Finanssiala huolissaan eläkeläisköyhyydestä

 

Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Esko Kivisaari on vakavasti huolissaan eläkeläisköyhyydestä ja tyrmää eläkeindeksin muutospyrkimykset. ”Eläkeläisköyhyyttä ei indekseillä korjata” (Finanssialan podcast 18.12.)

Kivisaaren mukaan taitetun indeksin muuttaminen ehdotettuun suuntaan ”ei aidosti helpota eläkeläisköyhän rahatilannetta”. Hän kiteyttää: ”Senioriliikkeen aloitteet ovat märkä rätti nuorempien kasvoille. Siinä mielessä ne ovat edesvastuuttomia avauksia.”

Miksi tällainen hermostuminen? Siksi, että olemme tehneet kansalaisaloitteen https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3375 eläkeläisten köyhyyskierteen katkaisemisesta. Allekirjoituksia on Finanssialaa huolestuttavasti jo yli 10 000.  

On upeata, että Finanssiala nostaa esille eläkeläisköyhien tilanteen. Kivisaari tietää, että puolet 1,5 miljoonasta eläkkeensaajasta saa bruttona alle 1484 euroa kuukaudessa.

Köyhyysraajan alla sinnittelee lähes kolmasosa eläkkeensaajista ja heikko eläkeindeksi valuuttaa sinne yhä uusia. Kivisaari tietää myös, että eläkkeensaajat ovat ainoa tulonsaajaryhmä, joka lakisääteisesti köyhtyy, kiitos taitetun indeksin.

Finanssialalla on aivan varmasti tiedossa, että eläkerahastoihin on kartutettu Suomen jättimäisin pääomakeskittymä, yli 200 miljardia euroa. Koko valtion paljon puhuttu velka on hieman yli 100 miljardia euroa. Vähemmän puhutaan siitä, että viimeisen kymmenen vuoden aikana eläkerahastot ovat kasvaneet joka minuutti yli 20 000 euroa.

Miksi Esko Kivisaari jättää kertomatta, että viimeistä kolmea vuotta lukuun ottamatta edes eläkerahastojen korkotuottoja ei ole käytetty eläkkeisiin. Kaikki nämä vuosikymmenet on työeläkkeet katettu työeläkemaksuilla.  

Kivisaari jättää myös kertomatta, kuinka eläkeläisköyhyyteen pitäisi puuttua, jos kerran indeksiuudistus ei kelpaa. Työeläkkeisiin ei voida tehdä tasokorotuksia ja siksi ainoa tapa kohentaa vanhuuseläkettä on korjata indeksiä. Onko Kivisaari myös sitä mieltä, että ”työntekijöiden köyhyyttä ei palkankorotuksilla korjata”? 

Kansalaisaloitteemme ehdottaa vuonna 1995 kumotun puoliväli-indeksin palauttamista kymmenen vuoden määräajaksi. Tämän ehdotuksen Kivisaari tyrmää kaivamalla naftaliinista esiin vuoteen 2060 ulottuvia ennustuksia (ei siis faktoja) palkkaindeksin vaikutuksista ja manaa nuorille synkkiä päiviä.

Vanhuuseläkkeiden korotus olisi kustannustehokkainta elvytystä. Siihen ei tarvita verorahoja, vaan eläkeläisten omien ulkomaisiin rahastoihin siirrettyjen säästöjen korkotuottoja. Valtion toimeentulo- ja asumistukimenot vähenisivät – ja mikä parasta, nuoret saisivat töitä ja pääsisivät kartuttamaan omaa eläketurvaansa. Miksi Kivisaari haluaa heittää ”märän rätin nuorten kasvoille” ja kirjoittaa ”edesvastuuttomia” meidän tekemästä kansalaisaloitteesta.

 

Kimmo Kiljunen

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu