Nälkäinen susi?

”Senioriliike – nälkäinen susi lampaiden vaatteissa eläkevarantojen äärellä.”  Näin syyttävät Akavan opiskelijat ja STTK-opiskelijat allekirjoittaneen johtamaa Senioriliikettä ja tekemäämme kansalaisaloitetta: kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1591.  Puheenjohtajien Henna Hirvosen ja Emma Koskimaan syytekirjelmä on julkaistu www.sttk.fi/uutishuone palstalla.

Opiskelijajärjestöt katsovat, että työeläkeindeksin palauttaminen palkkaindeksiksi kaatuu nuorempien sukupolvien maksettavaksi. Sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta ei saa horjuttaa. Hirvosen ja Koskimaan mukaan nuorilla on edessään pitkät työurat ja heidän tulevaisuuden uskoaan horjutetaan tällaisilla lyhytnäköisillä tavoitteilla.

On totta, että nyky-eläkeläiset ovat nälkäisiä. Leipäjonojen asiakkaista 40 % on eläkeläisiä. He köyhtyvät vanhetessaan, niin että yli 75-vuotiaista 20 % ja yli 85-vuotiasta 30 % elää köyhyysrajan alla, kun eläkkeelle siirtyessään 65-vuotiaista ainoastaan 8 %.

Ovatko nyky-eläkeläiset susia vaatiessaan ansaitun tulotasonsa turvaamista? Nuorten on hyvä tietää, että pitkän työuran aikana itse kukin myöhentää palkkaansa kartuttamalla eläkerahastoja, joista heidän ansiosidonnainen työeläke aikanaan maksetaan.

Nyky-eläkeläiset eivät ole saaneet eläkerahastoista euroakaan omista eläkesäästöistään. Joka ikinen vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet.

Opiskelijajohtajat syyttävät eläkeläisiä susiksi ja vaativat sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta. Eikö se ole sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta, että nyky-nuori antaisi nyky-eläkeläisen säilyttää ansaitun tulotasonsa. He eivät pyydä eläkkeisiinsä korotusta, vaan ettei eläketaso laske. Rahat saataisiin heidän omien eläkesäästöjensä tuotosta, ei pääomasta eikä työeläkemaksuista. Eläkevarojen tuotot supistuisivat 2,5 %.

Nyky-nuoret voivat olla huolettomia, sillä 65-vuotiaan keskimäärin odotettavissa oleva elinaika on 20 vuotta. Sekä eläkerahastot että koko kansallisomaisuus jää aikanaan teille. Antakaa nyt isillenne ja äideillenne, vaarille ja mummille itse säästämänsä eläketurva. Kyllä teillekin toivottavasti aikanaan annetaan, jahka olette ensin omat eläkesäästönne pitkillä työurillanne tehneet.

Eläketurvakeskuksen laskelma, johon opiskelijajohtajat viittaavat, kertoo, että palkkaindeksiä käytettäessä 30 vuoden päästä vuonna 2045 eläkerahastot ovat kaksinkertaiset nykyiseen verrattuna. On totta, että nykyinen työeläkeindeksi tuottaisi kolminkertaiset rahastot.

Kumpi on susi ja kumpi lammas? Opiskelijajohtajat haluavat volyymiltaan kolminkertaiset rahastot eikä euron euroa eläkevaroista nyky-eläkeläiselle. Näin tähän asti on menetelty. Eläkeläiset tyytyisivät kaksinkertaisiin rahastoihin, jotta he saisivat pienen siivun omien eläkesäästöjensä tuotosta, ennen kuin aika heidät jättää ja kaikki varat jäävät näille opiskelijajohtajille ja heidän ikäpolvelleen.   

 

 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu