Juha Tuomisen johdolla HUS:a uhkaavat kovat päätökset
HUS:n toimitusjohtajaksi valittu Juha Tuominen toteaa: ”Talous on HUS:ssa ykkösjuttu. Asiat eivät ole mukavia, mutta johtajalla pitää olla kanttia tehdä päätöksiä.” (SK 7.9.)
Näkemys on outo henkilöltä, joka pääsee kehittämään 1,6 miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoitoa. Kuvittelisi olevan mukava edistää ihmisten terveyttä.
Ongelma tietysti on, jos ”talous on HUS:ssa ykkösjuttu”. Muilla palvelualoilla tämä on tarkoittanut palvelujen heikentämistä. Junat eivät pysähdy pienemmillä asemilla, postin kulku hidastuu ja pankkikonttoreita on yhä vähemmän.
Tuominen on ajanut terveyspalveluihin palveluseteleitä, valinnanvapautta ja kiihtyvää sähköistä asiointia. Tämä merkitsee ymmärrettävästi sekä henkilöstön että potilaiden kannalta ”ei-mukavia” päätöksiä.
Valinnanvapaus on julkisten terveyspalvelujen yksityistämistä, eli terveydenhuollosta tehdään bisnes. Palvelusetelit ovat tässä yksi keino.
Vanhusten hoivassa palvelusetelit tarkoittavat kalliimpia yksityisiä terveys- ja hoivapalveluja. Tätä tuetaan verorahoin.
Samalla vanhusten varat asteittain realisoidaan yksityisille terveysjäteille. Omaiset uhkaavat jäädä vaille perintöjä. Perinnönjako onkin järkevää tehdä ennen kuin vanhus palvelusetelillä jujutetaan yksityisen terveys- ja hoivajätin hoidettavaksi.
Sähköisen asioinnin kiihdyttäminen merkitsee ikäsyrjintää. Digipalveluihin siirtyminen merkitsee ikäihmisille samaa kuin pakottaisi vammaisia juoksemaan.
Uusmaalaisista yli 75-vuotiaista vain 20 % käyttää internettiä. Kolmasosalla yli 85-vuotisista ei ole kännykkää ja 90 %:lla ei ole tietokonetta. HUS:n alueella on yli 70 000 ihmistä vailla internet ja sähköpostiyhteyksiä.
Tuominen toteaa haastattelussaan, että ”ihminen pitää tulla kuulluksi”. Ehkä silloin HUS:n ykkösjuttuna tulisi olla ihmisen terveys ja hyvinvointi, eikä talous. Julkisessa terveydenhuollossa raha on väline, ei päämäärä.
Kimmo Kiljunen
Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja
Elämme markkinataloudessa jossa kaikki muutetaan euroiksi. Rahalla saa huippuhoivaa. Se tai ne jotka eivät tuota enää lisäarvoa markkinatalouteen ovat roskasakkia joka maksakoon kaiken saamansa ”in gold cash”. Loogista, eikö?
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä kannattaisi odottaa konkretiaa Tuomisen linjasta, eikä tehdä hätiköityjä päätöksiä. En ole koskaan ymmärtänyt tuota intoa haukkua kenenkään työtä ennen kuin se on edes alkanut.
Mitä talouteen tulee, niin kyllä toimitusjohtajan kannalta talous on keskiössä ja niin pitääkin. Vain toimivalla talousjohtamisella voidaan maksimoida terveyspalveluiden saatavuus ja hyvä laatu.
Ilmoita asiaton viesti
Kiljusen kannattaisi perehtyä Hollannin vanhustenhoitoon ja perusterveydenhoitoon muutoinkin, jossa pienemmällä rahalla saadaan enemmän eksityisten palveluntarjoajien hoitaessa pääosin järjestelmän hoitotyön.
Julkiseen ja julkisesti tuotettuihin vanhustenhoidon palveluihin ei halua kukaan, mutta halvempaan yksityisesti tuotettuihin palveluihin on pitkät jonot.
Sekä perusterveydenhoidon, että vanhustenhoidon laatu on maassa ehkä maailman paras, mutta hintalappu eräs edullisimmista.
Suomen seniorien hoito on suurissa ongelmissa 2030 sekä rahoituksen, että työvoiman riittävyyden takia. Tuolloin maan taloudellinen huoltosuhde on eräs maapallon heikoimmista tehtiinpä juuri nyt mitä vain.
Kiljunen on ollut aivan itse pääkallopaikalla päättämässä niitstä toimista vuosikymmenien ajan, jotka maan tähän ahdinkoon ovat vieneet, joten melkoista kaksinaamaisuutta myös tältä senioripolitiikolta.
Ilmoita asiaton viesti
En ainakaan vielä toivo ”eksityisten” palveluntarjoajien tarjoamaa exitusta vaan jotakin parempaa hoivatyötä!
Ilmoita asiaton viesti
Heh… Olipa naseva kommentti aikuiselta ihmiseltä lyöntivirheen takia. Nämä pienet laitteet ovat hieman hankalia isosormiselle ja huononäköiselle ihmispololle.
Ilmoita asiaton viesti
Palvelusetelillä ”luodaan rahaa” (ironisessa mielessä), koska tohtori saa siitä hoidosta huomattavasti enemmän käteensä kuin potilas maksaa omasta pussistaan. ”Markkinatakouden lait” (jäjjeen ironisessa mielessä) sanovat, että sen enempää tohtorin kuin (terveenkään) ”potilaankaan” ei kannata jättää sitä rahaa realisoimatta. Se olisi tyhmää.
Ilmoita asiaton viesti