Eläkelupausten huutokauppa!

Suomessa on 1,5 miljoonaa eläkeläistä, joista yli 1,3 miljoonaa on vanhuuseläkkeellä. Heillä ei ole etujärjestöä, joka kykenisi kollektiivisesti puolustamaan eläketurvaa. Siksi eläkkeensaajat ovat ainoa tulonsaajaryhmä, jonka elintaso lakisääteisesti laskee – kiitos taitetun indeksin.

Vaalit ovat ainoa tilanne, jolloin eläkeläisten protesti vaikuttaa. Ei siis ihme, että vaalienalusaika on täynnä suloista seireenien laulua, jolla puolueet houkuttelevat eläkeläisäänestäjiä.    

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne lupasi vappupuheessaan kansaneläkkeisiin 100 euron korotuksen. Hallituspuolueet tyrmäsivät ehdotuksen ”vastuuttomana populismina”.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lupasi vuorostaan puolueensa vaaliristeilyllä (20.1.) eläkeindeksiin muutosta, joka heijastaisi paremmin eläkkeensaajan kulutuskoria. Pääministeri Juha Sipilä pisti paremmaksi ja lupasi keskustan vaaliavauksessa (2.2.) reilun 100 euron korotuksen takuueläkkeeseen ja indeksijäädytysten lopettamisen.  

Huutokauppa on käynnissä. Eläkkeensaajilla on mistä valita!

Epäilemättä Rinteen lupaus ja sitä täydentävä SDP:n eläkeläisköyhyyteen puuttuva ohjelma on painavin. Laskennallisesti sen hintalappu on valtion menoissa 700 miljoonaa euroa.

Sipilän ehdotus maksaa 150 miljoonaa euroa. Indeksijäädytysten lopettaminen tarkoittaa sitä, että hallitus alkaa noudattaa voimassa olevaa lakia.

Orpon ehdotus ei ETK:n aikoinaan (2013) tekemän laskelman mukaan vaikuta pitkällä aikavälillä eläkemenoon. Se ei siis kohenna eläketurvaa. Hallituksen indeksijäädytysten jälkeen Sipilän ja Orpon ehdotukset ovat parhaimmillaan kosmeettisia ja pahimmillaan lähes petkutusta.

Yhdenkään puoluejohtajan lupaus ei kuitenkaan merkittävästi kohenna varsinaista vanhuuseläkettä, eli työeläkettä ja pysäytä eläkkeensaajien köyhtymiskierrettä. Ja mikä tärkeintä, eläkerahastot ja niiden tuotot jätetään edelleen käytännössä koskemattomiksi.

On upeata, että pääministeri Sipilä on nyt vakavasti tarttumassa työkyvyttömien heikkoon tulotasoon. Takuueläkkeen (785 euroa/kk) saajista 75 % on työkyvyttömiä. He ovat vammaisia sekä mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsiviä. Keskimääräinen takuueläkkeen saaja on 50-vuotias mieshenkilö.

Rinteen eläkelupaus koskee kansaneläkeläisiä. Kansaneläke ei enää ole vanhuuseläke. Maassamme on enemmän alle 40-vuotiaita täyttä kansaneläkettä saavia kuin yli 65-vuotiaita. Tosin 100 euron korotus kansaneläkkeeseen (630 euroa/kk) nostaa pientä työeläkettä saavien tulorajaa yli 1400 euron, johon sisältyisi siten hitunen kansaneläkettä. SDP:n ehdotus kohdentuu kaikkein köyhimpiin eläkeläisiin.

Vanhuuseläkeläisistä 98 % saa työeläkettä. Niihin ei tehdä tasokorotuksia, vaan ainoastaan kerran vuodessa indeksitarkistus. Nykyinen taitettu indeksi köyhdyttää kaikkia työeläkeläisiä.

Miksi puoluejohtajat eivät yhdy kansalaisaloitteeseen https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3375, joka esittää puoliväli-indeksin palauttamista kymmenen vuoden koeajaksi? Se olisi vahva ensiaskel vanhuuseläkkeemme kohentamisessa.

Miksi puoluejohtajat jättävät yli 200 miljardin euron eläkerahastot käytännössä koskemattomiksi? Miksi mennä veronmaksajan kukkarolle, eikä käyttää eläkkeensaajien omia säästöjä eläkkeisiin? On hyvä muistaa, että TELA:n mukaan 65 % eläkerahastojen varoista on nykyisten eläkkeensaajien tai juuri eläkkeelle siirtyvien varoja.

 

Kimmo Kiljunen

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu