Eläkeyhtiöt hoivabisneksen takana
Vajaassa kahdessa vuosikymmenessä vanhusten hoiva-ala on kokenut rajun muodonmuutoksen. Aikaisemmin julkisena palveluna tuotettu hoiva on tänä päivänä valtaosin yksityistä bisnestä. Yli 2,6 miljardin euron markkinoilla omistus keskittyy ja valuu ulkomaille.
Vanhusten hyvinvoinnin turvaaminen on viimekädessä kunnan velvollisuus. Kun hoiva-ala avattiin markkinoille, haistoivat sijoittajat houkuttavan kohteen. Alalla ei tunneta luottotappioita, riskit ovat mitättömät ja katteet vakaat. Näin siksi, että kunnat ostavat valtaosan palveluista ennalta määritellyllä hinnalla ja ovat maksajina varmoja.
Hoiva-alan neljä suurinta toimijaa Attendo, Esperi Care, Mehiläinen ja Coronaria Hoiva ovat kaikki kansainvälisten pääomasijoittajien hallussa. Sijoittajien pääintressi on kasvattaa yritys myyntikuntoon. Siksi alalla nähdään jatkuvasti uusia omistajajärjestelyjä.
Hoiva-alan erityispiirteenä on aggressiivinen verosuunnittelu. Sijoittajat toimivat veroparatiiseista käsin ja tyypillistä on raskas velkaantuminen omistajille kiskurikoroilla.
Hoiva-ala on poikkeuksellisen työvoimavaltaista. Kun yritysten päätehtävä on ”omista-arvon kasvattaminen” ja mahdollisimman korkean tuoton hankkiminen sijoittajille, yritetään työvoimakustannuksista tinkiä vanhusten hoivan kärsiessä. Esperi Care on nyt joutunut silmätikuksi, kun se kiersi lakisääteistä hoitajamitoitusta lukemalla yritysjohtoa ja hallintohenkilökuntaansa hoitajiksi.
Työntekijöiden vähyyteen liittyviä ongelmia on myös muissa isoissa hoiva-alan yrityksissä kuten Attendossa ja Mehiläisessä, totesi Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri (STT 27.1.) Hänen mukaansa tilanne on yksityisissä hoivakodeissa huomattavasti pahempi kuin kuntien pyörittämissä laitoksissa. Ansaintalogiikka on erilainen. Hoivabisnes kasvattaa pääoma-arvoa, kun julkinen laitos tavoittelee parasta hoivaa, ellei poliittinen päättäjä kuihduta sitä säästövimmallaan.
Esperi Caren eroamaan joutunut toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni on kymmenessä vuodessa tulouttanut itselleen hoivabisneksestä 12 miljoonan euron pääomatulot. Hän istuu eläkeyhtiö Ilmarisen hallituksessa varajäsenenä. Samalla Ilmarinen on Esperi Caren suuri omistaja.
Työeläkeyhtiöt ovat kautta linjan sijoittaneet vahvasti hoivabisnekseen. Lähi-Tapiola ja Varma omistavat merkittävän osan Mehiläisestä ja Eläkevakuutusyhtiö Elo Attendosta.
Työeläkeyhtiöiden hallussa on yli 200 miljardin euroa eläkevaroja, joiden aktiivinen sijoittaminen pääomamarkkinoilla ohjaa ratkaisevasti Suomen talouselämää. Jos parikymmentä vuotta sitten KOP ja SYP jakoivat pääomamarkkinat, niin tänä päivänä vastaava taloudellinen valta on työeläkeyhtiöillä. Niiden antamalla taustatuella hoivabisnes laajenee rajusti. Käytetäänkö eläkerahoja eläkeläisiä itseään vastaan?
Kimmo Kiljunen
Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja
Toisaalta on parempi, että hoivabisneksen omistajina on luotettavat, kotimaiset tahot. Eläkeyhtiöt ovat varsin hyviä omistajia. On siellä mukana myös Tradeka.
Ilmoita asiaton viesti
Karmaisevaa luettavaa:
”Yksityisten hoivajättien palvelukodeissa vallitsee pelon ilmapiiri”
https://hoitajat.net/ajankohtaista/yksityisten-hoi…
Ilmoita asiaton viesti
Karmeaa kaikkien vanhusten, eläkeläisten, työttömien, vammaisten ja muiden ”tuottamattomien” kannalta JOS kokoomuksen ja yrittäjä-miljonääri-pääministerin hallitus olisi jatkanut seuraavankin kauden?!
– Kokoomus ehkä jää vähemmistöosakkaaksi uuteen, punavihreänsiniseen hallitukseen, jatkamaan yksityistämisen yrittämistä ja puolustamaan kokoomuksen iki-agendaa: ”VALINNANVAPAUTTA!”
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa maksetaan maailmanluokkaa korkeimpia veroja. Silti rahaa ei näytä riittävän enää mihinkään. Edelliset hallitukset lähtivät avustamaan Kreikkaa ym. miljarditolkulla. Esim. v. 2014 Eu-nettomaksut olivat 809 miljoonaa eu ja kehitysapuun liikeni 1301 miljoonaa. Afganistania on avustettu vuosien saatossa jo miljardilla, Irakin jälleenrakentamiseen viime vuonna Anne-Mari Virolainen lupasi 10 miljoonaa. Rahaa olisi kyllä, mutta kohteet ovat väärät.
Ilmoita asiaton viesti
Toimitusjohtaja irtisanoutui, mutta tuskin sossun luukulle ja aktivointitoimien kohteeksi?
Melkoinen imagokolhu ja luottamuksen menetys jopa neljälle hoivaketjulle!
Siinä meni myös Sipilän ja Orpon hurskaat ja hartaat vakuuttelut ja todistelut yksityistämisen, ”valinnanvapauden” ja kilpailuttamisen tehokkuudesta, säästöistä ja ”asiakkaan eduista!”
Siinä tais mennä myös hallituksen suurin hanke SOTE …eikä nämä uutiset paljastuneista epäkohdista ole kokoomukselle ja keskustalle erityisen hyvää ”vaalimainostakaan…?!”
Kriisikonsultit ovat jo varmaan töissä ja mm. välikysymyskeskustelussa näemme ja kuulemme miten hyviä seli, seli selityksiä ja puolustautumisargumentteja ovat Sipilälle, Saarikolle, Orpolle ja sinisille sorvanneet…?
Ilmoita asiaton viesti