Hallitus aikoo kurittaa ikäihmisiä

 

Aprillipäivänä pääministeri Alexander Stubb kampanjoi Turussa. Hän muistutti, että eläkeläiset ovat rakentaneet tämän maan vaikeammissa oloissa kuin nykyisin. Hänen mielestään on lakattava ajattelemasta eläkeläisiä yhteiskunnallisena taakkana.

Stubb totesi ykskantaan: ”Meidän on löydettävä sellaisia ratkaisuja, jotka eivät rokota eläkeläisiä tai saa heitä tuntemaan, että heitä kohdellaan epätasa-arvoisesti. Me pidämme huolen siitä, että eläkeläisiä ei veroteta enemmän kuin palkansaajia ja etteivät eläkeläiset tunne heitä kohdeltavan epäreilusti.”

Reilua puhetta selkokielellä. Sanoja voi epäillä, mutta tekoja on uskottava. Mitä valtiovarainministeri Stubb aikoo tehdä? Se näkyy uunituoreessa hallitusohjelmassa.

Alkajaisiksi Ratkaisujen Suomi –hallitusohjelma kirjaa maamme vahvuudet ja heikkoudet. Heikkous numero yksi: ”Suomen taloutta ja kilpailukykyä hankaloittaa väestön ikääntyminen.” Tosin vaalien alla Stubb totesi, että on lakattava ajattelemasta eläkeläisiä yhteiskunnallisena taakkana.

Onneksi hallitusohjelma kirjaa myös Suomen vahvuudet. Niistä keskeinen on: ”Suomalaiset ymmärtävät, että kriisin keskellä on tehtävä vaikeitakin ratkaisuja.”

Ehkä kansalaiset ymmärtävät, ehkä eivät? Hallitus ainakin tietää, mitä pitää tehdä.

Valtiovarainministeriön omien arvioiden mukaan hallitusohjelman ”vaikeista ratkaisuista” eniten tulevat kärsimään eläkeläiset ja ikäihmiset. Tämä ei ole yllättävää, sillä viimeisen parin vuosikymmenen aikana eläkeläisten etuuksia on heikennetty enemmän kuin minkään muun väestöryhmän.

Se mikä yllättää on, että ensi kerran ikääntyneiden kaltoin kohtelu ja epäreiluus on kirjattu hallitusohjelmaan. Sipilän hallituksella on kymmenen kohdan ohjelma, jolla kurittaa eläkeläisiä. 

Tämä ohjelma on mittava ja systemaattinen: 1) Palvelumaksujen korotus, 2) lääkekulukorvauksien vähennys, 3) kiinteistöverojen korotus, 4) sähkö- ja lämmityspolttoaineverojen nosto, 5) sairaiden taksimatkakorvausten vähennys sekä 6) vanhustenhoidon henkilöstömäärien pienentäminen. Ne kaikki rokottavat raskaasti ikäihmisiä.

Sen sijaan, että hallitus olisi toteuttanut välttämättömän kansaneläkkeiden tasokorotuksen, se 7) jäädyttää kansaneläkeindeksin vuodeksi 2016.

Eikä tässä kaikki. 8) Eläkeläisten asumistuki lopetetaan ja se muutetaan yleiseksi asumistueksi. Kaiken kukkuraksi hallituksen lupaama 9) ansiotulojen verovähennys koskee työtuloja, ei eläkkeitä.

Vaalien alla Stubb tosin lupasi, ettei eläkeläisiä veroteta enempää kuin palkansaajia!? Sanat ovat sanoja, mutta teot puhuvat.

Huippuna on hallituksen peräänkuuluttama yhteiskuntasopimus. Elleivät työmarkkinajärjestöt siihen suostu, rangaistaan kovimmin eläkkeensaajia, sillä 10) työeläkkeiden indeksitarkistukset uhataan puolittaa vuosina 2018 ja 2019.

Tämä on kiristystä. Kaiken lisäksi maksajiksi pannaan osattomat ulkopuoliset.

Sipilän hallitus tulee tekemään Suomen historiaa. Koskaan aikaisemmin yksittäistä väestöryhmää ei ole kohdeltu yhtä syrjivästi ja etuuksia järjestelmällisesti heikentäen kuin nyt kuritettaessa ikäihmisiä. Tämä on häpeä Suomelle. 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu