Uusi kansalaisaloite eläkeindeksin korjaamisesta
Olemme tehneet uuden kansalaisaloitteen työeläkkeiden taitetun indeksin muuttamisesta määräaikaiseksi puoliväli-indeksiksi kymmeneksi vuodeksi. www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3375 Saadun kokemuksen valossa uudistuksen vaikutukset eläkemenoon ja rahastojen kasvuun arvioidaan.
Kaksi vuotta sitten tekemämme kansalaisaloite palkkaindeksin palauttamista työeläkkeisiin sai lähes 85 00 allekirjoitusta. Se ei johtanut eduskunnassa lainsäädännön muutokseen.
Indeksitarkistus on ainoa tapa, jolla korjata työeläkkeen ostovoimaa. Siksi indeksin merkitys on eläketurvan säilymisen kannalta ratkaiseva. On aika hillitä rahastojen kasvua ja kohentaa eläkkeitä.
Lähes kaikki 1,5 miljoonaa eläkkeensaajaa ovat pienituloisia. Puolet joutuu tulemaan toimeen alle 1 434 euron eläkkeellä kuukaudessa. Noin 90 % eläkeläisistä saa bruttona alle 2 500 euroa kuukaudessa. Suurituloisia, yli 5 000 euroa kuukaudessa saavia on 1 prosentti eläkeläisistä.
Työeläke on Suomessa tärkein vanhuuseläke. Sitä täydentää kaikkein pienituloisimmille kansaneläke, joka nykyisin on ensi sijassa työkyvyttömyystukea. Työeläke on ansiosidonnainen etuus. Sen tehtävä on turvata ansaittu tulotaso eläkeaikana. Vanhuuseläkkeensaajista 98 % saa työeläkettä.
Kun työeläkkeen lähtötaso on alhainen eikä siihen nykylainsäädännön mukaan voida tehdä tasokorotuksia ja kun indeksikään ei sitä suojaa, kärjistyy eläkeläisten köyhtyminen. Eläkeläisten köyhyysriksi on pysyvä ja iän myötä paheneva. Kun 65-vuotiaista 7 % elää köyhyysrajan alla, niin yli 75-vuotiaista jo 20 %, yli 85-vuotiaista lähes 30 % ja 100-vuotiaista melkein puolet.
Eläkeläiset ovat ainoa tulonsaajaryhmä, joka köyhtyy lakisääteisesti.
Taitettua indeksiä hyväksyttäessä huolena oli suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtyminen ja eläkerahastojen riittävyys. Piti hillitä eläkemenoa ja kasvattaa rahastoja.
Taitetun indeksin voimassaoloaikana on parissa kymmenessä vuodessa vanhuuseläkeläisten määrä kasvanut 790 000:sta 1,3 miljoonaan. Suuret ikäluokat ovat olleet eläkkeellä jo lähes kymmenen vuotta. Vuodesta 1995 tähän päivään eläkemenot ovat kaksinkertaistuneet, kun eläkkeisiin varatut rahastot ovat viisinkertaistuneet.
Eläkerahastojen arvo ylitti 200 miljardia euroa vuonna 2017. Ei edes rahastojen korkotuottoja ole nettona paria viime vuotta lukuun ottamatta käytetty eläkkeisiin. Työeläkemaksut ovat olleet suuremmat kuin maksetut eläkkeet.
Eläkerahastot ovat käytännössä koskemattomina paisuneet vuosikymmenestä toiseen. Niissä on nykyisin varoja lähes neljä kertaa enemmän kuin valtion budjetti tai kaksi kertaa enemmän kuin koko julkisen talouden velka. Eläkevaroista on yli 150 miljardia euroa sijoitettu ulkomaille, koska rahat ”eivät mahdu” Suomeen.
Eläkerahastojen sijoitusten keskituotto vuosina 1998 – 2017 oli 5,8 %. Vuosina 2013 – 2017 keskimääräinen vuosituotto oli 6,7 %. Vuonna 2017 tuotto oli 7,4 %. Rahastot ovat kasvaneet viime vuosien aikana 8 – 12 miljardia euroa.
Vuodenvaihteessa 2018 työeläkkeisiin tehtiin 0,55 % korotus, joka lisäsi eläkemenoa 150 miljoonaa euroa. Samanaikaisesti vuonna 2017 rahastojen sijoitustuotto oli 7,4 %. Ne kasvoivat 14 100 miljoonaa euroa.
Keskimäärin 65 vuotias elää 20 vuotta, joten kohta suuria ikäluokkia ei enää ole keskuudessamme. Heidän kohtalokseen on jäämässä eläkeaikainen köyhtyminen ja rahastojen paisuminen käytännössä koskemattomina.
Näin siitä huolimatta, että eläkerahastoista 65 %, eli 130 miljardia euroa, on TELA:n laskelman mukaan nykyisten tai juuri eläkkeelle siirtyvien varoja. Vastaavasti 1960-luvulla syntyneiden osuus eläkesäästöistä on 21 %, 1970-luvulla syntyneiden 10 % ja nuorten 1980-90-luvulla syntyneiden 4 %.
Verovaroin rahoitettaviin sosiaalietuuksiin kuten kansaneläkkeisiin ja lapsilisiin tehdään indeksitarkistuksia ja tasokorotuksia, joilla niiden ostovoima turvataan. Työeläkkeisiin ei lakisääteisesti voida tehdä tasokorotuksia, koska tämä ”myöhennetty palkka” sidottiin alun perin palkkaindeksiin, joka säilytti eläkkeessä ansaitun tulotason.
Eläkerahastojen korkotuottoja on syytä käyttää eläkkeisiin. Se olisi myös nuorempien polvien etu. Työeläkkeiden korotus olisi kustannustehokasta elvytystä. Tähän ei tarvita verovaroja. Päinvastoin parempi eläketurva lisää verotuloja. Se kasvattaa työvoimavaltaisten palveluiden kysyntää ja vähentää toimeentulo- ja asumistukimenoja. Nykyinen taitettu indeksi sen sijaan kuivattaa kansantaloutta ulkomaille siirrettäviin rahastoihin ja vie nuorilta työpaikkoja.
Työeläkeindeksi on uudistettava siten, että jokaisen eläkeläispolven eläketurva varmistetaan. Kenenkään ei pidä lakisääteisesti köyhtyä eläkkeellä ollessaan.
Hyvä Kimmo!
Aloitteessasi kerrot mm., että ”Eläkerahastojen korkotuottoja on syytä käyttää eläkkeisiin. Se olisi myös nuorempien polvien etu. Työeläkkeiden korotus olisi kustannustehokasta elvytystä. Tähän ei tarvita verovaroja. Päinvastoin parempi eläketurva lisää verotuloja. Se kasvattaa työvoimavaltaisten palveluiden kysyntää ja vähentää toimeentulo- ja asumistukimenoja. Nykyinen taitettu indeksi sen sijaan kuivattaa kansantaloutta ulkomaille siirrettäviin rahastoihin ja vie nuorilta työpaikkoja.”
Hyviä argumentteja kaikki! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
”Työeläkkeiden korotus olisi kustannustehokasta elvytystä. Tähän ei tarvita verovaroja. Päinvastoin parempi eläketurva lisää verotuloja.”
Huomattavasti kustannustehokkaampaa elvytystä olisi alentaa eläkemaksuja. Sillä olisi vaikutusta sekä työn hintaan (parantaisi Suomen ja suomalaisen työn kilpailukykyä), että tekisi työnteosta kannattavampaa.
Ilmoita asiaton viesti
No niin yksi kannattaja lisää. Toivotaan, että singahtaa eteenpäin. Ajoitus on ainakin hyvä kevään vaaleja odotellessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Kiljunen on oikealla asialla silloin kun Paavo Lipponen oli pääministeri vuotunen korotus poistettiin , olis aika saada se takas
Ilmoita asiaton viesti
Puoluetoveri demareista on ottanut kantaa tähän Kiljusen vaalikamppanjan aloitukseen…
Mikkel Näkkäläjärvi:
Kiljunen on tehnyt jälleen kansalaisaloitteen, joka uhkaa eläkerahastojen kestävyyttä ja nuorten eläkkeitä
Viimeksikään hänen samansuuntainen aloite ei saanut kannatusta. Tuskin hän sitä nytkään edes odottaa, mutta toivoo varmasti tästä myötätuulta vaalikampanjaansa.”
https://twitter.com/Nakkalajarvi/status/1055102003…
Ilmoita asiaton viesti
Mikko Kokko, kiitos vinkistä. Demarinuorten Näkkäläjärvi reagoi lonkalta eikä ollut tutustunut aloitteeseemme. Kokoomuksen ohjelmapäällikkö Antti Vesala antoi Näkkäläjärvelle taustatukea ja oli huolissaan, ettei vaan SDP ala tukea aloitetta, jolla pysäytettäisiin eläkeläisten köytymiskierre.
Ilmoita asiaton viesti
Minä taasen en hyväksy Kiljusen korjausyritystä tällaisenaan! Hän kirjoittaa että tällä korjataan eläkeläisten köyhtymistä ja samalla ettei ole mahdollista ”ilman lakimuutosta” esittää alimpiin, jo rutiköyhille eläkeläisille tasokorotusta todella olemattomiin työeläkkeisiin! Oletko aivan tosissasi, mitä vaikeutta siinä on? Samaa muutosta esität indekseihin. Olkoot indeksit mitä tykkäävät, ne ovat aina % -aaliset ja joka vuosi, kuukausi kuukaudelta se köyhin, vähävaraisin, eniten rahaa tarvitseva, eläkeläinen köyhtyy nopeammin ja nopeammin! Olisi ollut erittäin fiksua esittää niin eläkekattoa, kuin köyhyysrajan alapuolella jo oleville tasokorotusta. Itse pärjäät eläkkeelläsi, moni muu samoin. Miksi teidän pitäisi saada lisää lisää ja kasvattaa köyhimpiin kuilua. Peiliin katsomisen paikka! Eläkekatto, mutta ei todellakaan noin järjettömän suuri kuin se on naapurimaassamme, sekin on toisesta välittämistä. https://www.etk.fi/elakejarjestelmat/kansainvaline…
Ilmoita asiaton viesti
Suurin osa pienituloisista on nuoria, jotka varmasti kannattavat tätä muutosta. Eikun..
Kai ymmärrät Kimmo että minun ikäiset ihmiset ei koskaan tule pääsemään sille eläketasolle kuin suuret ikäluokat? Saatika että pääsisi eläkkeelle 60-65 vuotiaana.
Ilmoita asiaton viesti
lipposen hallituksen jäämistöä on koko taitettu indeksi, jolla estettiin indeksin vaikutus eläkkeisiin. josko demarit ovat viimeinkin ymmärtäneet tuon indeksitaittamisen haitat,vielä tuo aloite ei ole kannatettavissa, ottaa oman aikansa, mutta muksi aloite kansalaisaloitteena, kun kansanadustaja voivattehdä aloitteita suoraan eduskunnalle, kn kerran lainsäätäjiä ovayåt, sen sijaan kannatta kannattaa alitetta perustuslakituomioistuimeksi, ettei perustuslakivaliokuntaa käytetäisi niin törkeään politikointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Rahastosijoituksethan alunperinkin päätettiin ottaa käyttöön, jotta turvattaisiin suurten ikäluokkien eläkkeet. Me suuret ikäluokat olemme poiskuoleva luonnonvara, tietämättömät nuoret uskovat ettei heille jää rahastoista mitään. Suuret ikäluokat ovat lähes kaikki seitsemänkyppisiä ja ylitse, luuletteko meidän elävän satavuotiaiksi?
Suurista eläkkeistä emme edes uneksi(niiden saajia on todellisuudessa kovin vähän), mutta kohtuullista olisi että sillä tulisi toimeen. Kaikkein pienimpiin työeläkkeisiin pitäisi lailla turvata kuoppakorotukset kuten palkansaajillekin tehdään työehtosopimuksissa, jotta erot eivät ehdi kasvaa kohtuuttomiksi) Ottakaa ensin selvää rahastojen määrästä ja niiden tuotoista, niin ymmärrätte ettemme ehdi noita rahastoja mitenkään syödä.Teidän eläkkeisiinne niistä suurin osa jää joka tapauksessa, jos vaan suostutaan käyttämään.
Hullua muuten että Suomeen itketään vieraita pääomasijoituksia, kun voitaisi sijoittaa meidän omia rahojamme ja siten turvata myös elinkeinoelämän tarpeita. Miksi meidän maksamamme eläkerahat pitää sijoittaa jonnekin veroparatiiseihin ja jättää jopa niiden tuotoista kuuluvat verot maksamatta kotiSuomeen? Eikö tämä ole laillista rosvoamista? Jos joku muu kerää kansalta varoja ja käyttää niitä muuhun kuin varsinaiseen tarkoitukseen hänet haastetaan oikeuteen petoksesta tai vähintäänkin sen yrityksestä? Silloin kun laki on epäkelpo ja epäoikeudenmukainen tulee se korjata. Ei se niin monimutkaista ole hyvät perslihakset ja paljon paperia sekä muutama nimi niin hyvä tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Onnittelut valinnasta. Kuinka pontevasti ajat nyt eläkeläisten asioita?
Kiitos että vastaat.
Ilmoita asiaton viesti