Persut istutettiin arvojensa mukaisesti äärioikealle

Valtiopäivien ensimmäinen keskustelu käytiin istumajärjestyksestä. Monet leimasivat sen arvottomaksi näytelmäksi. Se ei ollut arvoton, vaan arvot olivat keskustelussa vahvasti esillä.  

Ruotsalainen kansanpuolue oli jo viime vaalikaudella esittänyt muutosta istumajärjestykseen. Sen edustajat halusivat paikan salin keskiosasta, koska puoluekartalla he kuuluvat liberaaliin keskustaan. Muutos oli syytä tehdä nyt, kun valtiopäivien alkaessa perinteiseen tapaan päätettiin istumajärjestyksestä.

Yhtä tärkeää oli sijoittaa perussuomalaiset oikealle paikalleen, äärioikealle. Eduskunta päätti asian äänestyksen jälkeen luvuin 128-37.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho leimasi istumajärjestyksen muutoksen tuolileikiksi, kyykyttämiseksi ja mielivaltaiseksi kiusaamiseksi. Kyse oli hänen mukaansa ”irvokkaasta operaatiosta, jossa seitsemän kävi sankarillisesti yhden kimppuun.”

Miksi tekopyhästi uhriutua? Miksi perussuomalaiset häpeilemällä ja hämäämällä haluavat peittää oman arvomaailmansa? Eikö vanha suomalainen sanonta pädekään: ”Tunnista oma tilasi ja anna arvo toisillekin”?

Ei kyse ole pelkästään siitä, että perussuomalaisille kyllä kelpaa istumapaikka kokoomuksen oikealta puolelta Euroopan parlamentissa ja Pohjoismaisessa neuvostossa. Kyse ei myöskään ole siitä, että eduskuntasalissa äärimmäisenä oikealla istuvat ovat hieman katveessa lehdistön aitiosta katsottuna.

Kyse on siitä, että perussuomalaisten arvot ovat suomalaisessa puoluekartassa äärimmäisenä oikealla. He edustavat selkeimmin konservatiivista oikeistoa. Ei tätä tarvitse hävetä ja peitellä, vaan sen voi rehdisti myöntää. Se olisi myös reilua ja rehellistä äänestäjien kunnioittamista.

Eurooppalainen äärioikeisto on kääntänyt kansallismielisyyden vierasvihaksi. Se puhuu etnisestä homogeenisuudesta, vastustaa monikulttuurisuutta ja syrjii vähemmistöjä.

Jussi Halla-aho puhuu ”Afrikan sarven ihmissaastasta”. Hän pitää ”neekeriä hoivattavana reppanana”. Hänen mielestään ”on vaikea nimetä röyhkeämpää, vaateliaampaa ja aggressiivisempaa vähemmistöä kuin somalit”. Halla-aholle ”islam on kuoleman ja tuhon kultti”. Hän toivoo, että ”vihervasemmistolaisille maailmanparantajille monikulttuuri osuu omaan nilkkaan”.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon arvot ovat äärioikeistolaisia. Ei asia miksikään muutu siitä, että hän uhriutuu ja tekee itsestään sankarin, jonka kimppuun kaikki muut käyvät. Niin me poliittisessa keskustelussa käymmekin, koska arvopohjamme on toinen. Vastaisuudessa tämä arvojako näkyy myös eduskunnan istumajärjestyksessä.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu