Amerikkalainen konsultti tekee hallitusohjelmaa!

Kuulin vitsin: Amerikkalainen kaupallinen konsultti on pääministeri Vanhasen pyynnöstä laatimassa tulevaa hallitusohjelmaa.

Kaikkea television pilaohjelmissa keksitäänkin. Pilaohjelma oli YLE:n uutiset. Eikä ollut aprillipäivä.

Yksi maailman suurimmista kaupallisista konsulteista McKinsey & Company on värvätty avustamaan valtioneuvoston kansliaa seuraavan hallitusohjelman laadinnassa. Niin kovanahkaisiksi on tultu, että asia ei paljoa hämmästytä. Kertoo porvarien henkisestä konkurssista Suomessa.

Kyse ei ole siitä, että veronmaksajien varoja käytetään porvarien ohjelmatyöhön. Ei edes siitä, että konsulttisopimuksen hintaa ei tiedetä ja sitä ei kilpailutettu.

Kyse on siitä, että kaupallisin periaattein toimiva firma saa jalansijan Suomen politiikan valintoihin. Porvarit tarvitsevat tukea suuresta maailmasta, mieluiten Amerikoista asti. Vai onko tarkoitus esittää niin törkeitä tavoitteita, ettei niitä kehdata omiin nimiin ottaa?

Aiemmat teot eivät lupaa hyvää. McKinsey laati vuonna 2007 edellisen ohjelmaehdotuksen porvarihallitukselle. Silloin maksutta. Kurjinta on, että parin vuoden takaiset ehdotukset on lähes kauttaaltaan toteutettu.

Mitä McKinsey ehdotti:

–         tilaaja-tuottajamallit ja liikelaitostaminen kunnallisissa palveluissa

–         työnantajamaksujen pienentäminen

–         julkisen terveydenhuollon maksujen korotus

–         työttömyysturvan ehtojen tiukentaminen

–         yritysten aseman vahvistaminen yliopistojen hallinnossa

–         korkeakoulupaikkojen kohdentaminen yritysten tarpeiden mukaan

–         opetuksen maksullisuus muualta tuleville

–         kansainvälisille yrityksille suunnatun markkinoinnin lisääminen

Kovin tuttuja ovat ehdotukset McKinseyn edellisessä raportissa. Miksi tuttuja? Siksi, että porvarihallitus on ne uskollisesti pannut täytäntöön. Ja jatkoa on luvassa – mikäli kansa ei vaaleissa pane vastaan.

Syytä olisi panna, sillä McKinsey haluaisi myös muuttaa kansan. Raporttinsa mukaan kansalaisten asenteet ovat väärät.

Ihmisten pitäisi joustaa enemmän. Heidän tulisi luopua uskosta lähipalveluihin, opiskella nopeammin, pysyä työelämässä yli 65-vuotiaiksi, hankkia yksityisiä eläkevakuutuksia ja maksaa enemmän julkisista terveyspalveluista.

Konsulttifirma tietää: Tavalliset ihmiset toiveineen ja tarpeineen uhkaavat maan talouden menestystä. Talous ei toimi ihmistä varten, vaan ihminen elää taloutta varten. Tällaista on yksityiselle firmalle ulkoistettu porvaripolitiikka.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu