SOTE-uudistus pysäytettävä

 

Sote-uudistusta ei ole varaa viivästyttää, kirjoittaa kokoomuksen Anniina Pylsy (VS 10.3.) Päinvastoin, Sote-uudistus on heti pysäytettävä ennen kuin lisää vahinkoa saadaan aikaiseksi.

On käynnistetty 100-vuotiaan Suomen historian rajuin sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistus. Tavoitteena oli kustannusten alentaminen, palvelujen saatavuuden yhdenvertaisuuden lisääminen ja eri palvelualojen yhteistoiminnan vahvistaminen. Nyt jo tiedämme, että kaavailtu Sote ei toteuta yhtäkään näistä tavoitteista, vaan heikentää tilannetta.

Yhden tavoitteen Sote-uudistus toteuttaa: sosiaali- ja terveyspalvelujen markkinaehtoistamisen. Kyse on Suomen historian suurimmasta yksityistämishankkeesta, ja sen Anniina Pylsy myös tietää, vaikkei sano.

Asiakassetelit, henkilökohtainen budjetointi, järjestäjien ja tuottajien erottaminen tai puhuminen valinnanvapaudesta tähtäävät vain yhteen: palvelumarkkinoiden synnyttämiseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Pylsy väittää, ettei ”nykyinen järjestelmä toimi”. Kuinka niin? Uusimaa on Euroopan 257 alueesta seitsemänneksi paras EU:n vertailuissa sosiaalisilta hyvinvointi-indikaattoreiltaan.

Maailman terveysjärjestön, WHO:n arvioissa Suomen nykyinen terveydenhuolto on maailman maiden joukossa huippuluokkaa sekä laadultaan että palvelujen saatavuudeltaan.

Maailmanpankki on laskenut terveysmenojen osuuden kansantuotteesta eri maissa. Suomen terveydenhuolto on kustannustehokkuudeltaan länsimaiden joukossa kärkisijalla.

Vertailu Yhdysvaltoihin, joissa ”valinnanvapaus” toimii hienosti, on paljastava: Yhdysvalloissa käytetään terveydenhuoltoon 17,1 % BKT:sta, Suomessa 9,7 %. Amerikkalainen yksityistetty terveydenhuoltojärjestelmä on lähes kaksi kertaa Suomea kalliimpi.

Kalleudestaan huolimatta Yhdysvalloissa on lääkäreitä 1 000 asukasta kohden 2,5 ja sairaanhoitajia 9,8. Suomessa vastaavat luvut ovat 2,9 ja 10,9. Suomessa terveydenhuolto on puolet halvempaa kuin Yhdysvalloissa, ja kuitenkin meillä on lääkäreitä ja sairaanhoitajia asukasta kohden enemmän.

Kuinka Pylsy kehtaa sanoa, ettei suomalainen terveydenhuolto toimi. Maailmalla pikemminkin halutaan kopioida Suomen järjestelmää (esim. Obama-care), joka Sote:lla aiotaan purkaa.

Pylsy on häkellyttävän kylmä todetessaan, että valinnanvapauden kautta ”palvelujen keskiössä on ensi kertaa ihminen”. Ei ole, vaan ylikansalliset lääkeyhtiöt, jotka tunkevat Suomeen julkisesti rahoitettua terveydenhuoltoa lypsämään.

Nykyinen julkinen terveydenhuolto toimii nimenomaan ihmisistä ja heidän tarpeistaan lähtien, siinä ei ole voitontavoittelu lähtökohtana. 

 

Kimmo Kiljunen

kaupunginvaltuutettu

Uudenmaan maakuntahallituksen jäsen (sd)

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu