Soinin ulkopolitiikka: Vennamon ja Thatcherin linja
Ulkoministeri Timo Soini kertoi Ulkopolitiikka –lehden (3/2015) haastattelussa tärkeimmiksi poliittisiksi idoleikseen Veikko Vennamon ja Margaret Thatcherin. Haastattelu on uuden ulkoministerin ensimmäisiä laajoja linjanvetoja, ja esikuvien malli näkyy. Mihin Suomea oikein viedään?
Alkajaisiksi Soini linjaa: ”Syriza voitti Kreikan vaalit aivan poskettomilla lupauksilla, ja suomalaistenko pitää maksaa heidän vaalilupauksena. Ei ikimaailmassa.” Onneksi Suomessa kukaan poliitikko ei tee poskettomia vaalilupauksia.
Suomessahan annetaan vain sellaisia vaalilupauksia, joita ei pidetä. Pienen ihmisen, köyhän, eläkeläisen, ja lapsiperheen asialla ollaan kyllä vaalien alla, mutta niiden jälkeen …
Yhdestä Soinin ajamasta tavoitteesta uusi hallitus tosin pitää kiinni: kehitysapumäärärahojen leikkaus. Ennätyksellisen raju pudotus, sillä kansainvälinen apu lähes puolitetaan kertarysäyksellä 815 miljoonasta 498 miljoonaan euroon.
”Jos Suomessa tehdään leikkauksia, niin ei kehitysapu voi olla mikään erillinen saareke” Soini kuittaa. Erillisiä saarekkeita kuitenkin löytyy, kuten puolustusmenot sekä yritys- ja maataloustuet. Ja kehitysavussakin Finnfundin pääomatuki kolminkertaistetaan 130 miljoonaan euroon. Siinähän on kyse suomalaisten vientiyritysten auttamisesta.
”Elintasosiirtolaisuuteen” ulkoministeri suhtautuu kriittisesti. ”Kohtalokas ja paha virhe” on myös EU-maiden päätös turvapaikanhakijoiden jakamisesta tasaisemmin. Suomi on käpertymässä kuoreensa, vaikka suomalaisilla itsellään on omakohtaista kokemusta ”elintasosiirtolaisuudesta” muuttaessaan aikoinaan Amerikoihin ja Ruotsiin.
Tunnetulle EU-kriitikolle unioni kelpaa yhdestä kulmasta. Soini kannattaa markkinoiden avaamista ja säätelyn purkamista. EU saisi keskittyä digitaalisten sisämarkkinoiden ja ylipäätään vapaan kilpailun edistämiseen.
Thatcheria esikuvanaan pitävä Soini ilmoittaa kannattavansa TTIP-sopimusta, joka vapauttaisi EU:n ja Yhdysvaltojen välistä kauppaa ja investointeja. Ulkoministeriä ei huoleta esimerkiksi sopimuksen riitojenratkaisumekanismi, joka siirtää valtaa kansallisvaltioilta suuryrityksille.
Turvallisuuspolitiikassa Soini pelkää siirryttävän aikaan, jolloin sopimukset merkitsevät entistä vähemmän. ”Totuuden hämärtäminen ja omien sääntöjen luominen ovat ainakin Venäjän ja Kiinan työkalupakeissa ahkerassa käytössä.”
Suomen työkalupakissa taas rohkea puhuminen näyttää olevan käytössä. Tosin vähemmän suoraviivainen tarkkailija saattaisi havaita myös eräiden muiden valtioiden piiloutuvan puolitotuuksien taakse ja ”luovan omia sääntöjä”, vaikkapa terrorismin vastaisen sodan menettelytapoja.
Ruotsin ja Puolan entisiä ulkoministereitä Carl Bildtiä ja Radoslaw Sikorskia ulkoministeri Soini arvostelee koviksi Venäjä-kriitikoiksi. ”He olivat aika aggressiivisia, ja dialogi oli vähän puutteellista.”
Kun dialogin hetki ilmaantui heinäkuisen ETYJ:n kokouksen merkeissä, niin Soinin omin päätöksin kokouksesta tehtiin torso ja estettiin venäläisparlamentaarikkojen osallistuminen. Poliittinen harkintakyky ei riittänyt ylittämään EU-juristerian tulkintoja. Unohtui paasikiveläinen viisaus: Moskova ei ole mikään kihlakunnanoikeus.
Yllättävin on ulkoministerin Nato-kanta. ”Minulla ei ole selvää kantaa. Kaikki ovat tietävinään minun Nato-kantani, mutta voin sanoa, etten tiedä sitä itsekään.”
On aikoihin eletty, ettei ulkoministerillä ole näkemystä Natosta. Kai vähintä olisi olettaa hänen arvioivan Nato-jäsenyyttä siten, miten se vaikuttaa Suomen turvallisuustilanteeseen.
Nato-arvion tekemistä helpottanee amerikkalaisten sotilasasiantuntijoiden näkemys. Heidän mukaansa Suomi ei nykytilanteessa tarvitse Naton turvatakuita. Sen sijaan, jos Suomi olisi hakeutumassa Naton jäseneksi, sotilasliiton turvatakeet saattaisivat olla hyvinkin tarpeen.
Kirjoitin uutispuolelle tästä pätkän, jossa kertaan Soinin Nato-kannan lyhyen historian: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/124220-timo-soinin…
t. Jenni / US
Ilmoita asiaton viesti
Asiassa hyvää onse, että jos tämä hallitus pysyy kasassa vuoteen 2019 niin pers-puolue on kutistunut micro-puolueesksi ja jää nähtäväksi saako se yhtään paikkaa. Minä epäilen ettei saa.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessahan annetaan vain sellaisia vaalilupauksia, joita ei pidetä.”
Miten tämä kuulostaakaan ihan SDP:ltä? Vai pitääkö kaivaa taas esille tuo demareitten ”työsopimus” josta loppujen lopuksi aika vähän toteutui. Ei edes sitä työtä, vain pelkkää velkaa.
Tosin, kyllähän noin yleensä poliitikkojen puheisiin tulee suhtautua tietyllä varauksella, siinä vastuu yleensä siirtyy kuulijalle.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Kiljusella on ollut julkisia lausumia hioessaan ennenkin vaikeuksia logiikkaan ja asiallisuuteen liittyvillä alueilla. Niin nytkin. Katsotaanpa kirjoituksen peräkkäisiä lauseita ja niiden ilmeisiä ajatussisältöjä:
”Yllättävin on ulkoministerin Nato-kanta. ”Minulla ei ole selvää kantaa. Kaikki ovat tietävinään minun Nato-kantani, mutta voin sanoa, etten tiedä sitä itsekään.” On aikoihin eletty, ettei ulkoministerillä ole näkemystä Natosta. Kai vähintä olisi olettaa hänen arvioivan Nato-jäsenyyttä siten, miten se vaikuttaa Suomen turvallisuustilanteeseen.”
Jos Soinilta on tivattu ns. Nato-kantaa, se tarkoittaa nimenomaan sitä kysymystä, puoltaako hän Nato-jäsenyyttä vai ei – siis haetaan sanoja kyllä tai ei, ei laajempaa ’näkemystä’ suuresta järjestöstä kaikkineen, mikä vaatisi vastaamiselle tarkastelukulmia paljon monipuolisemmin. Hallituksen ja useimpien näkyvien poliitikkojen kanta on viime vuosina ollut jotain muuta kuin tuollaisen kysymyksen esittäjän muka hyväksymä. Siihen ei ole edes korrektia vastata jotain muuta kuin hallituksen yhdessä linjatun mukaisesti, että tällä hetkellä sitäjasitä mutta optiota pidetään auki ja hyödyllistä yhteistyötä tiivist… – Mitä herra Kiljunen muka odottaa vastaukseksi, kun ulkoministerin taustajoukoissa tiedetään olevan vallalla nimenomaan se ajatus, että etuja ja haittoja pitäisi selvittää, ja mahdollisia päätöksiä tehdä niiden pohjalta? Mikä näkemys muuten pitäisi esittää, jos kysytään kantaa puolesta tai vastaan? Näkemykset ovat jotain muuta kuin kannat, ja nekin saattavat olla ministerin asemassa päivystävää kv. dosenttia hankalampia lausua julki mm. ennen kaivattuja selvityksiä geopoliittisen tilanteenkin muuttuessa kaiken aikaa.
Tämä Kiljusen nolojen epäjohdonmukaisten ja naiivien julkikiljahdusten sarja (ennenaikaisine barrikadeillenousemisineen Päivi Lipposen itsekorostusrauhanmarssilla ym.) alkaa olla jotenkin hämmentävää luokkaa jo määrällisestikin…
Joitain vuosia sitten Tampereella tapahtuneen pizzeriamurhapolton hatustarevittyjen ’syyllisten’ innokkaimmat rasismikorttilynkkarit olivat valmiit lähtemään hutkimaan tutkimatta ja oikein sellaiselle upealle vihanvastaiselle rauhanmarssille:
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/106742-tampereen-p…
Ainakin yksi Kimmo Kiljusen äskettäin esittämä maahanmuuton harhateesi syyllistää räikeästi pieniä kansoja: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201661-k…
Ilmoita asiaton viesti
Jos nykyhallitus ei saa asioita raiteilleen ollaan pulassa. Siksi turha näykkäily ei aja kenenkään ssiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sen paremmin Vennamo kuin Thatcher eivät olleet kovin kiinnostuneita kansainvälisistä asioista tai ulkopolitiikasta. Vennamolle ”unohdettu kansa” oli tärkeä kohdeyleisö, kun taas Thatcher keskittyi ay-liikkeen kampittamiseen ja suoranaiseen ammattiliittojen lakkauttamiseen ynnä veronalennuksiin, yritysten tukemiseen ja valtion laitosten pakkoyksityistämiseen. Se että hän voitti epätasaisen Falklandin sodan, ei tee hänestä sotapäällikköä eikä -strategia.
Kunhan tämä hallitus saisi aikaan asiallisen ja toimivan suhtautumisen Venäjään, se jäisi varmasti sen parhaaksi saavutukseksi – tähänastisten näyttöjen perusteella arvioituna. Mutta asiassa olisi syytä pitää kiirettä ennen kuin hallitus kokonaan hajoaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Timo Soini johtaa työväenpuoluetta, arvokonservatiivista työväenpuoluetta mutta työväenpuoluetta kuitenkin, tuntuu kummalliselta, että hän kannattaa suurfirmojen etuja ajavaa TTIP-sopimusta.
Työväenpuolueen johtajan ei luulisi myöskään kannattavan thatcherilaista linjaa. Thatcherhan yksityisti valtion laitoksia ja taisteli ay-liikettä vastaan.
Entä mistä päättelen, että Perussuomalaiset on työväenpuolue? Jo heti siitä, että työväenpuolue Sdp:n äänestäjät ryntäävät kannattamaan PS:ää, kun Sdp istuu Kokoomuksen apupuolueena hallituksessa niin kuin 2011-2015. Ja kun PS menee apupuolueeksi pääomapiirien vetämään hallitukseen niin kuin nyt, demariväki ryntää kauhuissaan takaisin Sdp:n hoiviin, koska demarit ymmärsivät sentään jäädä oppositioon.
Ilmoita asiaton viesti
VÄITÄN – ETTÄ ULKOMINISTERIMME ON TIETOISESTI ULKONA – KERÄTÄKSEEN
POPULISTISUUDESSAAN … TAAS KANSAN SYVIEN RIVIEN SUOSIOTA … JOILTA
KUITENKIN RASKAALLA PIKALEIKKURILLA VIEDÄÄN ELÄMISEN EDELLYTYKSET …
ps. tämä kommentin kirjaltaja Työväenluokanopettaja kuuluu myös samaan sakkiin … kas kun kurjuus – köyhyys … ja sairaudet … periytyvät ei pelkästään geneettisesti vaan monenkulmaisen sosioekonomisen
Nykypäivän keikahtelevassa maailmantilassa vaaditaan ulkoministereilta ja presidenteiltä, kuninkailta , diktaattoreilta – mitä nyt kaikkia vallan- ja valjaidenpitäjiä onkaan selkeyttä – johdonmukaisuutta ettei sonnit , härät , panssarit ja muut isommat sotakoneet jumitu metsiin , ostareiden keskiöön pankkiautomaattien ääreistöön … humalaisen nuorisojoukon tai nälkäisen muuttolintuparven repimäksi … et cetera … onhan se tosikiva kun meillä on tommone kansanomainen puppulisti … katolinen Sonni – joka ei nykypaavi Isä Franciskuksesta välitä pätkääkään … vaikka
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
” Yhdestä Soinin ajamasta tavoitteesta uusi hallitus tosin pitää kiinni: kehitysapumäärärahojen leikkaus. Ennätyksellisen raju pudotus, sillä kansainvälinen apu lähes puolitetaan kertarysäyksellä 815 miljoonasta 498 miljoonaan euroon.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
”Jos Suomessa tehdään leikkauksia, niin ei kehitysapu voi olla mikään erillinen saareke” Soini kuittaa. Erillisiä saarekkeita kuitenkin löytyy, kuten puolustusmenot sekä yritys- ja maataloustuet. Ja kehitysavussakin Finnfundin pääomatuki kolminkertaistetaan 130 miljoonaan euroon. Siinähän on kyse suomalaisten vientiyritysten auttamisesta.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
”Elintasosiirtolaisuuteen” ulkoministeri suhtautuu kriittisesti. ”Kohtalokas ja paha virhe” on myös EU-maiden päätös turvapaikanhakijoiden jakamisesta tasaisemmin. Suomi on käpertymässä kuoreensa, vaikka suomalaisilla itsellään on omakohtaista kokemusta ”elintasosiirtolaisuudesta” muuttaessaan aikoinaan Amerikoihin ja Ruotsiin.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Tunnetulle EU-kriitikolle unioni kelpaa yhdestä kulmasta. Soini kannattaa markkinoiden avaamista ja säätelyn purkamista. EU saisi keskittyä digitaalisten sisämarkkinoiden ja ylipäätään vapaan kilpailun edistämiseen.
Thatcheria esikuvanaan pitävä Soini ilmoittaa kannattavansa TTIP-sopimusta, joka vapauttaisi EU:n ja Yhdysvaltojen välistä kauppaa ja investointeja. Ulkoministeriä ei huoleta esimerkiksi sopimuksen riitojenratkaisumekanismi, joka siirtää valtaa kansallisvaltioilta suuryrityksille.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Turvallisuuspolitiikassa Soini pelkää siirryttävän aikaan, jolloin sopimukset merkitsevät entistä vähemmän. ”Totuuden hämärtäminen ja omien sääntöjen luominen ovat ainakin Venäjän ja Kiinan työkalupakeissa ahkerassa käytössä.”
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Ilmoita asiaton viesti
http://www.f1disqus.com
Ilmoita asiaton viesti
Varsin osuvaa kritiikkiä Soinin ulkoministeriyttä kohtaan! Kehitysmäärärahojen leikkaus on tietenkin järjettömimpiä temppuja nykytilanteessa. Se tuskin kuitenkaan tekee Finnfundin rahoittamista järjettömäksi.
Kysyisin missä on julkaistu mainittu amerikkalaisten sotilasasiantuntijoiden näkemys ja mihin se perystuu?
”Nato-arvion tekemistä helpottanee amerikkalaisten sotilasasiantuntijoiden näkemys. Heidän mukaansa Suomi ei nykytilanteessa tarvitse Naton turvatakuita.”
Ilmoita asiaton viesti