Vihreät nuoret ottaisivat eläkeläisten rahat omaan pussiinsa
Vihreiden ja keskustan nuoret ovat vaatineet eläkkeiden leikkauksia, jotta rahaa riittäisi heidänkin eläkkeisiin. Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen sanoi YLE:n aamutelevisiossa (23.8.), että moni nuori on menettänyt uskonsa eläkejärjestelmään ja ettei työeläke ole palkan jatke, vaan yleistä sosiaaliturvaa. Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen taas vaati työeläkkeiden radikaalia pienentämistä, jotta järjestelmä olisi reilu tuleville sukupolville.
Mikä suomalaisiin nuorisojärjestöihin on mennyt? Silmää räpäyttämättä esiinnytään häkellyttävän kylmästi, eivätkä faktatkaan ole hallinnassa.
Mikä Yleisradioon on mennyt? Nuorisojärjestöjen itsekkäälle puheelle tarjotaan laaja julkisuus. Kommenttipuheenvuorot annetaan Elinkeinoelämän keskusliiton ja Eläketurvakeskuksen asiantuntijoille, jotka alun perin provosoivat koko sukupolvien välisen ristiriidan eläkekysymyksessä.
Miksi yhtäkään eläkeläisjärjestöjen edustajaa ei kuultu? Tämä kertoo suomalaisesta keskustelukulttuurista yleisesti ja YLE:stä erityisesti.
Oletteko kuulleet yhdenkään eläkeläisen vaativan opintotukien ja lapsilisien leikkaamista, jotta rahaa riittäisi eläkkeisiin? Ette. Vanhemmat polvet kunnioittavat sukupolvien ylitse ulottuvaa yhteisvastuuta. Nykyiset eläkeläiset ovat aikoinaan maksaneet nurisematta lastensa, mukaan lukien nykyisten vihreiden nuorten, hoivan ja koulutuksen sekä omien vanhempiensa eläkkeet.
Yli sukupolvien kulloisetkin työssäkäyvät ovat aina maksaneet silloisten vanhusten hoivan ja eläketurvan. Ensimmäisen kerran meillä on nyt nuorisojärjestöihmisiä, jotka eivät olisi tähän valmiita. Miksi?
Pelkäävätkö vihreät nuoret oman itsekkyytensä tarttuvan lapsiinsa. Tulevat sukupolvet eivät enää ottaisikaan vastuulleen vanhempiensa eläketurvaa. Vihreät nuoret haluavat leikata vanhempiensa ja isovanhempiensa eläkkeitä, koska omiin lapsiin ei voida luottaa. Sitä paitsi eivätkö nuoret tiedä, että työeläkkeitä on jo yli 20 vuotta koko ajan leikattu.
Työeläke on ansiosidonnainen etuus. Se on määritelmän mukaan myöhennettyä palkkaa, ei yleistä sosiaaliturvaa. Taitetun indeksin vuoksi eläkkeensaajat ovat kuitenkin ainoa tulonsaajaryhmä, jonka elintaso lakisääteisesti laskee.
Kahdessakymmenessä vuodessa eläkkeensaaja on menettänyt kolmanneksen eläketurvastaan. Haluavatko vihreät nuoret vielä jyrkentää eläkkeensaajien köyhtymistä? Ja tämä siksi, että heille itselleen olisi enemmän rahaa jaossa.
Työeläkemaksuilla kukin työssäkäyvä sukupolvi varmistaa ansiosidonnaisen vanhuuseläkkeensä. On totta, että aikaisemmin työeläkemaksu suhteessa palkkoihin oli pienempi kuin nykyisin, Mutta palkat olivat pienemmät, työajat pidemmät ja tuloverot suuremmat. Sitä paitsi aikaisemmin työeläke alkoi karttua vasta 23 ikävuodesta, kun se nykyisin alkaa kertyä heti työuran alettua.
Virhe on kuitenkin verrata eri historiallisia ajanjaksoja toisiinsa. Tärkeintä on, että kukin sukupolvi hoitaa lakisääteiset velvoitteensa ja saa siitä koituvat etuudet.
Osa työeläkemaksuista rahastoidaan. Vuonna 1995 käyttöön otetun taitetun indeksin tehtävä oli suurten ikäluokkien pelossa kiihdyttää eläkerahastojen kasvua ja hillitä eläkemenoa.
Molemmissa tavoitteissa on onnistuttu. Eläkeläisten tulotaso laskee ja rahastot ovat pullistuneet Suomen suurimmaksi pääomakeskittymäksi. Vuodesta 1995 eläkerahastot ovat kasvaneet keskimäärin 8 miljardia euroa vuodessa ja ovat nykyisin yli 200 miljardia. Suurin osa eläkevaroista on siirretty ulkomaille, koska ”rahat eivät mahdu Suomeen”, kuten ETK:n toimitusjohtaja Jukka Rantala totesi.
Vuoteen 2015 asti eläkerahastot kasvoivat täysin koskemattomina. Ei edes niiden tuottoja käytetty eläkkeisiin. Koko eläketurva rahoitettiin työeläkemaksuin. Sittemmin rahastojen korkotuottoja on pienessä määrin otettu eläkkeisiin.
Vihreät nuoret eivät tunnu ymmärtävän, että myös jatkossa kulloinenkin työntekijäpolvi rahoittaa silloisen eläketurvan. Eläkerahastojen pääomilla ei eläkkeitä tulevaisuudessakaan kateta.
Eläkerahastojen 200 miljardista eurosta, on 65 % TELA:n laskelman mukaan nykyisten eläkkeensaajien säästöjä. Nykynuorten, eli 1980- ja 90-luvuilla syntyneiden osuus rahastojen varoista on 1,5 %.
Sukupolvien välistä reiluutta olisi, että nykyiset eläkeläiset voisivat köyhtymisen sijasta säilyttää ansaitun tulotasonsa. Varat siihen ovat olemassa, heidän omat eläkesäästönsä.
Taitetun indeksin kaataminen ja eläkkeiden kohentaminen olisi myös nuorten etu. Heidän eläketurvansa kannalta tärkeintä olisi työllistyä. Vain siten ansiosidonnainen eläke voi karttua. Siksi nuorten pitäisi tukea eläkkeiden nostoa, ei leikata.
Nyt olemme kuitenkin kuivattaneet kansantalouttamme eläkerahastoihin, joiden varat on sijoitettu ulkomaille. Sen sijaan kohentamalla eläkkeitä elvyttäisimme ja nuoret saisivat töitä. Sukupolvien välinen reiluus toteutuisi oivalla tavalla.
Juuri vihreät puolueena ovat sellainen, jossa nuoret voivat ehdottaa vanhuksille mitä ikävää vain, eikä se tee isoa lovea kannatukseen.
Mitä eläkemuutoksiin tullee, niin leikkaukset ja indeksien taittamiset ovat helposti sopimusrikkomukseen rinnastettavia, jos ne kohdistuvat työuran loppupuolella tai jo eläkkeellä oleviin. Näin, vaikka minusta joillakin kiljusilla on liian suuresta palkasta johtuen liian suuret eläkkeet (-;
Että vihreiden nuorten eläkeuudistuksessa ei olisi minulla mitään huomauttamista toteutettunakaan, jos se kohdistuisi heihin itseensä, muttei vanhempaan ikäluokkan.
Ilmoita asiaton viesti
Olisi uskonut Kiljusen taas mukautuvan arvokkaaseen käytökseen, päästyään takaisin kansanedustajaksi. Valehtelu kuitenkin jatkuu. Eläkeläiset eivät köyhdy lakisääteisesti, vaan päin vastoin heidän ostovoimansa kasvaa. Eläkkeitä ei ole myöskään leikattu, vaan korotuksia on pienennetty. On sitten oma keskustelunsa millainen elintason nousu on kohtuullinen eläkkeellä, vai onko se. Siihen keskusteluun päästäkseen, on kuitenkin ymmärrettävä tosiasiat. Agitaatioretoriikalla keskustelu ei varmasti etene.
Edit: Pahoittelen valehtelusta syyttämistä. Kansanedustajahan ei sellaista tee, joten tarkoitin luonnollisesti sanoa, että Kiljunen puhuu muunneltua totuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Raippavero ja taitettu indeksi- mitä ne ovat, kun ovat kuitenkin voimassa olleet jo pitkään ?
https://www.is.fi/taloussanomat/oma-raha/art-20000…
Ilmoita asiaton viesti
Niin? Rahaa tulee jatkuvasti ja enemmän kuin ennen. En sano ettei eläkkeitä saisi nostaa. Sanon vain, ettei eläkkeiden ja ostovoiman nousua saa kutsua köyhtymiseksi ja leikkaamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin perustuu väittämäsi eläkkeiden ostovoiman nousuun?
”Sanon vain, ettei eläkkeiden ja ostovoiman nousua saa kutsua köyhtymiseksi ja leikkaamiseksi.”
Ilmoita asiaton viesti
Ostovoiman muutoksella tarkoitan tulojen kehitystä suhteessa elinkustannusindeksiin. Käsittääkseni en ole tuon näkemyksen kanssa yksin. Työeläkkeet ovat nousseet enemmän kuin elinkustannusindeksi, eli ostovoima on kasvanut.
Nyt viimeksi inflaatio 2018 oli 1,2 % ja työeläkeindeksi 2019 on 1,5%. Ostovoima siis koheni 0,3%.
P.s. Oletan keskustelun kontekstin olevan työeläkkeet, kun Kiljunen kertoo muunneltua totuutta myös eläkerahastoista. Ja työeläkkeiden rahoituksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen. 27.6.2018
Tätä Janne Kalluinen tutkimustulosta käyttää lähes kaikki tilastonlaatijat. Joten en viitsi luetteloda niitä kaikkia kymmeniä tilastoja erikseen.
”Keskimääräisen eläkkeen verotus on pysynyt ennallaan kuluvalla vaalikaudella, kertoo Veronmaksajien selvitys. Eläkkeensaajien ostovoima on kuitenkin laskenut kaikilla selvityksen tulotasoilla.
Vaikka tuloverotuksen keveneminen on tukenut joidenkin eläkkeensaajien ostovoimaa, ostovoima on laskenut kaikilla selvityksen tulotasoilla, jos otetaan huomioon inflaatio ja eläkkeiden indeksimuutokset.”
”Kun inflaatio ja eläkkeiden indeksimuutokset otetaan huomioon, eläkkeensaajien ostovoima on verotuksen keventymisestä huolimatta heikentynyt kaikilla selvityksen tulotasoilla.”
Huomioitavaa on se että Eläkkeen saajien ostovoima lisääntyi vuoden 2000 alusta aina vuoteen 2014 saakka. Tämänjälkeen ostovoima on laskenut tasaisesti ja laskee..
Nyt vuoden 2019 alussa korotettiin eläkkeiden veroprosenttia, jonka vaikutuksesta indeksikorotuksen vaikutus oli plus-miinus nolla.
Ja kun tiedetään että indeksikorotukset tulevat aina parinvuoden viiveellä, niin tällä veronkorotuksella joka astoi voimaan heti, on vaikutus että ostovoima laskee kuluneen vuoden aikana vielä enemmän, kuin viime vuonna.
Ilmoita asiaton viesti
Tuosta voivat halukkaat katsoa yhtä tutkimusta:
https://www.veronmaksajat.fi/globalassets/ajankoht…
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on juuri se tutkimustulos, joita tilastonlaatijat käyttävät. jonka mainitsinkin tuossa omassa kommentissani.
Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin arvelinkin, mutta kun en ollut varma, niin laitoin tuon ”yhtä”. Ostovoimaa voi tuosta jokainen itse ”tulkita”.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten sanoin aiemmin, oletin Kiljusen kontekstiksi työeläkkeet. Näyttäisimme siis puhuvan eri asioista.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on yleinen ongelma eläkekeskustelussa. Samassa lauseessa puhutaan takuueläkkeistä, kansaneläkkeistä ja työeläkkeistä. Tähän kun lisätään työkyvyttömyyseläkkeet ja perhe-eläkkeet ym., niin onhan se soppa sekaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä juuri, Arto
Kiljunen kirjoitti edellä totista totta, eipä siinä ole muuttamista.
Nykynuorisolle pitäisi saada tukiopetusta.
Ei kai noita rahastoja ole tarkoitettu jatkuvaan kartuttamiseen, vaan nimensä mukaiseen käyttöön.
Nämä hemmotellut ikäluokat alkavat käydä aina vaan röyhkeemmiksi ja säälimättömämmiksi oman edun tavoittelijoiksi.
Kunnioittaisivat isäänsä ja äitiään, jotta kauan eläisivät maanpäällä
Ilmoita asiaton viesti
Koko ajanhan rahastoja käytetään. Vuonna 2018 yksityisten alojen eläkerahastoista maksettiin ulos 3,8 mrd ja uutta rahaa rahastoitiin 2,7 mrd. Käytettiin siis 1,1 mrd enemmän, kuin säästettiin tulevan varalle. En kutsuisi tuota nyt tukiopetukseksi, mutta sanotaan vaikka valistukseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pieni muistutus. Kun työeläejärjestelmä luotiin, sovittiin, että eläkkeitä korotetaan samassa suhteessa kuin palkat nousevat.
Miten se eläkkeiden ostovoima on noussut verrattuna palkkoihin.Faktoja pöytään, jos puhutaan ostovoiman kasvusta. Ja kaikkien työeläkkeiden osalta.
Ilmoita asiaton viesti
Muistuttele vaan ihan vapaasti. Liittyykö tuo muistutuksesi mielestäsi jotenkin siihen, onko työeläkkeiden ostovoima noussut, vai laskenut? Kommenttini koski Kiljusen käyttämää ilmaisutapaa. Köyhtyminen on absoluuttinen termi. Jos halutaan kritisoida liian hidasta tulotason ja ostovoiman kasvua, pitää siihen keksiä muu sana kuin köyhtyminen.
Ilmoita asiaton viesti
Raippaveroa voi kyllä pitää perustellusti epäoikeudenmukaisena, mutta taitettu indeksi nostaa eläkkeitä enemmän kuin mitä inflaatio on, joten se ei aktuaalisesti köyhdytä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja höpö höpö. Sinusta siis nykyisten eläkeläisten rahaton säästettävä tuleville, jotta he saisivat paremmat eläkkeet hankkimatta niitä itse.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi taisi tulla väärään kohtaan, kun siinä esittämääsi johtopäätökseen ei ainakaan minun kommentissani ole mitään perusteita. Jos kuitenkin tarkoitit kommentin minulle, voinet perustella miksi uskot noin?
Ilmoita asiaton viesti
#2:
”Eläkeläiset eivät köyhdy lakisääteisesti, vaan päin vastoin heidän ostovoimansa kasvaa”.
Eikös tässä harjoiteta pientä harhaanjohtmista. Eläkeindeksien leikkaus tarkoitti sitä, että eläketulojen suhdetta palkkatuloihin heikennettiin. Eläkeläisten ostovoiman kasvu taas johtuu siitä, että uudet eläkkeelle jäävät sukupolvet ovat olleet keskimäärin parempituloisia kuin entiset. Pitkään eläkkeellä olleiden ostovoima ei ole kasvanut ja suhteessa palkansaajiin se on heikentynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Työeläkeet ovat jatkuvasti kasvaneet yli inflaation työeläkeindeksin myötä, eli ostovoima on kasvanut täysin riippumatta uusien eläkeläisten eläkkeiden tasosta. Koko Kiljusen kohkaaminen koskee tuota suhteellista eroa työssäkäyviin. Se on jotain ihan muuta kuin köyhtymistä. Kaikki ymmärtänevät, että eläkkeet ovat pienemmät, kuin palkkatulot.
Jos vaikka palkat nousevat työvoiman puutteen vuoksi tai koulutustason ja työn vaativuuden myötä, pitääkö sen automaattisesti nostaa eläkkeitä? Jos kyllä, niin miksi?
Ilmoita asiaton viesti
EU:n määritelmä:
”Euroopassa köyhyysrajana käytetään yleisesti pienituloisuuteen perustuvaa määritelmää, mikä on 60 prosenttia kotitalouksien käytettävissä olevasta mediaanitulosta. Mediaanitulo tarkoittaa keskimmäistä tuloa, kun kaikkien kotitalouksien tulot laitetaan suuruusjärjestyksessä jonoon. Eli kun kotitaloudella on käytettävissään alle 60 % väestön keskimääräisestä käytettävissä olevasta tulosta, se on määritelmällisesti köyhä. Suhteellinen köyhyys vaihtelee näin maittain.”
Palkat luonnollisesti nousevat eläkkeitä enemmän, joten kun eläkkeiden indeksissä ei oteta tuota palkkojen nousua 100 %:sti huomioon, niin toki tilanne johtaa laskennallisesti eläkeläisköyhtymiseen. Eihän nuo eläkkeet ole keskimäärin isoja, mutta pitääkö eläkkeiden seurata missä määrin palkkakehitystä? Tähän on varmaankin mielipiteitä puoleen jos toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Jep, tuolla köyhyysmääritelmällä eläkeläiset ovat keskimäärin köyhiä, ihan indekseistä riippumatta
Ilmoita asiaton viesti
Max puhuu muunnettua totuutta.
Eläkkeiden ostovoima heikentyy vuosi vuodelta verrattuna palkansaajien ostovoimaan koska korotus eläkkeisiin on 20 % palkkojen korotuksista ja 80 % hintaindeksistä.
Hintaindeksi on jossain määrin virheellinen koska siinä otetaan huomioon myös kaikenlaisen krääsän hinnat.
Alkujaan tuo suhde oli 50 – 50.
Ilmoita asiaton viesti
Onko työeläkeindeksi noussut inflaatiota nopeammin?
Jos haluat esittää jonkun muun mittarin kuin inflaation, arvostaisin määritelmää ja lähdettä tuollaiselle vertailuindeksille. Väitteeni oli täysin paikkansapitävä.
Ilmoita asiaton viesti
Jocke Rantanen: – ”Eläkkeiden ostovoima heikentyy vuosi vuodelta verrattuna palkansaajien ostovoimaan”
Ei sillä ole mitään merkitystä. Eläkkeiden ostovoima heikentyy vuosi vuodelta varmasti verrattuna myös esimerkiksi monacolaisten miljonäärien tai USAn jenkkifutistähtien ostovoimaan. Se ei kuitenkaan vaikuta mitään mihinkään. Ainoa oleellinen kysymys on, saako eläkeläinen eläkkeellään enemmän tai laadukkaampaa kuin aikaisemmin. Jos vastaus on kyllä, ei valittamista pitäisi olla.
– ”Hintaindeksi on jossain määrin virheellinen koska siinä otetaan huomioon myös kaikenlaisen krääsän hinnat.”
Tuon määritelmän mukaan kaikki indeksit ovat ”jossain määrin virheellisiä”. Se, mikä on kenenkin mielestä krääsää ja mikä ei on täysin subjektiivinen määrittely.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät haluavat heittää kaikkien – ei vain vanhusten – rahat taivaan tuuliin.
KIRJAIMELLISESTI!
Ilmoita asiaton viesti
Ei se siitä mihinkään muutu että demarit, entisen vesipallovastustajani Lippos Paavon johdolla, eläkeläisiltä indeksit taittelivat.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä ainakin ajattelen enmmän lasteni tulevaisuutta kuin omaa etuani. Mielestäni on suuri vääryys, että nykynuoret joutuvat kustantamaan suurten ikäluokkien isot työeläkkeet. Heidän rahoistaan kuluu siihen neljännes. Ja mitään takuita ei ole, että nykynuoret itse saisivat työeläkkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni koskaan ei ole ollut mitään ”takuita” tulevista eläkkeistä. Tähän asti eläkkeet on pystytty maksamaan, joten miksi ei tulevaisuudessakin. Mikäli jotain takuuta halutaan, niin ilmeisesti sellaiseksi kelpaa takuueläke ja kansaneläke, jonka yhteiskunta ”lupaa”, sillä nuo lienevät ainoat jäljellä olevat eläkkeet, jos työeläkejärjestelmä jostain syystä romahtaisi. Tuossa kuvitellussa tilanteessa nuokin eläkkeet lienevät epävarmoja. Voinemme todeta, että mitään takuita ei ole koskaan ollut.
Olikohan se eilen, kun tekstitv:ssä uutisoitiin, että kuolleita oli puolet enemmän kuin syntyneitä ja maahanmuuton takia väkiluku kasvoi 5 000 henkeä. Iso osa kuolleista lienee eläkeläisiä, joten kyllä maksutaakka hiljalleen helpottuu.
Ilmoita asiaton viesti
”Iso osa kuolleista lienee eläkeläisiä, joten kyllä maksutaakka hiljalleen helpottuu”
Väestön ikäpyramidi jatkaa ylhäältä kapeana, mikäli syntyvyys ei lähde selvään nousuun.
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa linkissä on tilastokeskuksen tietoa asiasta vuonna 2018:
https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_vae…
Ilmoita asiaton viesti
No tuossa sanotaan samaa. Eli alle 65 vuotiaiden osuus väestöstä vähenee ja yli 65 kasvaa. Vai mitä halusit minun huomioivan.
Ilmoita asiaton viesti
En halunnut sinun huomioivan mitään erityistä, vaan laitoin tuon tilanteen jokaisen tutkittavaksi.
Tuossa ikäkuviossa mielenkiitoinen vuosiraja näyttää olevan 75 vuotta, jonka jälkeen paljon sekä miehiä, että naisia poistuu kuviosta. Tuolla pitää olla iso merkitys eläkekuluihin. Isoin kasvu tulee siis vuosilta 65-75 vuotiaat.
Ilmoita asiaton viesti
Pahus, piti sanoa kapeana alhaalta, ei siis ylhäältä.
Ilmoita asiaton viesti
No eläkerahastoissa on 200 miljardia varoja. Lohkaistaan nuorten osuus pois sieltä omaan rahastoon joka sitten kasvaa omaa vauhtiaan niin ehkä asia selvenisi hiukan heille kuka rahoittaa ja miten.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, tehdään noin. Minun kaltaiseni ”nuoren” keskituloisen palkansaajan palkasta on tähän mennessä pidättetty 21 vuotta keskimäärin noin 22% eläkemaksuja. Se on karkeasti sellainen 150-160 000€. * Korkoa korolle-ilmiön takia summa on lähes tuplasti sen verran. Mihin voin toimittaa tilinumeron?
BTW, kun kerran tuosta rahoituksesta puhutaan, niin eläkemenot ovat noin 30 miljardia vuodessa. Tasaisella vauhdilla se 200 miljardin pääoma (miinus se nuorten osuus) on syöty noin kuudessa vuodessa. Mitenkäs ajattelitte sen jälkeen eläkkeet rahoittaa?
*Edit.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa ainakin laskea mitä se tekisi.
Nykynuorten, eli 1980- ja 90-luvuilla syntyneiden osuus rahastojen varoista on 1,5 %.
1,5 % vastaa 3 miljardia 200 miljardin rahastoista. Loppu jäisi vanhemmalle ikäryhmälle.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei ole ”sullemulle-keskustelu”. Nuo työeläkerahastoihin kerätyt rahat ovat työeläkejärjestelmän rahoja, joilla turvataan maksettavia työeläkkeitä. Normaalitilanteessa ne ovat työeläkeyhtiöiden varoja, joiden tarkoitus on työeläkkeiden maksu rahastoitujen osien osalta. Juridisesti nuo varat eivät ole eläkeläisten rahoja.
Se mitä ehkä pitää ihmetellä on se, että nuo rahastot eivät enempää auta eläkevakuutusmaksujen korotuspaineita. Tämän aukaiseminen lienee työeläkeyhtiöiden tehtävä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo siis sillä logiikalla, että kun suurin osa nuorempien ikäluokkien maksamista maksuista on jaettu suoraan eteenpäin nykyisille eläkeläisille, ne eivät ole kartuttaneet rahastoja.
Miltä luvut näyttävät jos tarkastellaankin siitä näkökulmasta, paljonko on maksanut ja paljonko on tähän mennessä saanut? Uskaltaisinpa väittää, että siinä olisi monen eväät jo syöty.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vain lyhyt laskelma.
Palkka keskim. 30 000. ( 2 500 / kk. ) Työaika 40 v. Maksuprosentti, oma ja työnantajan, 25.
Tuotto 300 000.
Eläkeaika 15 v. ( 80 – 65 ) 15 v. Keskimääräinen eläke olisi siis 20 000 / vuosi.
Tähän lisäksi eläkevarojen tuotto yli inflaation joka lienee 3-4 % / vuosi.
Näyttäisi äkkiä katsoen hyvin riittävän.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, noinhan se menee. Tosin laskelmassa ei oteta huomioon sitä, että se maksuprosentti ei yhdelläkään tällä hetkellä eläkkeellä olevalla ole 40 vuoden työuran ajan ollut 25.
Ilmoita asiaton viesti
Ei niin, alussa maksut olivat pienemmät.
Laskelmani on toki vain suuntaa antava.
Siitä on pois myös eläkeyhtiöiden maksamat osingot ja ”hallintokulut” jotka eivät ole vähäisiä.
Ja topisaalta monet, kuten itsekin olen maksellut noita maksuja yli 50 vuotta. Mutta eläkekertymään huomioidaan vain 40 v. Kai?
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluat tehdä vertailuja maksusummista, niin on huomioitava ainakin maksujen määrä kunakin vuonna (linkki), eläkeikä ja se, että ennen vuotta 2005 eläkkeet alkoivat kertyä vasta kun täytit 23. Ja tämäkään ei ole tarkka.
https://www.tyoelakelakipalvelu.fi/telp-publishing…
Ilmoita asiaton viesti
Nyt en ymmärrä ollenkaan.
Tottakai kyseeseen tulee nimenomaan maksujen summa, ei lukumäärä.
Tottakai eläkeikä vaikuttaa. Huomaa että esitin 65 v eläkeiäksi.
Eläkemaksuja alettiin perimään heti kun menit töihin joskus 1960-luvun alussa, (oliko -62).
Ennen 23 vuoden ikää maksettuja maksuja ei vain huomioitu eläkkeissä ennen kuin 2005 jälkeen. Eikä silloinkaan taannehtivasti.
TRuo laskelmani koski suuruusluokkaa ei suinkaan mitään pilkuntarkkaa summaa.
Ilmoita asiaton viesti
”TRuo laskelmani koski suuruusluokkaa ei suinkaan mitään pilkuntarkkaa summaa.”
No pikkaisen kuule heittää, kun ajatellaan, että ensimmäiset 15 vuotta alkaen vuodesta 1962 eläkemaksut olivat alle 10 % palkasta. Maksut nousivat yli 20 % vasta 1995.
Näillä todellisilla maksuilla saadaan ihan eri summa, kuin jos olisi maksettu nykyinen 24,5 % vuodesta 1962 alkaen. Tai mistä nyt se 40 vuotta työuraa sitten otetaankaan.
Katsoitko yhtään noita linkkaamiani aikasarjoja?
Ilmoita asiaton viesti
Tuo pitää paikkansa, mutta nuo työeläkemaksut maksoi työnantaja 100 prosenttisesti. Lisäksi työnantaja sai rahastojen takaisinlainauksen kautta inflaatioetua maksamistaan maksuista. Tuona aikana rahastot eivät karttuneet lasketusti.
Pitää kysyä työnantajilta, että miksi he eivät sekä maksaneet kertyneitä eläkkeitä ja lisäksi rahastoineet täysimääräisesti tulevia eläkkeitä, joka ilmeisesti on nykyisten nuorien halu? Olisiko syynä se, että laki ei tähän velvoittanut? Sopimus työmarkkinoilla oli se, että hoidettiin edellisten sukupolvien eläkkeet ja varauduttiin tuleviin eläkkeisiin rahastoinnin kautta. Kun työeläkkeet olivat alussa pieniä eikä niitä ehtinyt kertyä monta vuotta, niin miksi työnantajat olisivat halunneet maksaa lisää?
Ilmoita asiaton viesti
Eihän eläkettä kartu maksun mukaan vaan palkan. Mikäli karttuma 1,5% palkasta, niin tuosta 1,2 miljoonasta karttuma eläkkeenä on 1500€/kk. Tosin tuossa laskelmassa ei huomioida kaikkea, mutta sinne päin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei nuorten tarvitsisi maksaa senttiäkään meidän eläkkeisiimme, jos käytettäisiin meidän eläkkeiden maksamiseen kerryttämiämme eläkerahastoja. Sen lisäksi, että olemme säästäneet eläkkeisiimme, olemme myös kasvattaneet lapsemme, järjestäneet heidän lapsilleen päiväkodit, peruskoulut, opintotuet, asumistuet jne. On aivan turha tulla valittamaan suurista eläkemaksuista, jotka itse asiassa on tarkoitettu nykyisin työssä käyvien omiin eläkkeisiin. Jokainen sukupolvi hoitakoon omat eläkkeensä itse!
Mitä tulee eläkeläisten eläkesumman kasvusta, niin sehän johtuu vain uusien eläkeikään tulevien suuremmista palkoista verrattuna manan majoille menevien palkkoihin. Ns. henkilöidenttinen eläke on pysynyt lähes elinkustannusindeksin tasolla. Tässä on kuitenkin huomattava, että eläkeläisen kulutusprofiili on aika lailla erilainen kuin työssä käyvän normiperheen. Eläkeläisen kulutusprofiiliin perustuvan elinkustannusindeksiin verrattuna eläkeläisillä ei mene mitenkään erinomaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
”Jokainen sukupolvi hoitakoon omat eläkkeensä itse!”
Näinhän meidän työeläkejärjestelmämme ei toimi.
Ilmoita asiaton viesti
Millaisella keskimääräisellä tuotolla laskit, että 200 mrd eläkerahastoilla katettaisiin 700 mrd eläkevastuut?
Henkilöidenttisten elinkustannusten rakenne saattaa luonnollisesti poiketa elinkustannusindeksin laskentaperusteista paljonkin. Niin myös minulla.
Ilmoita asiaton viesti
”Eläkeläisen kulutusprofiiliin perustuvan elinkustannusindeksiin verrattuna eläkeläisillä ei mene mitenkään erinomaisesti.”
Tämä on loistava argumentti. Minun kulutusprofiilini on lähinnä vuoden 1978 Port Ellen viskiä, vuoden 1996 Bollinger Grande Annee samppanjaa ja Beluga-kaviaaria.
Voisiko joku kompensoida minulle sen, että palkka ei ole noussut noiden minulle elintärkeiden hyödykkeiden hinnannousua vastaavasti?
Ilmoita asiaton viesti
”Ei nuorten tarvitsisi maksaa senttiäkään meidän eläkkeisiimme, jos käytettäisiin meidän eläkkeiden maksamiseen kerryttämiämme eläkerahastoja.”
Siis häh…? Ne rahastothan olisi käytetty alle 10 vuodessa, mikäli nyt työssäkäyviltä lakattaisiin perimästä mitään eläkemaksuja.
Ilmoita asiaton viesti
Mitkä ihmeen ”isot työeläkkeet”?
Normaali työeläke on nykyään noin 50 % palkasta.
Eläkeläinen maksaa jostain kumman syystä myös eläkemaksuja vaikka ei niitä koskaan itse saakaan.
Sama on tilanne jos eläkeläinen on vielä työelämässä, osa- tai kokopäiväisesti kuten itse olen. Saan pieneen eläkkeeseeni vähän voita leivän päälle.
Jos tarkoitat isoilla eläkkeillä niitä jotka oikeasti saavat isoa eläkettä niin siinä olisi tietenkin paikka eläkekatolle joka monissa maissa on. Tulee vain vastaan se että kun ensin maksaa isot eläkemaksut, maksuthat ovat prosentteja palkasta, niin sitten ei saakaan vastaavaa eläkettä. Vaikka systeemi on rakennettu juuri niin että eläke on palkaa ja maksuja vastaava.
Nykynuoret eivät kustanna yhtään mitään suurten ikäluokkien ekläkkeistä. Suuret ikäluokat ovat olleet eläkeiässä jo neljä vuotta. Suuri osa alkaa vähitellen siirtymään aivan muualle.
Ikuinen kysymys, minne ovat joutuneet maksamani eläkevarat? Normi täyden eläkkeen maksut maksanut voi olla eläkkeellä, ilman varojen tuottoa toistakymmentä vuotta ja tuottoineen huomattavasrti pitemmän aikaa.
Keskimääräinen elinikä meillä on miehillä alle ja naisilla vähän yli 80 vuotta. Eli keskimääräinen eläkeaika on n. 15 vuotta.
Tämä kaikki tieto löytyy eläketurvakeskuksen sivuilta.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitkä ihmeen ”isot työeläkkeet””
Työeläkkeet on isoja verrattuna kansaneläkkeeseen, ja 50% keskimääräisestä palkasta on enemmän kuin pienipalkkaisen 100%.
Ilmoita asiaton viesti
Noissa on myös pieni, oleellinen ero. Kansaneläke maksetaan kokonaan verovaroosta ja työeläke itse mkasetuilla eläkemaksuilla.
Niin on, 50% keskim. palkasta on enemmän kuin pienipalkkaisen 100%. Ja pienipalkkaisen elkäke on sitten 50 % tuosta pienestä palkasta. Onko sekin iso?
Ilmoita asiaton viesti
Pienipalkkainen saa suunnilleen kansaneläkkeen verran eläkettä, joten työeläkkeen maksaminen ei hyödytä pienipalkkaista. Pienipalkkaisen kannattaisi ottaa palkkana työeläkerahat ja luottaa kansaneläkkeeseen, koska työeläkejärjestelmä hyödyttää rikkaita köyhien kustannuksella.
Onneksi itse olen yrittäjänä onnistunut välttämään työeläkemaksut, mutta sääliksi käy köyhiä ja nuoria.
Ilmoita asiaton viesti
Olet yrittäjänä onnistunut välttämään työeläkemaksut.
Kuinka se on mahdollista? On olemassa minimimaksu jota ei vältä vaikka ei ottaisi palkkana mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Erittäin pienituloisten yrittäjien ei tarvitse maksaa YEL maksuja. Vastaa suurinpiirtein takuueläkettä.
YEL-vakuutus on pakollinen?
kun työtulo ylittää vuodessa YELin alarajan eli 7799,37 euroa (2019).
Elikkä noin 650 € kk
https://yrityksen-perustaminen.net/yel-vakuutus-2019/
Ilmoita asiaton viesti
Erikoista moralisointia nykyisiä työeläkeläisiä kohtaan, kun itse ilmoitat, että ”onneksi itse olen yrittäjänä onnistunut välttämään työeläkemaksut”. No, toisaalta olet tietenkin onnistunut välttämään työeläkemaksut, jos olet maksanut yrittäjäeläkettä.
Valtio tukee yrittäjien eläkkeitä seuraavasti (sosiaalitukea?):
https://www.etk.fi/elakejarjestelmat/elakkeiden-ra…
Ilmoita asiaton viesti
Moralisoin, koska ajattelen nuorempaa sukupolvea. Itse olen onnistunut välttämään suurimmaksi osaksi kaikenlaiset eläkemaksut, minkä seuraus on tietenkin se, että minulle ei ole karttunut eläkettä (tosin en aio koskaan jäädä eläkkeelle).
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän tuo vanhempi sukupolvi on ajatellut, kun on rakentanut ja rahoittanut tämän hyvinvointiyhteiskunnan? No itseään tietysti:). Työeläkejärjestelmä on yksi osa yhteiskuntasopimusta, joka osaltaan motivoi työntekoon ja yhteiskunnan rakentamiseen.
Nykyiset hyvinvointirakenteet olisivat varmaankin kelvanneet myös vanhemmalle väelle. Työeläkkeet ansaitaan juuri töitä tekemällä, joilla myös rahoitetaan se hyvinvointivaltio, joten eiköhän jokainen ole eläkkeensä ansainnut.
Ilmoita asiaton viesti
Et vai? Et viitsisi.
Kun tulet siihen ikään että et enää jaksa niin entä sitten? No sossun luukulle tietenkin vaatimaan vähintään samaa kuin nuo isot eläkkeetkin ovat.
Juuri näinhän nuo nuoret ajattelevat.
Meillä oli aikanaan vapaaehtoisuuteen perustuva eläkejärjestelmä. Jokaisella oli mahdollisuus säästää palkastaan tulevaa varten. Vaan moniko säästi? Tai ylipäätään pystyi säästämään?
Juuri tämän ”minulle heti kaikki” – asenteen vuoksi luotiin työeläkejärjestelmä ja siitä tehtiin pakollinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Kun tulet siihen ikään että et enää jaksa niin entä sitten? No sossun luukulle tietenkin vaatimaan vähintään samaa kuin nuo isot eläkkeetkin ovat.”
Ei kaikki haaveile leppoisista eläkepäivistä, joillekin työ on mielenkiintoisempaa ja tärkeämpää.
”Juuri tämän ”minulle heti kaikki” – asenteen vuoksi luotiin työeläkejärjestelmä ja siitä tehtiin pakollinen.”
Niin kyllä jokainen järkevä ihminen haluaa palkkansa mielummin heti eikä vasta vuosikymmenten päästä.
Ilmoita asiaton viesti
.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkerahastoissa on varoja parisataa miljardia,joista puolet sijoitettu kotimaahan.
Asioilla on puolensa,kenties olisi viisautta lisätä noita eläkevarojen sijoittamista kotimaahan,koska suureltayleisöltä tahtoo unohtua nuo omaisuudet ,jotka on sijoitettu maailmalle,vaikkakin nuo varat ovat ikäänkuin kalastamassa tuottoja, maailmalta suomalaiseen eläkejärjestelmään.
Kenties paras mahdollinen sijoituskohde kotimaassa olisi kotimaisen infastruktuurin omistaminen,jolloin aktiivisessa iässä oleva väestö ,toiminnallaan huolehtisi, vanhan syytigin malliin iäkäämmän väestönosan taloudellisesta hyvinvoinnista.
Ilmoita asiaton viesti
Eläkerahastot ovat omistajina niin ahneita, että se nostaisi infran hinnan haitalliselle tasolle. Jopa ulkomainen omistajuus voisi olla kansalaisen kannalta lempeämpi vaihtoehto, vaikka heillä ei minkäänlaista sidettä maahamme olisikaan.
Ilmoita asiaton viesti
vieläkin olen surullinen – niin surullinen kun Kimmo ei siihen eläke-indeksiin ole puuttunut – vaikka koko vaalikampanja perustui siihen. Onko se sinun ”vappusatasesi”?
Ilmoita asiaton viesti
Yli 3000 eu/ kk eläkkeitä voi leikata,sen alle mahtuu se järkeenkäyvä summa mitä eläkkeeksi voisi kutsua.
Ilmoita asiaton viesti
”Eläkerahastojen 200 miljardista eurosta, on 65 % TELA:n laskelman mukaan nykyisten eläkkeensaajien säästöjä. Nykynuorten, eli 1980- ja 90-luvuilla syntyneiden osuus rahastojen varoista on 1,5 %.”
Kiljunen avannee tätä enemmän, koska tämähän ei tuossa muodossa pidä paikkaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaalituille on saatava 2500 euron katto. On aivan tolkutonta maksaa sitä suurempia sosiaalitukia, kuten esimerkiksi eläkkeitä tai ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Kyllä, eläkkeet ovat sosiaalitukia.
Ilmoita asiaton viesti
Työeläke ei ole sosiaalitukea. Mikäli olet eri mieltä, niin perustele väitteesi.
Ilmoita asiaton viesti
Työeläke on ansiosidonnaista sosiaalitukea, koska eläke perustuu vain osittain rahastointiin ja suuremmalta osin nuorempien suorittamiin maksuihin. Sitä voisi verrata ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan, joka sekin on sosiaalitukea.
Ilmoita asiaton viesti
Ansiosidonnaisesta voin hyväksyä peruspäivärahan osuuden sosiaalitukena, mutta muuta en. Työeläkettä (mukana ei kansaneläkettä) en mitenkään voi nähdä olevan sosiaalitukea. Oleellista on, että työeläke ansaitaan työskentelemällä. Omaisuudensuojan piirissä on nimenomaan työeläke. Ovatko sosiaalituet omaisuudensuojan piirissä?
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki raha ansaitaan työskentelemällä, mutta jos elät toisen ansaitsemalla rahalla, saat sosiaaliapua, tai varastat. Suurin epäselvyys liittyy kai siihen, että kenen ansaitsemilla rahoilla nykyiset työeläkeläiset elävät.
Ilmoita asiaton viesti
NO, tuolla määritelmällä on kaikki työskentelystä saatu raha sosiaaliapua, kun työnantajahan sen palkan maksaa (työnantaja on siis ansainnut tuon rahan myymällä tuotteen tai palvelun).
Ilmoita asiaton viesti
Työelkkeitä maksetaan yksityisten eläkekassojen/elkevakuutuyhtiöiden taholta tänävuonna noin. 27,9 miljardia.
Valtionmaksamia kansaneläkkeitä 2,4 miljardia.
Valtion maksamia Yrityksille suunnattuja sosialiavustuksia, eli erillaisia yritystukia 8,7 miljardia
Ihan vaan aiheen sivusta, mikä ryhmä ei saa valtiolta senttiäkään?
Mikä ryhmä taas saa sosiaalisia etuisuuksia eniten?
Ilmoita asiaton viesti
Lakia tulkitaankin täysin mielivaltaisesti rikkaiden eläkeläisten eduksi, joihin Kimmo Kiljunenkin tulee kuulumaan. Hän ajaa siis omaa asiaansa. Kun joku toinen maksaa elämäsi, silloin on kyse sosiaalituesta. Siitä ei pääse ympäri mitenkään.
Ilmoita asiaton viesti
Katso kommentti 71.
Ilmoita asiaton viesti
Kun joku toinen maksaa elämäsi, silloin on kyse sosiaalituesta. Siitä ei pääse ympäri mitenkään. Ei edes katsomalla kommenttia numero 71.
Ilmoita asiaton viesti
Täysi kansaneläke (valtionmaksama) on yksinasuvalla 628,85€
Tämä tarkoittaa sitä ettei henkilölle ole karttunut työeläkettä ollenkaan.
Kansaneläke laskee suhteessa kun työeläke nousee, kun työeläke saavuttaa 1299,88€/kk niin kansanelke jää pois kokonaisuudessaan.
Avio tai avoliitossa rajat on seuraavat.
Kansaneläkkeen ylära 557,79€/kk joka laskee kunnes työeläkeraja saavuttaa 1157,71€/kk
Työeläkkeet maksaa yksityiset eläkevakuutus yhtiöt, ei valtio.
https://www.etk.fi/elakejarjestelmat/elaketurva/ka…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä ja perusteltu kannanotto.
Joskus olen kyllä ihmetellyt, miksi eläkerahastot sijoittavat ulkomaille ? Eikö Suomessa ole riittävästi varmoja ja tuottavia sijoituskohteita ? Onko sijoitusriski liian suuri ?
Vai eivätkö ne, jotka käytännössä sijoituksia hoitavat, tunne suomalaisia sijoituskohteita ? Suomalaisiin yrityksiin suomalaisten rahojen sijoittaminen tukisi oman talouselämämme kehittämistä ja sen kautta kilpailukykyä ja työllisyyttä. Ulkomaalaille sijoittaminen ei varmaankaan tue suomalaisia sijoituskohteita.
Ja sitten tuohon Kimmo Kiljusen toteamukseen:
”Miksi yhtäkään eläkeläisjärjestöjen edustajaa ei kuultu? Tämä kertoo suomalaisesta keskustelukulttuurista yleisesti ja YLE:stä erityisesti.”
Tästä YLE:n yksipuolisesta mielipiteiden julkaisemisestahan meillä on tuore esimerkki myös HX-hävittäjähankinnan osalta.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juustin kommentti, 22.8.2019 09:50, hänen Usarin blogissa Hävittäjiä ei noin vain ”ostella” 21.8.2019 16:55 :
”Hyvä professori Hiilamo, mielelläni minä ( Juusti ) olisin käsitellyt kaikki väitteenne ja samassa mediassa yhtä laajasti kuin ne julkaistiinkin. YLE kieltäytyi tästä debatista!”
Tämänlaatuinen yksipuolinen mielipiteiden julkaiseminen on valitettavan yleistä YLE:n ohjelmissa. Monesti joku ”ylitse muiden” -aseman hankkinut järjestö ( ry ) tai ns. asiantuntija saa mittavasti kaistaleveyttä lähetyksissä ilman, että vastakkaisia näkemyksiä edustaville ( tässä tapauksessa melkoista asiantuntemusta edustavalle ) varattaisiin lähetysaikaa.
Eikös YLE ole meidän kaikkien yhteinen media ? Kai nyt YLE:ssäkin ymmärretään perinteisen teesi – antiteesi – synteesi -mallin merkitys demokraattiselle yhteiskunnalle ja siellä käytävälle vapaalle keskustelulle ja sananvapaudelle.
Ilmoita asiaton viesti
Olen ymmärtänyt tuon ulkomaille sijoittamisen siten, että mikäli koko potti sijoitetaan Suomeen, niin tuollainen rahamäärä vääjäämättä sotkee kilpailua ja on siten huono homma. Mielestäni ajattelussa on perää. Toisaalta ulkomailla on myös enemmän sijoituskohteita parempien tuottojen hakemiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vihreät tuhoavat aatteensa mukaisesti yhteiskuntarakenteita, yhteiskuntamme infrastruktuuria ja yhteiskuntarauhaa sekä vähät välittävät luonnonsuojelusta. Keinona tässä eläkekeskustelussa on sukupolvien usuttaminen toisiaan vastaan sekä ääretön itsekkyys.
Jos kerran väestömme ikääntyy kiihtyvällä vauhdilla syntyvyyden ollessa ennätysalhainen joka aiheuttaa huolta eläkevarojen riittämättömyydestä niin voisiko arvoisa sikiämis- ja lisääntymisikäinen väestömme katsoa peiliin?
Oma ikäluokkani hoiti velvollisuutensa ja toimitti maailmaan uusia kansalaisia, työntekijöitä ja veronmaksajia. Oma osuuteni on reilusti plus -merkkinen eli enemmän uutta polvea kuin vanhaa. Tämä uusi polvi on nyt toimittamassa maailmaan uusia veronmaksajia ja näyttäisi siltä että heidänkin yhteenlaskettu saldonsa tulee olemaan plussan puolella.
Superitsekkäät cityvihreät tuhoavat Helsingin infran, ajavat yritykset ja oikeissa töissä käyvät kansalaiset muuttamaan muualle ja nauttivat coolista hengailustaan valtaamillaan ”sinkkualueilla”. Ja vaativat itse eläkkeensä ansainneen ikäluokan eläkevarat sosialisoitaviksi omalle sukupolvelleen kun eivät viitsi hoitaa kansalaisvelvollisuuksiaan – tehdä lisää kansalaisia ja veronmaksajia.
Tästä eläkekeskustelusta on muuten unohdettu elinajanodotteen pidentymisen tuoma leikkuri työeläkkeisiin joka on nyt 4,278 % v. 1957 tai sen jälkeen syntyneille. Ja tuo on oikea leikkaus, eläkkeet siis pienenevät- Hulluksi asian tekee se että leikkuri perustuu 1970-luvulla tai sen jälkeen syntyneiden pidentyneeseen elinajanodotteeseen, ei siis 50 tai 60 -luvulla syntyneiden elinajan odotteeseen joka ei merkittävästi poikkea 40 -luvulla syntyneiden odotteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs vihreät ilmastouskovaiset sitten ymmärtävät, oli kyse sitten nuorista tai aikuisista?
Ilmoita asiaton viesti
Eläkeläisten pitää laittaa propelli hattuunsa ja puhua tuulivoimasta, josko se lisäisi vihreiden kiinnostusta heitä kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo Kiljunen, väität jatkuvasti vastoin parempaa tietoasi:
”Taitetun indeksin vuoksi eläkkeensaajat ovat kuitenkin ainoa tulonsaajaryhmä, jonka elintaso lakisääteisesti laskee”
Taitettu indeksi pitää eläkkeen ostovoiman, jopa nostaa sitä, siis jos palkat nousevat. Jos palkat laskevat niin eläkkeet nousevat vähemmän kuin inflaatio, eli silloin ostovoima laskisi.
Työeläkkeet ovat nousseet enemmän kuin inflaatio eli kustannustaso. Kustannustasoindeksi oli vuonna 1996 1398, vuonna 2018 1951, muutos +39,5%. Työeläkeindeksi oli vuonna 1996 1737, vuonna 2018 2548 , muutos + 46,7%.
Kimmo Kiljusen (ja monen muun) väitteet työeläkeläisten köyhtymisestä voidaan siis panna vaalipropagandan piikkiin, mutta Kimmo pääsikin tavoitteeseensa, on nyt TAAS kansanedustajana.
Työeläkkeiden ostovoima on siis noussut enemmän kuin inflaatio eli eläkeläisten elintaso on noussut eikä laskenut. Eläkkeitä ei tule vertailla keskipalkkoihin.
———————–
Kimmo olit tuon valiokunnan kuultavana, mutta tarinasi ei tehonnut:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/S…
”VALIOKUNNAN PÄÄTÖSEHDOTUS
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätösehdotus:
Eduskunta hylkää kansalaisaloitteeseen KAA 4/2016 vp sisältyvän lakiehdotuksen.”
”Kun indeksiä uudestaan muutettiin vuonna 1996, taustalla vaikuttivat vahvasti työeläkejärjestelmän rahoitukselliseen kestävyyteen liittyvät tekijät. Tuolloin käyttöön otettiin nykyinen indeksi, jossa kuluttajahintojen muutoksen vaikutus on 80 % ja ansioiden muutoksen 20 %. Nykyinen indeksi, joka muuttuu pääosin suhteessa kuluttajahintoihin, säilyttää eläkkeen ostovoiman vähintään eläkkeelle siirtymisen tasoisena.”
———————–
Työeläke perustuu TEL:n mukaiseen ennen eläketapahtumaa ansaittuun eläkepalkkaan eikä johonkin tulevaisuuden palkkatasoon. Eläkepalkan perusteena olevista palkoista on maksettu työeläkemaksut eli se on ansaittu etuus. Eläkkeelle jäännin jälkeen tulevasta palkkatason yleisestä noususta ei kukaan eläkeläinen ole maksanut työeläkemaksuja, joten se ei ole ansaittua etuutta. Työeläkkeiden tason ei pidä seurata millään tavalla työelämässä nyt olevien luomaa arvonnousua. Nykyinen 20% siivu palkkojen noususta on hyvinkin riittävä. Työeläkemaksuja ei ole maksettu tulevasta palkkojen noususta.
Ilmoita asiaton viesti