Suuri petkutusyritys

Akava: ”Suuri petkutusyritys” eduskuntaan 8.12.2016 – 750 euron eläke olisi yhä 750 euroa. Uusi Suomi kirjoittaa 7.12. Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin tiedote on yksiselitteinen: ”Vain petkuttaja väittää eläkeköyhyyden katoavan eläkeindeksin muutoksella.”

Sture Fjäder on oikeassa, mutta kuka tuollaista väittää? Senioriliikettä on syytetty, mutta olemme olleet hyvin selkeitä: eläkeläiset ovat Suomen ainoa tulonsaajaryhmä, joka köyhtyy lakisääteisesti.

Ei työeläkkeiden indeksiuudistus vaikuta lainkaan köyhimpiin 100 000 eläkeläiseen, jotka saavat pelkkää kansaneläkettä. Se ei vaikuta myöskään lapsiin, jotka saavat lapsilisiä eikä työttömiin, jotka elävät työttömyysturvan varassa.  On siis totta, että 750 euron takuueläke jää silleen, parannettiin työeläkkeitä vaikka kuinka. Sen sijaan indeksiuudistus auttaa 330 000 työeläkeläistä, jotka elävät köyhyysrajan alla.

Hienoa, että korkeasti koulutettujen Akava on ryhtynyt puolustamaan köyhimpiä kansaneläkeläisiä. Harmi, että syyttävän sormi osoittaa Senioriliikettä ja kansalaisaloitteen tehneitä. Ainoa oikea osoite olisi maan hallitus ja eduskunta, jotka juuri parahiksi leikkasivat kansaneläkkeitä ja takuueläkkeitä, mutta Akava taisi olla aivan hiljaa.

Emme voi kiistää Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin eläkepoliittista asiantuntemusta. Kun hänet valittiin vuonna 2011 Akavan puheenjohtajaksi, niin saman tien hänestä tuli myös Suomen toiseksi suurimman eläkeyhtiön Ilmarisen hallituksen jäsen. Hän tietää, mikä sijoittajavalta Suomen suurimman pääomakeskittymän haltijoilla on. Siitä vallasta etuuksineen ei tahdota tinkiä eläkeläisten eduksi.

Eläkerahastoja tai niiden tuottoja ei ole koskaan, yhtä vuotta lukuun ottamatta käytetty nettona eläkkeisiin. Joka vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet.

Akava muistuttaa, että eläkeindeksin muutos hyödyttäisi eniten hyvätuloisempia eläkeläisiä. Vastustaako Akava palkankorotuksia? Nekin hyödyttävät eniten euroina suurituloisia. Saman tekee ”köyhien puolta oleva” taitettu indeksikin. Vai onko Akava ajamassa eurokorotuksia niin palkkoihin kuin eläkkeisiin? Upeata. Tai ehkä Akava vaatii eläkekattoa? Kaikissa EU-maissahan sellainen on paitsi Suomessa, Virossa ja Irlannissa.

Ota tuosta nyt selvää. Nuorten puolta kuitenkin ollaan, vaikka Akavakin tietää, että sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ansioturvassa voi tarkoittaa vain sitä, että niin tulevien kuin myös nykyisten eläkeläisten ansaittu tulotaso säilyy eläkkeellä oltaessa. Yksikään eläkeläispolvi ei saa köyhtyä eläkeaikana. 

 

Kimmo Kiljunen

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu