Eläkeläisiä syyllistetään

 

Suomessa on käynnistetty erikoinen keskustelu, jossa yhtä ihmisryhmää, eläkeläisiä syyllistetään ahneiksi ja muista piittaamattomiksi. Asiantuntijat saavat mediassa laajasti tilaa töksäytyksilleen, kuinka nuoria kohdellaan kaltoin. Julkisuuteen ei pääse vasta-argumenteilla. Suomi on yhden totuuden maa.

Nobelisti Bengt Holmström heittää lonkalta: ”Suomi tulee maksamaan eläkkeensä tälle sukupolvelle, mutta mun huoli on seuraava sukupolvi. Se, että saako se sukupolvi eläkkeet, ei näytä realistiselta”

Talousguru Sixten Korkman viisastelee: ”Suomen eläkejärjestelmä on nuoria kohtaan epäreilu. Riskien jako on yksipuolista. Kaikki maksupaineet on kerätty palkansaajille ja nuoremmille ikäpolville. Eläkeläiset ovat täysin suojassa.”

Tutkivajournalisti Teemu Muhonen saa Taloussanomissa laajaa julkisuutta keveille väitteilleen: ”Eläkkeelle jäävä mies tienaa enemmän kuin lähihoitaja. Yhteiskunta natisee, kun nuoret kustantavat pienevistä tuloistaan kasvavia eläkkeitä.”

Viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtaja Mikael Junger töräyttää: ”Pitäisikö eläkeläisten antaa istumapaikka sporassa nuorille? Ihan kiitollisuudesta.” Hän mukaansa nykynuori saa vain viidesosan siitä, mitä nykyeläkeläinen maksamastaan eläke-eurosta.

Uskomattomia väitteitä!!

Eikö Holmström tiedä, että eläkevarat ovat käytännössä koskemattomina kasvaneet parissa kymmenessä vuodessa 38 miljardista eurosta nykyiseen 197 miljardiin euroon. Mikään ei viittaa siihen, että rahastojen 4,3 %:n reaalinen kasvu jatkossakaan heikkenisi – paitsi asiantuntijoiden lausunnot, jotka kaikkina vuosikymmeninä ovat puhuneet samaa: eläkevarat eivät riitä.

Eikö Korkman tiedä, että menneinä vuosikymmeninä joka vuosi työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet. Kukin työssäkäyvä polvi on hoitanut vanhempiensa eläketurvan, jotta he voisivat vanhoina olla ”täysin suojassa”.  Niin tekivät parjatut suuret ikäluokatkin. Riskien jako lasten ja vanhusten hoivassa on kautta-aikojen ollut ”epäreilu”.

Eikö Muhonen tiedä, että Suomessa on ansiosidonnainen eläketurva, ei tasaeläke. Se, että eläkkeelle siirtyvän miehen työeläke on suurempi kuin lähihoitajan palkka kertoo tuloeroista, ei kohtuuttomasta eläketurvasta. Muhoselta jää sanomatta, että eläkkeelle siirtyessään niin keskimääräisen miehen kuin naislähihoitajan elintaso alkaa laskea, kiitos taitetun indeksin. Suomessa eläkeläinen köyhtyy vanhetessaan, toisin kuin muualla Euroopassa.

Eikö Mikael Junger tiedä, että Suomessa on etuusperusteinen eläketurva, ei maksuperusteinen. Lain mukaan jokaiselle taataan ansaitun tulotason mukainen eläke, niin nuorille kuin vanhoille. Erona aikaisempaan on vain se, että aiemmat sukupolvet kunnioittivat vanhempiaan niin, että antoivat heille ratikassa istumapaikan. Suuret ikäluokat maksoivat vanhempiensa eläketurvankin nurisematta, toisin kuin Jungerin porukka tänään.

 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu