Ennenaikaiset eduskuntavaalit tulossa

 

Ei ole ollut vaikea ennustaa perussuomalaisten tulevaisuutta puoluehajaannuksen jälkeen. Suomalainen äärioikeisto kutistuu pienpuolueeksi, jonka kannatus jää alle kymmenen prosenttia ja uusi vaihtoehto voi korkeintaan saada parin prosentin kannatuksen. Sinisen tulevaisuuden vaihtoehtona on vain sysimusta tulevaisuus.

Tämän skenaarion vahvisti YLE:n tekemä mielipidetiedustelu. Jos Jussi Halla-Aho on jossakin asiassa oikeassa, niin siinä, että puolueloikkareiden tie kulkee kohti nollakannatusta. Soinin porukka teki näyttävän kollektiivisen poliittisen itsemurhan.

Populistinen protestipuolue voi elää vain protestista. Sen kannattajille on enemmän kuin myrkkyä antaa tuki hallituksessa istumiselle, puhumattakaan että kyse on Sipilän markkinahurmoksen värittämästä joukkueesta.

Nykyhallituksen tie alkaa olla päätöksessä. Myös Sipilän pääministeriuralle ei uskalla povata ruusuista tulevaisuutta. Vaihtoehdot ovat kovin vähissä.

Ei voida kuvitella, että Suomen historian suurinta yksityistämisoperaatiota, SOTE-ratkaisua valinnanvapauksineen voitaisiin vakavasti yrittää toteuttaa äärimmäisen niukalla eduskuntaenemmistöllä. Sama koskee Suomen historian suurinta väliportaanhallinnon uudistusta, maakuntahallintoa.

Voidaanko kuninkaantekijöiksi tällaisissa mullistuksissa jättää parikymmentä, omaa poliittista tulevaisuuttaan tuskailevaa Kike Elomaata. Hän jo teki odotetun ratkaisun ja hylkäsi mustan tulevaisuuden.

Jos vaalikautta vielä yritetään jatkaa, näitä loikkareita ilmaantuu lisää. Ja jos ei ilmaannu, niin hallitus maksaa siitä kovan hinnan. Ulosmittaajina ovat yksikerrallaan kukin uuden vaihtoehdon eduskunnasta muutoin putoava kansanedustaja. Tällaista hallituksen löysässä hirressä roikottamista ei voida pitää realistisena.

Sipilän on pakko tehdä johtopäätökset. Hän voi yrittää uutta hallitusta kristillisten ja Ruotsalaisen kansanpuolueen kanssa. Eduskuntaenemmistö olisi vain yhden paikan varassa ja siten äärimmäisen heikko.

Olennaisempaa on kuitenkin, että tällaisen koalition hetki jo meni. ”Hallituskriisi” osoitti kristillisille ja ruotsalaisille, että heitä käytettiin vain pelinappulana suuremmassa pelissä. Tuskin heillä on enää sen enempää intoa lyöttäytyä Sipilän kelkkaan kuin muillakaan oppositiopuolueilla.

Uskallan lyödä vetoa, että Suomessa ennenaikaiset eduskuntavaalit ovat todennäköisemmät kuin maakuntavaalit puolen vuoden päästä. Tämän täytyy olla myös kokoomuksen vahvassa intressissä. Sen gallupkannatus on kunnossa, presidentinvaaliasetelma suosii ja ohjelmallista idealismiakin riittää yksityistämisvimmoineen. Sipilän keskustakin on sisäisesti pahasti jakautunut. Kovin moni tuskailee pohjoismaisen hyvinvointivaltion purkua, mikä on ollut maalaisliitto/keskustan yksi suurimpia saavutuksia.

SOS-hallituksen tie on päässään. Toimivaa eduskuntaenemmistöä ei näillä eväillä ole rakennettavissa. Onneksi edustuksellisella demokratiallamme on välineet korjata tilanne: vaalit. Ennenaikaiset eduskuntavaalit ovat tulossa!

 

 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu