Isänä ja isoisänä vaikea ymmärtää Korkmanin kylmyyttä

 

Arvostettu tutkijakollegani Työväen taloudellisesta tutkimuslaitoksesta Sixten Korkman kirjoitti tunteisiin vetoavan kolumnin ”Isänä, isoisänä ja ekonomistina on vaikea lämmetä kansalaisaloitteelle eläkeindeksistä” (HS 13.12.) Tunteilun lisäksi hän arvovallallaan leimasi, kyseenalaisti edustuksellista demokratiaa ja kävi varjonyrkkeilyä itse luomiaan mörköjä vastaan.

Kymmenen vuotta sitten Korkman tyrmäsi ajatuksen puoliväli-indeksistä standardivastauksellaan väittäen sen olevan ”epäreilu nuorten ikäluokkien kannalta” (HS 2.10.2006). EK:n johtaja Lasse Laatunen totesi samoihin aikoihin paremman indeksin olevan ”syömistä lasten ja lastenlasten pöydästä”.

Nyt suuret ikäluokat ovat eläkkeellä. Eläkemeno on kymmenessä vuodessa noussut 20 miljardista 25 miljardiin euroon, mutta rahastot 110 miljardista eurosta nykyiseen 185 miljardiin, eikä rahastoja tai niiden tuottoja ole koko aikana käytetty eläkkeisiin. Joka vuosi, yhä vuotta lukuun ottamatta, työeläkemaksut ovat ylittäneet maksetut eläkkeet.

Taitetun indeksin vuoksi eläkeläiset ovat ainoa tulonsaajaryhmä, joka lakisääteisesti köyhtyy, eikä eläkevaroihin ole koskettu. Kenen kannalta järjestelmä on epäreilu?

Korkmanin mukaan kansalaisaloitteen tekijät väittävät eläkemenojen lisäyksen piristävän taloutta lyhyellä aikavälillä eikä kuulemma pitkän aikavälin menopaineita tarvitse murehtia, nehän ovat ennusteita. Missä olemme tällaista sanoneet? Nimenomaan pitkällä aikavälillä näkyy nousevien eläkkeiden tulo- ja työllisyysvaikutus, jota ennustemalli ei sisällytä laskelmaansa. Siksi ETK:n ennuste on ilmassa.

Korkmanin mukaan aloitteentekijät puhuvat perättömiä, että taitettu indeksi ei turvaisi eläkkeen ostovoimaa. Outo väite. Olemme todenneet eläketason laskevan suhteessa elintason nousuun ja köyhdyttävän eläkeläisiä.  

Korkman menee mielellään veronmaksajien kukkarolle korjatakseen kansaneläkettä, jotta työeläkkeiden korjaamiseksi ei koskettaisi eläkerahastojen tuottoihin. Suomessa on 330 000 työeläkeläistä köyhyysrajan alapuolella.

Korkmanin mukaan indeksiuudistus suosisi suurituloisia. Hän halunnee muuttaa koko indeksin eurokorotuksiksi, sillä taitettu indeksikin suosii suurituloisia.

Korkmanin mukaan 180 miljardin eläkevarat ovat pienet suhteessa kattamattomiin eläkevastusiin (600 miljardia). Missään maailmassa ei ole lakisääteistä eläkevakuutusta, joka kattaisi kaikki vastuut. Sellaisessa ei ole järkeä. Ei voida olettaa kaikkien joutuvan yhtä aikaa eläkkeelle ja kukaan ei enää tekisi töitä.

Yhtä outo on Korkmanin toteamus, että ”Suomen eläkejärjestelmän on siitä erikoinen, että kaikki riskit on kasattu nykyisten ja tulevien palkansaajien harteille”. Väite osoittaa tietämättömyyttä. Ensinnäkin, eläkerahastojen varoista 65 % on eläkkeellä jo olevien tai juuri sinne siirtyvien aikaansaannosta. Toiseksi, kaikkialla lakisääteinen eläkejärjestelmä perustuu kulloinkin työssä olevien veroluontoisiin eläkemaksuihin, kuten Suomessa.

Korkman ei lämpene kansalaisaloitteelle. Hän on mieluummin kylmä ja köyhdyttää eläkkeensaajia. Hänestä työmarkkinajärjestöjen eläkepoliittinen vallankäyttö saattaa olla ”hyödyllinen suoja vastuutonta ääntenkalastusta vastaan”. Hän on tyly edustukselliselle demokratialle ja pahinta tietysti on, jos jotkut käyttäisivät eläkepolitiikkaa vaaliteemana.

 

Kimmo Kiljunen

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja  

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu