Eläkeläiset aiempaa rikkaampia?

”Eläkeläiset aiempaa rikkaampia” otsikoivat tiedotusvälineet. Vov! mikä uutinen! Eläketurvakeskus on tuottanut mainion analyysi vuosilta 1995-2015, jolloin taitettu indeksi on ollut voimassa.

Tutkimus tulee julki parahiksi, kun demarien puoluekokouksessa ja heti perään eduskunnassa käsitellään aloitteita palkka- tai palkkapainotteisemman indeksin saamiseksi työeläkkeisiin. Mihin indeksiuudistusta tarvitaan? Eläkeläisethän voivat keskimäärin paremmin kuin koskaan.

On upeata, että Eläketurvakeskus tekee objektiivisia tutkimuksia, joilla ei ole politiikan kanssa mitään tekemistä. Vielä upeampaa, että saadaan eläkeläisiä miellyttäviä tuloksia, rahoitetaanhan ETK eläkevaroista. Onhan se kiva kuulla, että menee hyvin – ainakin tilastojen mukaan.

Sotamies Hietanenkin pohdiskeli ”Tuntemattomassa sotilaassa”, että on se hyvä tietää, että rätinkien mukaan kalorit ovat päiväannoksissa kohdallaan. Kumma vain, että suolisto ja maha eivät rätinkejä usko.

ETK on varmasti oikeassa, että eläkeläiset ovat tänään paremmin toimeentulevia kuin kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. Niin ovat työntekijätkin ja kaikki suomalaiset. Kansantalous on kasvanut.

ETK on varmasti oikeassa, että suomalaisten eläkeläisten ostovoima on hieman eurooppalaista keskitasoa korkeammalla. Onhan kansatulomme henkeä kohden reilusti eurooppalaista keskitasoa korkeammalla.

ETK on varmasti oikeassa, että eläkeläisillä on tänään enemmän varallisuutta kuin koskaan aikaisemmin. Kolme neljäsosaa tästä on kiinni omassa asunnossa – ja harmi asuntoa ei voi syödä.

ETK ei kerro siitä, mitä tapahtuu kun joudutaan eläkkeelle, sen jälkeen alkaa köyhtyminen. Eläkkeensaajat ovat taitetun indeksin vuoksi ainoa tulonsaajaryhmä, joka lakisääteisesti köyhtyy.

ETK kertoo, että vakavaa aineellista puutetta tai toimeentulovaikeuksia kokee pari prosenttia eläkeikäisistä. Pelkällä takuueläkkeellä (768 euro/kk) tulee toimeen 105 000 eläkeläistä, joka on 7 % kaikista eläkeläisistä. On se hienoa, että suurimmalla osalla heistä on jokin ETK:n tietämä muu tulolähde, joka auttaa. Aivan totta – 40 % leipäjonojen asiakkaistahan on eläkeläisiä.

Maassamme on 330 000 työeläkeläistä, jotka elävät EU:n määrittämän köyhyysrajan alla. Hekin voivat luottaa ETK:n laskelmiin, että hyvin menee, ainakin paremmin kuin Albaniassa ja tietysti paremmin kuin mummolla aikoinaan.

Ei kun kansanedustajat, hylätkää ihmeessä 85 000 kansalaisen allekirjoittama kansalaisaloite palkkaindeksin palauttamisesta työeläkkeisiin. Kertoohan luotettava ja asiantunteva Eläketurvakeskus, että eläkeläisillä pyyhkii oikein hyvin.

 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu