Eläkeyhtiöt hoivabisneksen takana

 

Vajaassa kahdessa vuosikymmenessä vanhusten hoiva-ala on kokenut rajun muodonmuutoksen. Aikaisemmin julkisena palveluna tuotettu hoiva on tänä päivänä valtaosin yksityistä bisnestä. Yli 2,6 miljardin euron markkinoilla omistus keskittyy ja valuu ulkomaille.

Vanhusten hyvinvoinnin turvaaminen on viimekädessä kunnan velvollisuus. Kun hoiva-ala avattiin markkinoille, haistoivat sijoittajat houkuttavan kohteen. Alalla ei tunneta luottotappioita, riskit ovat mitättömät ja katteet vakaat. Näin siksi, että kunnat ostavat valtaosan palveluista ennalta määritellyllä hinnalla ja ovat maksajina varmoja.

Hoiva-alan neljä suurinta toimijaa Attendo, Esperi Care, Mehiläinen ja Coronaria Hoiva ovat kaikki kansainvälisten pääomasijoittajien hallussa. Sijoittajien pääintressi on kasvattaa yritys myyntikuntoon. Siksi alalla nähdään jatkuvasti uusia omistajajärjestelyjä.

Hoiva-alan erityispiirteenä on aggressiivinen verosuunnittelu. Sijoittajat toimivat veroparatiiseista käsin ja tyypillistä on raskas velkaantuminen omistajille kiskurikoroilla.

Hoiva-ala on poikkeuksellisen työvoimavaltaista. Kun yritysten päätehtävä on ”omista-arvon kasvattaminen” ja mahdollisimman korkean tuoton hankkiminen sijoittajille, yritetään työvoimakustannuksista tinkiä vanhusten hoivan kärsiessä. Esperi Care on nyt joutunut silmätikuksi, kun se kiersi lakisääteistä hoitajamitoitusta lukemalla yritysjohtoa ja hallintohenkilökuntaansa hoitajiksi.

Työntekijöiden vähyyteen liittyviä ongelmia on myös muissa isoissa hoiva-alan yrityksissä kuten Attendossa ja Mehiläisessä, totesi Tehyn johtava lakimies Vappu Okkeri (STT 27.1.) Hänen mukaansa tilanne on yksityisissä hoivakodeissa huomattavasti pahempi kuin kuntien pyörittämissä laitoksissa. Ansaintalogiikka on erilainen. Hoivabisnes kasvattaa pääoma-arvoa, kun julkinen laitos tavoittelee parasta hoivaa, ellei poliittinen päättäjä kuihduta sitä säästövimmallaan.

Esperi Caren eroamaan joutunut toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni on kymmenessä vuodessa tulouttanut itselleen hoivabisneksestä 12 miljoonan euron pääomatulot. Hän istuu eläkeyhtiö Ilmarisen hallituksessa varajäsenenä. Samalla Ilmarinen on Esperi Caren suuri omistaja.

Työeläkeyhtiöt ovat kautta linjan sijoittaneet vahvasti hoivabisnekseen. Lähi-Tapiola ja Varma omistavat merkittävän osan Mehiläisestä ja Eläkevakuutusyhtiö Elo Attendosta.

Työeläkeyhtiöiden hallussa on yli 200 miljardin euroa eläkevaroja, joiden aktiivinen sijoittaminen pääomamarkkinoilla ohjaa ratkaisevasti Suomen talouselämää. Jos parikymmentä vuotta sitten KOP ja SYP jakoivat pääomamarkkinat, niin tänä päivänä vastaava taloudellinen valta on työeläkeyhtiöillä. Niiden antamalla taustatuella hoivabisnes laajenee rajusti. Käytetäänkö eläkerahoja eläkeläisiä itseään vastaan?

 

Kimmo Kiljunen

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu