Eläkekakun jako

Yksi menneen kesän säälittävimpiä tapauksia oli sitoutumattomien opiskelija- ja nuorisojärjestöjen tempaus Porin SuomiAreenan MTV-lavalla. Järjestöt jakoivat 178 kakkupalaa, joista jokainen edusti miljardia euroa työeläkeyhtiöiden sijoitusvaroista.

Tempauksellaan järjestöt halusivat torjua syksyllä eduskuntaan tulevan eläkeindeksialoitteen. Heidän mukaansa aloite söisi eläkevarat ja olisi myrkkyä tuleville sukupolville.

Järjestöt paheksuvat, että nykyeläkeläiset ovat maksaneet pienempää eläkemaksua kuin tulevat. Järjestöt väittävät, että pääosa eläkevaroista on syntynyt vasta 1990-luvun puolenvälin jälkeen ja on siten nykyisin työssä olevien sukupolvien maksamia.

Sääli, että opiskelija- ja nuorisojärjestöt jakavat innolla kakkua, jonka leipomiseen he itse eivät ole osallistuneet.

Sääli, että järjestöt eivät halua antaa kakkua leiponeelle nykyeläkeläiselle tämän ansaitsemaa osuutta, vaan ahnehtivat sen itselleen. 

Sääli, että järjestöjen mielestä on oikein, että eläkkeensaajat pidetään ainoana tulonsaajaryhmänä Suomessa, joka köyhtyy lakisääteisesti.

Sääli, että nykyajan opiskelija- ja nuorisojärjestöt ovat innokkaasti puolustamassa Suomen suurinta omistajavaltaa ja pääomakeskittymää, sen sijaan että ajaisivat vakavasti nuorten asiaa ja olisivat ylipäätään eettisesti valveutuneita.

Sääli, että järjestöjen mukaan on järkevämpää köyhdyttää vaareja ja mummeja sekä kuivattaa Suomen kansantalous ulkomaille taltioituihin rahastoihin kuin estää eläketasojen lasku ja työllistää nuoret.

Sääli, että järjestöt luottavat enemmän puolenvuosisadan päähän ulottuviin ennusteisiin ja oletuksiin kuin menneeseen kehitykseen. Viimeiset seitsemän vuotta eläkerahastot ovat kasvaneet 22 000 euroa minuutissa aikana, jolloin suuret ikäluokat ovat siirtyneet eläkkeelle. Kuinka järjettömiksi rahastot aiotaan kasvattaa?

Sääli, että järjestöt eivät kunnioita nykyeläkeläisten työtä, jolla hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu. Palkat ovat aikoinaan olleet pienemmät, niin myös työeläkemaksut. Nuoret sukupolvet saavat sen sijaan nauttia huomattavasti nykyistä suuremmista eläkkeistä, kunhan ovat ensin oman osuutensa yhteiseen eläkekakkuun leiponeet.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu