Kreikka opettaa
Tikkurilan torilla on helppo yhtyä kansalaisiin Suomen hallituksen törkeydestä lopettaa Heinolan reumasairaala, koska ei ole 2 miljoonaa euroa. Sen sijaan 1 600 miljoonaa euroa löytyy tuosta vain Kreikan pelastamiseen.
On helppoa todeta kreikkalaisten eläneen yli varojen ja kaiken lisäksi pimittäneen muilta EU-mailta todellisen tilanteensa.
Vanha sanonta ylivelkaantuneista on: kun lainaat pankkiiriltasi miljoonan, olet pulassa; kun lainaat miljardin, pankki on pulassa.
Löysässä lainoitustoiminnassa on aina kaksi osapuolta. Nyt tilille on pantu vain lainanottaja eli Kreikka ja sielläkin tavalliset ihmiset.
Missä on rahoittajien vastuu? Ne ovat saaneet suuria voittoja Kreikan ja muiden ongelmamaiden luotottamisesta.
Missä on lainaajien luotettavuutta arvioivien vastuu ja ammattitaito? Vasta, kun kaikkien nähtävillä ovat Kreikan vaikeudet, luottoluokittajat heräävät.
Mikä on pikavoittoja keräävien sijoitusrahastojen ja hedge fundien vastuu, niiden lyödessä vetoa ja spekuloidessa valtioiden velkakirjoilla ja EU:n rahoituspaketin onnistumisella.
Häntä heiluttaa koiraa. Markkinavoimat ja sen finanssikeinottelijat pyörittävät valtioita – ja lopulta kaikki kaadetaan veronmaksajille. Voitot ovat yksityisiä, mutta tappiot sosialisoitu. Tätä on raaka finanssikapitalismi.
Mitä pitäisi tehdä?
Pakko meidän on osallistua EU:n rahamarkkinoiden vakauttamiseen muiden euromaiden ohella. Sillä on suuri vaikutus myös Suomen talouteen ja työllisyyteen. Kreikalle lainattava 1,6 miljardia saadaan takaisin. Ei maailmanhistoria tunne käsitettä ”suvereenin valtion konkurssi”. Yritykset voivat joutua selvitystilaan ja kaatua, mutta valtio ei kaadu – kansa jää. Ja kansa viime kädessä maksaa.
Mutta ei Suomen pidä lainoittaa ongelmamaita millä ehdoilla hyvänsä. Ei ainoa ehto voi olla vyönkiristys, joka supistaa rajusti julkista taloutta ja yksityistää. Ei kreikkalaisia voida puristaa hengiltä. Kreikalta on vaadittava valtion tulojen lisäämistä pääomia verottamalla ja harmaata taloutta kitkemällä.
Myös löysät rahoittajat on pantava maksamaan ja kantamaan riskinsä. Ei suomalaisten veronmaksajien tehtävä ole tukea eurooppalaisia pankkeja ja finanssispekulantteja. Rahoitusjärjestelmän avoimuutta on lisättävä, salaisista pankkitileistä ja veroparatiiseista on päästävä eroon.
Ennen kaikkea rahoitusala on pantava maksamaan, ei vain kriisistä aiheutuneita kustannuksia, vaan myös yhteiskuntien ylläpitoa. Miksi löysin raha ei osallistu samalla tavoin yhteisiin talkoisiin kuin me muut?
Sosialidemokraatit ovat kautta Euroopan vaatineet rahamarkkinaveroa, jossa arvopapereilla, johdannaisilla ja valtion obligaatioilla käytävälle kaupalle asetettaissiin liikevaihtovero, kuten kaikessa muussa kaupankäynnissä. Se kattaisi julkisia menoja, loisi valvontaa, ehkäisisi spekulaatioita, olisi helppo kerätä ja olisi oikeudenmukainen.
Jos Suomessa olisi käytössä Lontoon pörssin 0,5 %:n leimavero, niin Helsingin pörssin 300 miljardin euron liikevaito tuottaisi 1,5 miljardia euroa verotuloja. Ei tarvitsisi mennä muiden veronmaksajien kukkarolle keräämään Kreikalle annettavaa tukea. Vihdoinkin rahoitusala itse maksaisi.
Vantaalaisena pidän erinomaisena, että olet äänessä myös tällä foorumilla. Ensi eduskuntavaaleissa Vantaalta on saatava myös uusia kansanedustajia Arkadianmäelle, muuten Espoo jyrää koko muun Uudenmaan.
Tikkurilan torilla kansanedustajan on pakko olla kansalaisten kanssa samaa mieltä melkein asiasta kuin asiasta tullakseen uudelleen valituksi. 🙂 Kun hallitus heiluttaa miljardeja sinne tänne, kansalaisia kiinnostaa reumasairaalan pelastaminen miljoonalla parilla tai kansanedustajan lennot eduskunnan maksamien matkojen bonuspisteillä.
Suuret, yksittäiselle ihmiselle kaukaiset asiat jäävät kansalaiselta huomioimatta. Esimerkiksi Itämeren laivaliikenteen rikkipäästöjen vähennyksen kustannukset Suomen satamien rahtiliikenteelle tulevat olemaan laskutavasta riippuen 700-1200 miljoonaa VUODESSA. Tämä toteutunee ensi hallituskaudella, ellei siinäkään asiassa mietitä Suomen JA Itämeren parasta. Rikkipäästöt kun ovat vain pienen pieni osa Itämeren happamoitumisesta, ja vain satakin miljoonaa toisenlaiseen puhdistustoimenpiteisiin antaisi paremman lopputuloksen. Koko kysymys tuntuu olevan kaukana kansalaisista, mutta samalla tavalla se tulee kansalaisten maksettavaksi.
Nyt on hyvä aika olla oppositiossa. Hallituksessa Kataisen ja kumppanien on aivan turha kimpaantua siitä, että oppositio hoitaa tehtävänsä eli on hallitukselle vastavoimana. Jos demarit olisivat olleet hallituksessa ja vaikkapa Heinäluoma taas valtiovarainministerinä, ihan samat Kreikan tukemisen päätökset sieltä olisivat tipahtaneet. Vai kuvitteletko Kimmo, että jotakin olisi tehty erilailla?
Ilmoita asiaton viesti
Kreikka opettaa??
Heh, Kimmo , eikös se ollut Bhutan ja Burma, joka opetti.
Ilmoita asiaton viesti
Pankkiirien saamat suuret voitot ovat vai murto-osa siitä rahamäärästä, jonka Kreikan valtio on saanut.
Ilmoita asiaton viesti
Taispa poliitikoita olla vähän tyhmä päätös?
Kyllä nyt olisi pitänyt jäädyttää Kreikan velkansa ja
korkonsa maksu. Eu takuumiehenä.
Maksetaan sitten kun talous on kunnossa.
Vähän opetusta löyhäkätisille rahan lainaajille…
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo puhuu suuria sanoja ilman alaleukaa.
Mies joka onnistuu olemaan POISSA näinkin
tärkeästä äänestyksestä ei ansaitse mitään
selitysoikeutta.
Vastuunpakoilu on selkärangatonta toimintaa!
Mustalista, Harmaasusi™
Ilmoita asiaton viesti
Niin se on että aivan mitätön veroprosenttikin on ahneelle liikaa. Ja meille muilla alkaa nuo ahneet olla liikaa.
Maailmantalouden johto ja systeemit on vaihdettava. On aika politiikan tulla.
Ilmoita asiaton viesti
Blogista:
”Sosialidemokraatit ovat kautta Euroopan vaatineet rahamarkkinaveroa, jossa arvopapereilla, johdannaisilla ja valtion obligaatioilla käytävälle kaupalle asetettaissiin liikevaihtovero, kuten kaikessa muussa kaupankäynnissä. Se kattaisi julkisia menoja, loisi valvontaa, ehkäisisi spekulaatioita, olisi helppo kerätä ja olisi oikeudenmukainen.
Jos Suomessa olisi käytössä Lontoon pörssin 0,5 %:n leimavero, niin Helsingin pörssin 300 miljardin euron liikevaito tuottaisi 1,5 miljardia euroa verotuloja. Ei tarvitsisi mennä muiden veronmaksajien kukkarolle keräämään Kreikalle annettavaa tukea. Vihdoinkin rahoitusala itse maksaisi.”
Aivan oikein!
Saisiko Teidän ryhmältä allekirjoituksen paperiin, jossa puolueenne ehdokkaat sitoutuvat tekemään kaikkensa tämän toteutumisen eteen? Välittämättä mistään ryhmäpäätöksistä, tai onko enemistö vat ei, jne. jne.
Saatte itse muotoilla paperin. Pääasia, että se on vedenpitävä. Lupaan levittää sitä siitä päivästä lähtien kun sellaisen saan, sekä värvätä tähän ihmisiä tekemään samoin, vaaleihin saakka.
Henry Björklid
Ilmoita asiaton viesti
Vielä:
En kuulu mihinkään puolueeseen, erosin Vihreistä yli vuosi sitten, koska he eivät oile varsin vihreitä vaan Kokoomukseen verrattavia karriäristejä, joilla on suunilleen yhtä paljon tietoa kuin Kokoomuksella, kuinka varattomampi puolisko kansasta joutuu elämään.
Henry
Ilmoita asiaton viesti