TELA harhaanjohtaa tarkoituksella

Kuopion kaupungintalolla järjestetystä eläkekeskustelusta kirjoittaa Savon Sanomat näyttävästi. Jutun otsake on: ”Senioriliike ei saa vastakaikua TELA:lta. Paluusta puoliväli-indeksiin hyötyisivät eniten hyvätuloiset eläkkeensaajat”. (SS 16.2.)

TELA:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa tyrmää kansalaisaloitteemme kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3375 taitetun indeksin kumoamisesta, mikä vähentäisi eläkkeensaajien köyhtymiskierrettä. Eläkeläiset ovat ainoa tulonsaajaryhmä Suomessa, jonka elintaso laskee lakisääteisesti.

Elomaan mukaan ”indeksimuutoksen hyöty valuisi isotuloisille eläkeläisille”. Tämä olevinaan siksi, että prosenttikorotuksissa ”köyhien eläkeläisten asema ei parane”.

Miksi Elomaa ei kerro, että nykyinen taitettu indeksikin hyödyttää samalla tavoin suurituloisia. Onko TELA esittämässä taitetun indeksin korvaamista solidaarisemmalla eurokorotuksella? Se olisi hieno uutinen.

Eläkeyhtiöiden edunvalvontajohtaja Elomaa on ilmeisen huolissaan köyhistä eläkkeensaajista. Se on yhtä uskottavaa kuin olisi työnantajien edustajan lausunto, jonka mukaan ammattiliittojen palkkavaatimus hyödyttäisi eniten suurituloisia.

Miksi Eläkeyhtiöiden etujärjestö TELA harhaanjohtaa tarkoituksella? Miksi Elomaa toteaa: ”Jos indeksiä muutetaan anteliaammaksi, se tyhjentää rahastoja suunniteltua nopeammin”.

Kuka on kaavaillut rahastojen tyhjentämistä? Nehän ovat kasvaneet vuoteen 2015 asti täysin koskemattomina. Ei edes niiden korkotuottoihin ole kajottu, sillä työeläkemaksut ovat olleet vuosikymmenestä toiseen suuremmat kuin maksetut eläkkeet.

Viimeiset kolme vuotta muutama prosentti eläkeyhtiöiden tuotosta on käytetty eläkkeisiin. Kukaan ei ole esittänyt rahastojen tyhjentämistä millään aikataululla.

Miksi Elomaa harhaanjohtaa, että indeksikorjaus pakottaisi nostamaan työeläkemaksuja? Eläkerahastojen tuotto on ollut viimeiset pari vuosikymmentä keskimäärin kahdeksan miljardia euroa vuodessa, mukaan lukien pörssiromahdukset. Indeksimuutos olisi tarkoitus rahoittaa rahastojen tuotoilla, ei työeläkemaksuilla.

Miksi Elomaa suhteuttaa eläkerahastoissa olevat yli 200 miljardia euroa eläkevastuisiin, jotka hän arvioi 600 miljardiksi. Eihän eläkevastuita kateta rahastoista, vaan kulloinenkin työntekijäpolvi on työeläkemaksuin hoitanut vanhempiensa eläketurvan. Vai kuvitteleeko Elomaa Suomeen maailmanloppua, jolloin kukaan ei tekisi enää töitä, mutta kaikki nostaisivat yhtä aikaa eläkkeensä?

Eläkeyhtiöiden edunvalvoja Elomaa kehottaa nostamaan kansan- ja takuueläkkeitä. Nehän maksetaan valtion budjetista. Sen sijaan hän viimeiseen saakka haluaa jättää ”kultaisen vasikan”, eläkerahastojen jättimäiset varat koskemattomiksi.

 

Kimmo Kiljunen

Suomen Senioriliikkeen puheenjohtaja

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu