Avoin kirje apulaiskaupunginjohtaja Salmiselle terveyskeskusjonoista
Arvoisa Jukka T. Salminen,
Te olette Vantaan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja. Pyytäisin teitä soittamaan jonakin tavallisena arkipäivänä terveyskeskuksemme ajanvaraukseen. Varatkaa itsellenne aikaa. Kuulisin mielelläni kokemuksestanne.
Yritin toissa päivänä muuttaa lääkärinvastaanottoaikaani Länsimäen terveysasemalla. Soittoaika on rajattu klo 8.00-12.00. Odotin ensin tovin ja jätin lopulta soittopyynnön. Iltapäivällä sain vastaussoiton, mutta en kyennyt vastaamaan puheluun.
Yritin seuraavana päivänä uudestaan. Nyt oli pakko saada ajanmuutos hoidettua. Puhelimeni soi terveysaseman ajanvaraukseen: ”Teidän puheluunne vastataan mahdollisimman pian” ja musiikkia – nautin koko pitkän ajomatkan Vantaalta Haminaan.
Tällainen jonottaminen ei ole asiallista. Teidän velvollisuutenne on viime kädessä pistää asia kuntoon. Terveysasemien ajanvaraukseen on saatava lisähenkilöitä ja päivittäistä varausaikaa on pidennettävä nykyisestä neljästä tunnista.
Kohtuuttominta on, että terveysasemien jonot on otettu keskeisimmäksi perusteeksi SOTE-uudistukselle, jolla ollaan yksityistämässä koko terveydenhuoltojärjestelmä. Ikään kuin valinnanvapaus pelastaisi jonoilta, kuten pankeissa asioivat tietävät valitessaan Nordean ja Danskebankin jonojen väliltä.
Terveysasemien jonot eivät kerro huonosta julkisesta terveydenhuollosta. Ne kertovat huonosta asioiden organisoinnista. Teillä arvoisa apulaiskaupunginjohtaja on vastuu allokoida resurssit niin, että Vantaan terveysasemien ajanvaraukseen saadaan riittävä henkilöstö.
Kimmo Kiljunen
Vantaa
Kimmo, hyvä kirjoitus. Ongelma on sama koko maassa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja aiheellinen kirjoitus Kimmo!
Olen nyt itse ollut hammashoidon kanssa tekemisissä ja sieltä kerrottiin, että vasta syyskuulle saa normaaleja aikoja. Siis neljän kuukauden päähän!
Mielestäni tämmöinen jonotuttaminen ajaa ihmisiä yksityiselle ja se taas maksaa maltaita. Mieleen tulee, että onko yksityistäminen tässä tarkoituksenakin, muuten tätä ei voi käsittää.
Sanoinkin tälle hammashoidon aikojen antajalle, että vika ei ole henkilöstössä, vaan päättäjissä. Tämä kertoo karua kieltään siitä, että meistä kansalaisista ei välitetä, koska julkiseen terveydenhuoltoon ei ole halua panostaa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi tokiisa kun tämä SDP kansanedustaja Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohta Antti Lindtman masinoi kapinakokouksia sotea vastaan niin tässä se nyt nähdään ettei suutarin lapsilla ole kenkiä.Terveyskeskuksen ajanvaraus ei ole inhinmillistä toimintaa.
Kun sote saadaan näiltä kunta politikoilta suuremmille harteille niin siinäpä on järkeä. Antti Lindtman voi nyt masinoida eduskunnassa omaa porukkaansa soten taakse.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta Keskusta ja Kokoomus ovat olleet jo yli 15 vuotta hallitusten pääministeripuolueita. Syytä heitä. heillä on ensisijainen vastuu ettei mitään ole tapahtunut. Ja miten tuo mahdollinen ( mahdoton) hallintohimmelli helpottaa jonottamista?
Ilmoita asiaton viesti
Oli tupla.
Ilmoita asiaton viesti
”Kysymys on perustuslaillinen, koska perustuslain mukaan julkisen vallan on turvattava jokaiselle oikeus riittäviin palveluihin.”
Sotea tutkitaan tänään tarkasti eikä se ratkaise riittäviä palveluja.
Onko riittävää palvelua yleensäkään mahdollista saavuttaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärtääkseni virkamiehet lyövät laimin velvollisuuksiaan kun eivät hoida hommiaan. Tällaiset virkamiehet pitäisi erottaa.
Ilmoita asiaton viesti
En itsekään päässyt varaamaan puhelimella aikaa terveyskeskukseen mutta tuttu kertoi, että mene suoraan vastaanotolle. Menin n. kello 12.00 erääseen Vantaan terveyskeskukseen. Odotin n. 30min kun minut numerolla kutsuttiin terveydenhoitajan puheille. Sain ajan 2 viikon päähän varpaankynnen leikkaukseen. Lääkäri leikkasi aikataulun mukaisesti samassa paikassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä viittaa vahvasti siihen, että ongelma löytyy digitaalipuolelta. Puhelimet on kytketty laajaan it-verkkoon, jonka toimivuudessa on jatkuvia ongelmia.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo on tehnyt oikean havainnon. Huonosta organisoinnista on juuri kyse.
Ilmoita asiaton viesti
Tutulta kuulostaa Kimmon kokemus! Aina ei onnistu edes takaisinsoiton saaminen.
Kun ajan saa lopulta, on turha katsella lähiviikkojen kalenteria, aikamerkinnän joutuu kirjaamaan useamman viikon, jopa kuukausien päähän.
Onko niin, että julkisia terveyspalveluja käyttämään joutuvat kansalaiset eivät pysty vaikuttamaan palvelun nopeuttamiseen.
Jää vaikutelma, että ihmiset hiljaa tyytyvät kohtaloonsa. Se, jos mikä, huolestuttaa! Onko toivo mennyt? Otetaanko vain vastaan se, mitä rippeitä muilta jää!
Ilmoita asiaton viesti
Hammashoidon puolella näyttää toimivan hyvin tuo takaisinsoitto, mutta ongelmana on juuri nämä ylipitkät odotusajat. Akuuttiin tarpeeseen saa kyllä hoidon, mutta muuten sitten odotusajat ovat aivan järkyttävän pitkiä. Itsekin sain vasta syyskuun lopulle ajan eli neljän kuukauden päähän tästä.
Tämä sama ongelma näyttää olevan koko maassa, joten ihmetystä herättää, eikö tavallisten suomalaisten terveydenhuollosta olla oikeasti kiinnostuneita?
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen voi olla tyytyväinen, kun on saanut edes ajan vastaanotolle. Kaikkialla Suomessa se ei onnistu kiireettömissä tapauksissa.
Ilmoita asiaton viesti
Totean tuon saman, minkä Kimmo kirjoituksessaan totesi, varatessani puhelimella aikaa, saan jonottaa ja jonottaa loputtomiin ja maksu raksuttaa koko ajan. Vastasoitto toimii samalle päivälle, mutta jos et voi vastata kuten Kimmo totesi, homma menee uusiksi. Jono on pitkä 3-4 kk, kun saa ajan.
NYT SILLÄ JONOTTAMISELLA KERÄTÄÄN RAHAA (kenelle / terveyskeskukselleko), JOKA EI OLE OIKEIN. TÄHÄNKIN PITÄISI SAADA MUUTOS, terveyskeskuksiin soittaminen asiakkaalle aikaa varatessa maksuttomaksi. Soiton maksuhinnoittelun tulisi olla ilmainen, sillä ei tulisi rahastaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en ole paljon joutunut jonottamaan hammashoitoon. olen joutunut menemään akuuttiin, kun muuhun ei ole ollut varaa, eikä hampaita ole enää paljon suussa. Eikö eläkeläiset tarvise hampaita, kun eläke on niin pieni. pystyy vain aivan välttämättömän hankkimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vai niin.
Ongelma ratkeaa sillä, että soittaa yksityiselle ja menee sinne. Ja kun kansalaisille annetaan tällainen valinnan mahdollisuus, niin kummasti alkaa asiakaspalvelut tulemaan kuntoon.
Kiljunen on saanut nauttia sosialismin ideologiaan perustuvasta palvelumallista, missä poliitikot päättävät missä ihmiset saavat terveyttään hoitaa ja kuka saa maksaa hoitohenkilökunnan palkan. Luulisi kelpaavan.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoituksellistako että saataisiin se sote?
Ilmoita asiaton viesti
Vantaan julkisen terveydenhuollon käyttäjille pitäisi määrätä tuntuva sakkomaksu jokaiselta käynniltä. Terkkarikäynnin hinta on 115€. Sillä saisi kaksi käyntiä yksityiseltä.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän noita sakkomaksuja ole peritty jo etukäteen verotuksessa. Vantaata voi muuten onnitella siitä, että on onnistunut haalimaan noin edullisia yksityislääkäreitä. Helsingissä tuolla hinnalla ei saisi yhtäkään käyntiä edes yleislääkärille.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri veronmaksajia ajatellen nuo sakkomaksut käynneistä pitäisikin ottaa käyttöön.
En tiedä millä luksuslääkärillä käyt, mutta Helsingistä löytyy useampi iso lääkäriketju jolle pääsee alle viidellä kympillä. Espoossa ja Vantaalla edullisimmillaan neljällä kympillä.
Ja nimenomaan perusterveydenhuollon 15 minuutin lääkärikäyntiä tässä vertailtiin.
Ilmoita asiaton viesti
Se, että joutuu varaamaan ajan vastaanotolle, johtuu siitä, ettei Suomessa ole toimivaa terveyspalvelua, koska verovaroin ylläpidetään toimimatonta systeemiä.
Ottakaa Japanista mallia. Täällä on 50 maakuntaa, joilla on verotusoikeus ja jotka järjestävät terveyspalvelut (muun ohessa). Siinä mukana ovat yksityiset, ei verovaroin toivat klinikat ja sairaalat. Sekä julkinen että yksityinen toimija toimivat täsmälleen samoilla säännöillä ja samoilla hinnoilla.
Kotikaupungissani Tokion Hinossa (250.000 asukasta) on kaupungin täysin varustettu sairaala. Sinne voi mennä jonottamaan, ottamalla numerolapun automaatista, ja odotusaika voi olla tunteja. Mutta miksi mennä julkiseen sairaalaan, kun kodin vieressä on yksityinen klinikka, jonne ei tarvitse (eikä saa!) aikaa varata. Jonotusaika on 0-30 minuuttia. Tällaisia klinikoita on kymmeniä Hinossa. Vakavassa tapauksessa lääkäri soittaa sairaalaan ja ambulanssi hakee potilaan suoraan toimenpiteisiin. (Olen tämän kokenut).
Suomessa ”terveysvero” on noin 2 %. Japanissa ei ole terveysveroa, vaan eläkekassan tapainen rahasto, johon kaikki (on pakko kuulua terveysvakuutukseen) maksavat osuutensa, vuodessa 100-5000 euroa bruttotuloista riippuen. Vakuutus korvaa 70-80 % kaikesta (myös hammaslääkäristä) ja oma- vastuu on 20-30 %, eläkeläiset 20 %.
Kun olen vertaillut hintoja Suomessa ja Japanissa, miksi Suomessa kaikki maksaa vähintään 2 kertaa enemmän kuin Japanissa? Saako asiakas esim MRI-tutkimuksen 30 eurolla Suomessa? Sitä paitsi Japanissa saa kaikki 800 euroa vuodessa ylittävät terveysmaksut (myös itsehoitolääkkeet) vähentää veroista. Eläkeläisillä kuukausittainen menokatto on 60 euroa. Sen ylimenevät terveyspalvelumaksut palautetaan. Ts. kaikkein kalleinkin toimenpide maksaa minulle vain 50 euroa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan paljon varattujen aikojen poisvaraus ottaa systeemin kapasiteetista. Ja kuinka paljon varakkaiden ihmisten saapumattomuus sotkee systeemiä, sillä varakkaille on se ja sama jos maksavat sakkomaksun saapumattomuudestaan varatulle ajalle. Kiljuset ja kumppanit kun ajattelevat, että kun heillä on aikaa soitella terveskeskukseen, niin silloin terveysväellä on aikaa olla päivystämässä puhelinta. Menkää kiljuset yksityiselle kun teillä on varaa niille maksaa, ja jättäkää meille vähävaraisille terveyskeskukset. Minulla on aikaa jonottaa ilman ajanvarausta muutama tunti kunnes pääsen terveydenhoitajalle arvioitavaksi, että onko terveysvaivani aiheellinen esittäväksi lääkärille.
Ilmoita asiaton viesti
Huomio! Kaikissa terkkareissa EI OLE näin huono tilanne vaan ajavaraus ja hoitoon pääsy toimii. Tällöin on tehty muutoksia toimintatapoihin ja motivoitu henkilökuntaa.
Kyse on siitä miksei toimivia ratkaisuja saada kopioitua myös esim.vantaalle. Onko niin että lääkärit, joiden osaaminen ei ole prosesseissa, ovat jarruina muutosille .. mille tahansa.
Ilmoita asiaton viesti