Avoin kirje apulaiskaupunginjohtaja Salmiselle terveyskeskusjonoista

Arvoisa Jukka T. Salminen,

Te olette Vantaan sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtaja. Pyytäisin teitä soittamaan jonakin tavallisena arkipäivänä terveyskeskuksemme ajanvaraukseen. Varatkaa itsellenne aikaa. Kuulisin mielelläni kokemuksestanne.

Yritin toissa päivänä muuttaa lääkärinvastaanottoaikaani Länsimäen terveysasemalla. Soittoaika on rajattu klo 8.00-12.00. Odotin ensin tovin ja jätin lopulta soittopyynnön. Iltapäivällä sain vastaussoiton, mutta en kyennyt vastaamaan puheluun.

Yritin seuraavana päivänä uudestaan. Nyt oli pakko saada ajanmuutos hoidettua. Puhelimeni soi terveysaseman ajanvaraukseen: ”Teidän puheluunne vastataan mahdollisimman pian” ja musiikkia – nautin koko pitkän ajomatkan Vantaalta Haminaan.

Tällainen jonottaminen ei ole asiallista. Teidän velvollisuutenne on viime kädessä pistää asia kuntoon. Terveysasemien ajanvaraukseen on saatava lisähenkilöitä ja päivittäistä varausaikaa on pidennettävä nykyisestä neljästä tunnista.

Kohtuuttominta on, että terveysasemien jonot on otettu keskeisimmäksi perusteeksi SOTE-uudistukselle, jolla ollaan yksityistämässä koko terveydenhuoltojärjestelmä. Ikään kuin valinnanvapaus pelastaisi jonoilta, kuten pankeissa asioivat tietävät valitessaan Nordean ja Danskebankin jonojen väliltä.

Terveysasemien jonot eivät kerro huonosta julkisesta terveydenhuollosta. Ne kertovat huonosta asioiden organisoinnista. Teillä arvoisa apulaiskaupunginjohtaja on vastuu allokoida resurssit niin, että Vantaan terveysasemien ajanvaraukseen saadaan riittävä henkilöstö.

 

Kimmo Kiljunen

Vantaa

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu