..Vanhuuden hoivaa pidetään terveysmenona….
ooo
Se on väärin se.
Ilmoita asiaton viesti
Emme synny Crusoeksi autiolle saarelle. Elämme kehdosta hautaan kimpassa. Yhteiskunta tukee (viranomainen tukee, jos ei omainen eikä asianomainen). Miksi jokunen ryhmä nimetään tuetuksi, muita ei?
Ilmoita asiaton viesti
#5
Vanhuus ei ole sairaus.
Ilmoita asiaton viesti
Niin minkälainen mekkala nousisi jos jotain toista kansanryhmää vastaan noustais samalla laiila vaikkapa maahan muuttajia ja jos takana olisi vieläpä muutama persu, olis varmaan oikeudelliset toimet menossa, mutta eihän me olla fasisteja.
Ilmoita asiaton viesti
Ikäihmisistä on todellakin usein puhuttu ja kirjoitettu pelkkänä ”menoeränä”. Se on monessa mielessä täysin väärä luonnehdinta. Eläkeläiset ovat kuitenkin paljossa ”tuloerä” tehdessään suunnattomasti vapaaehtoistyötä lapsiensa, lastenlastensa ja yleensä työikäisten hyväksi.
Eläkeläisten verotus on taas tämän maan häpeäpilkku. Eläke on mitoitettu niin alas, jonnekin 50-60 prosenttiin työtulosta, että siihen pitäisi saada joka kerta täydellinen elinkustannusindeksikorotus. Muuten köyhimmät eläkeläiset vajoavat leipäkaupoista leipäjonoihin. Pienimmät eläkkeet kannetaan leipäkauppaan, jossa maksetaan törkeän korkeaa tasaveroa Alvia.
Tässä ei puhuta yritysjohtajista ja ay-pomoista, jotka ovat siirtyneet usein etuajassa eläkkeelle ”kultaisten kädenpuristusten” ja runsaiden lisäeläkkeiden säestyksellä. He ovat oma etuileva ja ökyilevä rälssinsä.
Noista tavallisten eläkeläisten korotuksista tässä on nyt puhe. Niissä piilee nimittäin suorastaan törkeä petos ja huutava vääryys, joka vielä kärjistyy jatkuvasti vuodesta vuoteen.
Kysymys on tietenkin ns. taitetusta indeksistä. Hallituksesta ja hyvätuloisista ay-pomoista tuntuu kohtuulliselta, että eläkeläisille ei korvata kuin osa palkkojen tai elinkustannusten noususta. Tällöin unohdetaan, että eläke on jo valmiiksi korkeintaan jotain 60 prosenttia palkasta. Ei sellaisessa tulossa ole leikkausvaraa.
Kun sitten leikattuja indeksejä jaetaan kerta kerran jälkeen, vanhemmat eläkeläiset vajoavat yhä syvemmälle. Keskituloiset eläkeläiset ovat pian vähävaraisia. Vähävaraiset joutuvat leipäkaupoista leipäjonoihin. Karmeita esimerkkejä löytyy pilvin pimein. Eihän näin saisi käydä ns. hyvinvointivaltioksi kutsutussa maassa.
Monivuotisten leikattujen indeksien vääryyden oikaisemiseksi tarvitaan ilman muuta moneksi vuodeksi korotettuja eläkeindeksejä. Eläkkeiden korotukset ovat kaiken lisäksi juuri sellaista elvytystä, jota euroalueella kaivattaisiin täysin virheellisen leikkauspolitiikan korjausliikkeeksi.
http://timouotila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/187407-…
Ilmoita asiaton viesti
Olen Uotilan kera samaa mieltä ”taitetusta” indeksistä ja eläkkeiden verotuksesta. Siksi olisi hyvä, jos media ottaisi mm. ”eläkeasiantuntijoiksi” näkyville muitakin kuin suurituloisia äänitorvia.
Pienituloisimmat eläkeläiset ovat jo leipäjonoissa, käyvät Missio-kahviloissa 50 centin kahvia hörppäämässä, ja keskituloiset eläkeläiset (1.300-1.500€/kk) ovat tulojensa määritelmän perusteella kohtalaisen vähävaraisia.
Silti he toiminnallaan auttavat mm. vapaaehtoistyön kautta lisäksi muita, ja – jos lapsia/lapsenlapsia on – myös omaa jälkikasvuaan voimiensa mukaan ja toimivat usein omaishoitajan roolissakin, vaikeissakin tilanteissa. Harva kuitenkaan valittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi keskeisistä ongelmista on verotuksen sekavuus, joka vaikuttaa myös eläkeläisten elintasoon.
En ole huomannut, että yksikään puolue olisi vakavissaan esittänyt verotuksen yksinkertaistamista ja tasapuolistamista sellaiseksi, että progressiivinen verotus todella toteutuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Kiljunen!
Kiitän kaikkien pieneläkeläisten puolesta Teitä, että olette kirjoittanut kirjan ” ELÄKELÄISTEN TAITETTU ITSETUNTO ”.
Kiitän myös tunnustuksesta, että silloin kun eduskunnassa äänestettiin laiksi ns. taitettu indeksi, niin tunnustatte, että ette tuntenut asia tarpeeksi äänestäessänne jaa. Ei varmaan moni muukaan kansanedustaja ymmärtänyt taitetun indeksin vaikutusta eläkkeisiin silloin kuten ei vielä nytkään.
Perustuslakivaliokunnan lausunnossa v.1992 korostui vielä työeläke-indeksin sidonnaisuus nimenomaan palkkatasoon. Vuonna 1994 Ahon – Viinasen leikkauksissa kunnostautuneen hallituksen antaman lakiesityksen perusteluissa vuoden 1995 työeläkeindeksin leikkaamiseksi oli indeksitarkistuksen tarkoitusta ja lähtökohtia olennaisesti muutettu.
TEL-indeksi oli sidottu 80% elinkustannusindeksiin ja vain 20% palkkatasoon.
Perustuslakivaliokunta on murentanut työeläkkeiden varallisuusoikeudellisen koskemattomuuden.
Fakta: pieni noin 735e/kk eläke on nostanut käteen jäävää (ostovoimaan) osuutta 7 vuoden aikana vain 51e/kk. Seitsemässä vuodessa on vuokrat ja muut elinkustannukset nousseet jo moneen kertaan.
Onko hyvinvointi Suomen etu ELÄKELÄISKÖYHÄLLISTÖ?
Ilmoita asiaton viesti
Eräs valtava lukutuotekokonaisuus romahtaa eläkeläisten talouden heikentyessä. Se on koko maksullinen sanomalehdistö. Maksullisesta tilaajakannasta noin 70 % on yli 60-vuotiaita. Levikki- ja lukijatilastot ovat osoittaneet sen suunnan jo vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
Tunnen eläkeläispariskunnan, joka lakkautti kahden päivälehden ja 3-4 aikakauslehden vuositilaukset. Oli pakko säästää. Esim. YLE-veron vuoksi he lukevat vain ilmaisia nettilehtien uutisia.
Ilmoita asiaton viesti
Näyttää siltä, että Kiljunen on tutustunut tähän: http://jheyno.puheenvuoro.uusisuomi.fi/152551-kans…
Ilmoita asiaton viesti
Jotakin positiivista Kimmolta. Levy on vaihdettu kotimaisille kierroksille. Eikö se monikulttuurisuus enää pelastakaa meitä?
Ilmoita asiaton viesti
Vanhusitsari joka toinen päivä. Yritetäänkö saada sitä jokapäiväiseksi, eli miten suuri on säästö, arvon (?) päättäjät? Jaa niin arvo se on eriarvoisuuskin.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän Rinne on jo aloittanut etelään muuttaneiden eläkeläisten verojahdin: ne kun vielä voivat tulla toimeen Espanjassa ja Portugalissa hieman vajaalla suomalaisella veroasteella. Heidät on siis nitistettävä.
Ilmoita asiaton viesti
#18
>Vanhusitsari joka toinen päivä…..
ooo
Tuo tuntuu paljolta. Tämänsuuruisia numeroita kyllä viljellään julkisuudessa.
Olisikohan mahdollista että kuolinsyitä niputetaan jotenkin erikoisella tavalla.
Jos omia havaintoja ajattelee, niin ei sukulaisista, ystävistä, naapureista ym löydy yhtään tapausta että vanhus olisi tehnyt
itsemurhan.
Lääkkeiden liikakäytöstä seuranneen kuoleman syy ei liene helppo määritellä, siis miksi vanhus otti liikaa lääkettä.
Realisti epäilee, että siellä olisi murhiakin joukossa.
Ilmoita asiaton viesti
Politiikot ja puolueet ovat joskus olleet tarpeellisia. Eivät enää. Painiminen globaalien asioiden kanssa tuottaa liikaa ongelmia ja kustannuksia ( jotka johtuvat paljolti heidän aiheuttamistaan ns.lehmänkaupoista sekä monista päällekkäisyyksistä hallinnossa.)
Ehdotan edustajiemme testaamista ennnen palkkaamistaan sekä huomattavaa edustajamäärän vähentämistä. Olen työskennellyt 16-vuotiaasta saakka eläkkeelle jäämiseeni. Joitakin vuosia ikämiehenä jäi pois johtuen siitä, ettei työpaikkaa löytynyt. Kaikki työpaikkani olen itse hankkinut. Nyt ollessani 67-vuotias olen edelleenkin työkykyinen. Ollessani pankissa töissä kuusi vuotta 70-luvulla sain lähtiessäni pankista matkaani heidän eläkesäätiönsä vapaakirjan. Täyttäessäni 60 v. olin ns.eläkeputkessa ja valtio siirsi minut eläkkeelle. Pankin luoman eläkeellesiirtymisiän, 64 v.täytettyäni anoin säätiöltä indeksiin sidottua lisäeläkettä vain huomatakseni, että pankki oli poistanut nämä jo 80-luvulla. Viivan alle jäi 0 €. Siis 16 v-64 v.työhistoriaa ja eläkettä n.tonni. Kohtahan sen saa työtön ja ammattia hankkimaton kansalainenkin. Katson kyllä ansainneeni nämä roposet itse.
Puheet eläkeiän pidentämisestä ovat suurta huuhaata. Nuorten täytyy nyt
ottaa vastuu työskentelystään ja valtion löytää keinoja kannustaa.
Jos kansanedustajat ovat kusitolppia niin kyllä palkkansa eteen täytyy kestää kritiikkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani kähärä, tuntuu olevan suurille ikäluokille kovasti katkerana, ”kun maksattavat vanhuutensa nuorilla”, joka on mielestäni aivan kohtuutonta syyllistämistä…
Suurilla ikäluokilla on samalla tavalla ollut verottajan määräämät eläkemaksut ja niillä on samalla tavalla maksettu eläkkeellä olevien eläkkeitä, niinkuin nykyisinkin…
Lainaus:http://juhanikhr.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188654-n.
”Työeläkemaksut ovat nousseet 60-luvulta viidestä prosentista nykyiseen 24 prosenttiin
bruttopalkasta”…
Vuonna 2015 työntekijä alle 53v maksaa 5,70% Työeläkemaksua
Työnantaja maksaa 24% työeläkemaksua…
Ilmoita asiaton viesti
60-luvulla työnantaja ei maksanut mitään eläkemaksuja. Ei sillä ole merkitystä, onko summa merkattu työnantajan vai tekijän maksettavaksi, vaan se on kaikki sitä samaa työn verotusta, jonka työnantaja tilittää verottajalle. Tätä näkemystäni tukevat lukuisat ETK:n ja muiden asiantuntijoiden lausunnot ja kuvaajat.
Ainoastaan hölmöläinen menee demareiden ansaan, eikä ota ”työnantajan maksettavaksi” piilotettua työn verotusta huomioon.
Ilmoita asiaton viesti
Pari seikkaa pitäis J K:n ottaa huomioon…Ensinnäkin valtaosa eläkeläisissä on pieni ja keski tuloisia…Ja hekään eivät itse ole laatineet omia eläkkeitään koskevia lakeja…
Jotenka syyllistämis osoite on väärä…Suurista verovaroista maksetuista eläkkeistä on kyllä leikkausvaraa, mutta sekin tehtävä kuuluu eduskunnalle…
Eläkkeisiin kohdistuu usein vielä kaikenlaisia indeksi leikkauksia ja kovenpaa verotusta, kuin vastaavasta palkasta…
Mutta yksi on tärkeintä, että pienimpiin eläkeisiin on saatava korotuksia, ei ole oikein, että ikänsä töitä tehneet ja varsinkin kotona työnsä tehneet ovat usein pienimmän eläkkeen varassa…
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos kirjasta! Eläkeläisen taitettu itsetunto-kirja on parasta tietokirjallisuutta pitkään aikaan. Itse luin sen nyt, sattui kirjastosta silmään. Erittäin ajankohtainen Sipilän hallituksen aikaan.
Nostankin esille kysymyksen, eikö eläkeläisten jotka tuntevat itsensä kaltoin kohdelluksi olisi syytä nyt terästäytyä ja etsiä asiaan vakavasti suhtautuva edusmies tai järjestö joka tosiasiallisesti alkaa etsiä pikaista ratkaisua eläkkeiden ostovoiman kohentamiseen ja indeksien palauttamiseen. Olisiko argumentteja viedä eläkeläisen asiaa EU-tuomioistuimiin tai komissioon?
Eläkeläisten omat järjestöt ovat hampaattomia. Tämän enempää tästä asiasta en rakentavaa löydä 🙁
Ilmoita asiaton viesti