Lapsilla oikeus hoitaa vanhempiaan

Ihmisen oikeus elämään ja perheeseen on perustavin ihmisoikeus. Mikään ei voi mennä tämän edelle. Meidän on tehtävä voitavamme että perheet voisivat elää yhdessä. 

Väestön ikääntyessä ja ydinperheiden hajotessa vakavin kansansairautemme on yksinäisyys. Se koettelee erityisesti yksineläviä vanhuksia. On tehtävä voitava, että vanhemmat saisivat elää niin lähellä lapsiaan ja lastenlapsiaan kuin se on inhimillisesti mahdollista.

Oikeus perheeseen koskee kaikkia ihmisiä, niin suomalaisia kuin maahanmuuttajia. Tätä ei voida kyseenalaistaa – ja kuitenkin se kyseenalaistetaan. Virkakieli ja taloudelliset laskelmat lyövät ihmisoikeuksia kasvoille. Kuntien ja valtioiden rajat ovat lopullinen niitti, jolla perheet saatetaan hajottaa.

Viidenkymmenen vuoden päästä puistellaan päitä ja ihmetellään 2000-luvun alun kummajaisia. Kuinka on mahdollista, että vanhemmat eivät voisi elää lastensa luona. Kuinka on mahdollista, että lapset eivät halutessaan saa hoitaa ikääntyviä isiään ja äitejään. Suomen kansalainen ei tänään saa äidilleen oleskelulupaa asua luonaan! Maahanmuuttoviranomainen tulee väliin tai kuntabyrokraatti estää muuton paikkakunnalta toiselle.  

Me ihmettelemme keskiaikaisia noitavainoja tai sadan vuoden takaista orjakauppaa menneinä historian kummajaisina. Valtiorajaa, joka rikkoo perheen, tullaan hämmästelemään tulevaisuudessa. Ja vielä kuvittelemme elävämme sivistysvaltiossa.

Venäläisen Irina Antonovan ja egyptiläisen Eveline Fadayelin maastakarkoitusuhat ovat herättäneet keskustelua. Oikein, on meillä vielä omatunto jäljellä. Kyse on kuitenkin vain osasta isoäitejä. Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jorma Vuorinen varoittaa, että jos kahden isoäidin kohdalla käytetään kohtuullisuusharkintaa, jonossa on yli 100 isovanhempaa perässä.

Mitä sitten? Oikeus perheeseen koskee kaikkia vanhempia. Yli 400 000 suomalaista asuu ja vierailee Espanjan aurinkorannikolla. 1,2 miljoonaa suomalaista asustelee vuosittain Välimeren alueella. Me liikumme ja myös tänne pohjolan perukoille tullaan. Sitä on globalisaatio, maailman pieneneminen.

Jotkut perustelevat maahanmuuttaja-isoäitien karkotusta sillä, että Suomessakin kuntarajat muodostavat usein esteen perheiden yhdessäelolle. Ei yksi paha tee toista pahaa hyväksi. Kaikille vanhemmille on annettava mahdollisuus asua lähellä perhettään ja lapsille oikeus hoitaa vanhempiaan.   

Onnistuimme keräämään 80 kansanedustajan allekirjoituksen kirjalliseen kysymykseen hallitukselle, jossa kiirehdittiin ulkomaalaislain uudistusta pikaisella aikataululla siten, että yksittäisten, epäinhimillisten maasta käännyttämispäätösten täytäntöönpano saataisiin estettyä.

Olen ylpeä puolueestani. Käytännössä koko eduskuntaryhmämme ja puoluejohto allekirjoittivat kysymyksen. Yhtään perussuomalaista ei suostunut alekirjoittajiksi.

Entä uusliberaali kokoomus? Se markkinoi itseään moniarvoisena ja monikulttuurisena Toivon-lähettinä. Sirpa Asko-Seljavaara jäi ainoaksi kykypuolueen kansanedustajaksi, joka käyttäisi inhimillistä harkintaa isoäitien karkotuspäätöstä täytäntöön pantaessa. Kovin tylyjä olivat muut kokoomuksen kansanedustajat.  

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu