TELA harhaanjohtaa tarkoituksella
Kuopion kaupungintalolla järjestetystä eläkekeskustelusta kirjoittaa Savon Sanomat näyttävästi. Jutun otsake on: ”Senioriliike ei saa vastakaikua TELA:lta. Paluusta puoliväli-indeksiin hyötyisivät eniten hyvätuloiset eläkkeensaajat”. (SS 16.2.)
TELA:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa tyrmää kansalaisaloitteemme kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3375 taitetun indeksin kumoamisesta, mikä vähentäisi eläkkeensaajien köyhtymiskierrettä. Eläkeläiset ovat ainoa tulonsaajaryhmä Suomessa, jonka elintaso laskee lakisääteisesti.
Elomaan mukaan ”indeksimuutoksen hyöty valuisi isotuloisille eläkeläisille”. Tämä olevinaan siksi, että prosenttikorotuksissa ”köyhien eläkeläisten asema ei parane”.
Miksi Elomaa ei kerro, että nykyinen taitettu indeksikin hyödyttää samalla tavoin suurituloisia. Onko TELA esittämässä taitetun indeksin korvaamista solidaarisemmalla eurokorotuksella? Se olisi hieno uutinen.
Eläkeyhtiöiden edunvalvontajohtaja Elomaa on ilmeisen huolissaan köyhistä eläkkeensaajista. Se on yhtä uskottavaa kuin olisi työnantajien edustajan lausunto, jonka mukaan ammattiliittojen palkkavaatimus hyödyttäisi eniten suurituloisia.
Miksi Eläkeyhtiöiden etujärjestö TELA harhaanjohtaa tarkoituksella? Miksi Elomaa toteaa: ”Jos indeksiä muutetaan anteliaammaksi, se tyhjentää rahastoja suunniteltua nopeammin”.
Kuka on kaavaillut rahastojen tyhjentämistä? Nehän ovat kasvaneet vuoteen 2015 asti täysin koskemattomina. Ei edes niiden korkotuottoihin ole kajottu, sillä työeläkemaksut ovat olleet vuosikymmenestä toiseen suuremmat kuin maksetut eläkkeet.
Viimeiset kolme vuotta muutama prosentti eläkeyhtiöiden tuotosta on käytetty eläkkeisiin. Kukaan ei ole esittänyt rahastojen tyhjentämistä millään aikataululla.
Miksi Elomaa harhaanjohtaa, että indeksikorjaus pakottaisi nostamaan työeläkemaksuja? Eläkerahastojen tuotto on ollut viimeiset pari vuosikymmentä keskimäärin kahdeksan miljardia euroa vuodessa, mukaan lukien pörssiromahdukset. Indeksimuutos olisi tarkoitus rahoittaa rahastojen tuotoilla, ei työeläkemaksuilla.
Miksi Elomaa suhteuttaa eläkerahastoissa olevat yli 200 miljardia euroa eläkevastuisiin, jotka hän arvioi 600 miljardiksi. Eihän eläkevastuita kateta rahastoista, vaan kulloinenkin työntekijäpolvi on työeläkemaksuin hoitanut vanhempiensa eläketurvan. Vai kuvitteleeko Elomaa Suomeen maailmanloppua, jolloin kukaan ei tekisi enää töitä, mutta kaikki nostaisivat yhtä aikaa eläkkeensä?
Eläkeyhtiöiden edunvalvoja Elomaa kehottaa nostamaan kansan- ja takuueläkkeitä. Nehän maksetaan valtion budjetista. Sen sijaan hän viimeiseen saakka haluaa jättää ”kultaisen vasikan”, eläkerahastojen jättimäiset varat koskemattomiksi.
Kimmo Kiljunen
Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja
Nyt Kimmo ja liikkeesi ajatte oikeaa asiaa. Edellinen kansalaisaloite oli niin raju, että se oli liian helppo hylätä.
50/50 on oikea tavoite.
On selvää, että prosenttikorotukset niin palkoissa kuin eläkkeissäkin suosii hyvätuloisia.
Perussuomalaisten mallissa, jota pidän vähimmäisuudistuksena matkalla 50/50 indeksiin, sovellettaisiin 50/50 tuhanteen euroon asti ja sen yli menevään osaan 20/80 indeksiä. Tämä suosisi pienehköjä eläkketä.
Kysymys herääkin, mikä on Sdp:n kanta nyt. Nikolas Elomaa on demari ja samoin Kimmo Kiljunen. Kumpi edustaa puolueen kantaa? Mitä on odotettavissa, jos Sdp nousee valtaan?
Ilmoita asiaton viesti
”Eläkeläisten lakisääteisen köyhtymiskierteen katkaiseminen” -kansalaisaloite:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3375
Ilmoita asiaton viesti
Olen hankkinut n. 20 muuta eläkeläistä allekirjoittamaan aloitteen. Tehkää muut perässä, niin ehkä asia tulee keskusteluihin vakavammin.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi Elomaa suhteuttaa eläkerahastoissa olevat yli 200 miljardia euroa eläkevastuisiin, jotka hän arvioi 600 miljardiksi.”
Minä olen ymmärtänyt niin, että rahastoista on tarkoitus maksaa, olikohan se nyt, 20% nostettavista eläkkeistä. Mikäli sitten eläkkeet ja rahastot ovat täysin ”kypsyneet”, niin 600 miljardin vastuista pitäisi pystyä maksamaan 20% rahastoista, joka on 120 miljardia. Mikäli vastuut nousee 1200 miljardiin, niin silloin rahastoista pitää saada ulos 240 miljardia. Näitä on tietenkin hankalaa hahmottaa, kun sekä eläkkeet, että rahastot elävät koko ajan.
Kyllä kait joku osaa kuitenkin asian laskea ja tarkistaa, että missä näiden laskelmien osalta mennään.
Mikäli maksuja nostetaan, niin jonkuhan ne on maksettava. Mikäli rahastoja puretaan, niin tietenkin silloin on vähemmän varoja tuottamassa korkoa korolle. On ehkä parempi alkaa keskustella ensiksi siitä, että mikä on eläkkeiden tarkoitus ja tavoite. Kun yksimielisyys on saavutettu, niin sitten katsotaan rahatilanne. Työeläkkeet ovat ansaittuja ja omaisuudensuojan piirissä. Indeksit taas ovat kolmikannan päätöksiä.
Ilmoita asiaton viesti
Missä on tällä hetkellä Marxista alkaen vasemmistolaisten kritisoima suurpääoma? Suomessa työeläkeyhtiöitten salkuissa ilman kilpailijaa. Ja ketkä sitä on aikojen saatossa ostettu puolustamaan – keinoista välittämättä? Siskot ja veljet vasemmalta! Suvi-Anne Siimes, Nikolas Elomaa ja keitä muita lieneekään! Että tällaista …
Ilmoita asiaton viesti
”Maksetaanko mediakampanja työeläkerahastoista?” Mistäs sitten!
Ilmoita asiaton viesti
Maksutuloista.
https://www.tela.fi/tyoelakerahan_kiertokulku
Ilmoita asiaton viesti
”Eläkeläiset ovat ainoa tulonsaajaryhmä Suomessa, jonka elintaso laskee lakisääteisesti.”
Valehtelija, valehtelija. Oli erään Jim Carreyn elokuvan nimi.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedä häntä olenko ainoa, mutta oltuani 1½ v. eläkkeellä nettoeläkkeeni oli pienempi kuin juuri eläkkeelle jäätyäni.
Tuo leikattu indeksi yritti sitä nostaa, mutta veronkorotukset veivät voiton. Sen lisäksi kaikkia hintoja ja maksuja on nostettu.
Ilmoita asiaton viesti
Kiljunen tarkensi aiemmin:
”En ole väittänyt, etteikö nykyindeksi nosta työeläkkeen euromäärää, vaan sitä että työeläke jää jälkeen talouskasvusta, hyvinvoinnin noususta ja palkkojen korotuksista. Työeläkeläinen siis köyhtyy suhteessa elintason nousuun yhteiskunnassa.”
http://kiljunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/268960-el…
Todellisuudessa 80% hintaindeksin vuoksi työeläkkeiden ostovoima säilyy, mutta ei nouse samaa vauhtia palkkojen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkettä ja myös työeläkettä koskeva keskustelu ei johda mihinkään ennenkuin päästään yksimielisyyteen siitä onko se sosiaaliturvaa vai ei.
Nykyistä keskustelun tasoa kuvaa riita syksyisestä omenasta: Toinen huutaa kurkku suorana että omena on punainen vastapuoli taaseen sen olevan vihreä. Kuka nostaisi huutajat omenapuun yläpuolelle niin huutaminen ja turha kiista loppuisi? ja päästäisiin ratkomaan eläkeläisköyhyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Työeläkkeet ovat yhteisvastuuta, koska eläkkeen saamisen aika vaihtelee.
Työeläkkeiden laskentakaavaa voisi muuttaa niin, että pienempiä työeläkkeitä korotettaisiin ja suurempia leikattaisiin.
Eläkemaksut pidettäisiin samana. Silloin hyvätuloiset osallistuisivat suuremmalla osuudella eläkkeiden rahoitukseen.
Tämä pienentäisi myös veroista maksettavien kansaneläkkeiden tarvetta.
Ilmeisesti hyvätuloiset eivät innostuisi ajatuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
”Työryhmä: Kunnallisen ja yksityisen sektorin eläkejärjestelmän yhdistäminen olisi mahdollista ja tarkoituksenmukaista”
https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publis…
Ilmoita asiaton viesti