Suomi idän ja lännen välissä

Kansallismuseon auditorio oli täynnä. Pidettiin Gustaf Mauritz Armfeltin 250-vuotisseminaaria. Tämä suomenruotsalainen kosmopoliitti ja Venäjän keisarin kenraaliadjutantti on tänä vuonna puhuttanut. Ei vähiten Halikossa sijaitsevan komean Joensuun kartanonsa vuoksi. Sitä isännöi nykyisin konsernijohtaja Björn Wahlroos. Hän, joka kesällä järjesti kartanossaan komeat karkelot. Paikalla oli Ruotsin kuninkaallisia myöten kansakunnan kermaa.

Kansallismuseon auditorio kuunteli hiirenhiljaa vahvasti eläytyneen Wahlroosin esitelmää. Ettei vain paikalla ollut Armfeltin alter ego? Saman makuuhuoneen herrat ainakin jakavat, välissä tosin pari vuosisataa.

Makuuhuoneen seinällä on yhä edelleen Hedvig De la Gardien, Armfeltin rakkaan puolison muotokuva. Kaikesta huolimatta, vaikka huikentelevaisen isännän erosseikkailut vaimolle murheita tuottivatkin. Mikä lähde keltaiselle lehdistölle! Jospa vain aikoinaan poliitikon yksityisyys olisi nykytavoin ollut julkisuuden maiskuteltavana.

Mutta G. M. Armfelt ei ole Suomen historian myyttinen sankari naisseikkailuidensa vuoksi. Sen Björn Wahlroos vakuutti. Hänen sankaruutensa liittyy taitavaan poliittiseen valtapeliin. Pietarissa, keisarin hovissa suhmuroitiin.

Ruotsi oli menettänyt Itämaan, Suomen, vuonna 1809 Venäjälle. Keisari Aleksanteri I antoi uskotulleen Armfeltille tehtävän perustaa Suomen asiain komitea. Hän sitä myös johti.

Epäilemättä Armfeltin ansioksi voidaan lukea Vanhan Suomen eli Kymijoen itäpuolisten alueiden liittäminen muun Suomen yhteyteen vuonna 1812. Hän myötävaikutti myös siihen, että Suomen pääkaupunki siirrettiin herraskaisesta Turusta maallisempaan Helsinkiin. Ja Armfelt, jos kuka, vaikutti siihen, että Suomen suuriruhtinaskunnassa säilytettiin perinteinen ruotsalainen oikeusjärjestys ja turvattiin luterilainen usko.

Suomen asema idän ja lännen välissä määrittyi. Ruotsalaisia emme enää olleet. Venäläisiksi emme halunneet. Olkaamme suomalaisia.

Samaa identiteetin määritystä se on tänäkin päivänä poliittinen valtapeli. Nyt ei pelata Pietarissa. Tänään pelipaikkana on Bryssel.

Kokoomus on karsain silmin katsonut EU:n perustuslakisopimuksen turvatakuuartiklaan liitettyä passusta. Erkki Tuomiojaa on moitittu vesityksestä, jolla lievennettiin turvatakuulausekkeen velvoittavuutta.

Totta. Hallitustenvälisessä konferenssissa perustuslakisopimuksen turvatakuut määrittävään artiklaan 41.7. lisättiin lause: Tämä ei vaikuta tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikan erityisluonteeseen. Sotilaallisesti liittoutumattomat Suomi, Ruotsi, Irlanti ja Itävalta olivat tyytyväisiä.

Nyt Suomessa on herätty. Kokoomus on kääntämässä pyörää. Pertti Salolainen kertoo kaupunkihuhuista. Niiden mukaan hallituspiireissä pohditaan Suomen mahdollista irtisanoutumista turvatakuuartiklan lisälauseesta, kun EU:n perussopimus uudistettuna vahvistetaan. Kimmo Sasi panee vielä paremmaksi. Hän kehotti pääministeri Matti Vanhasta ilmoittamaan julkisesti, ettei lisälause koske Suomea.

On aikoihin eletty! Turvallisuuspoliittinen konsensus alkaa olla kaukana.

Kysyin suuressa valiokunnassa Sasilta, mistä kohtaa perussopimusta hän haluaa poistettavan maininnan tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuuspolitiikan erityisluonteesta. Sehän on samanlaisena kolmessa eri kohdassa – jopa saman artiklan momentissa 41.2.

Mitä tämä turvallisuuspolitiikan erityisluonteen toteaminen oikein tarkoittaa?

Sitä, että yhdet ovat sotilasliitto Naton jäseniä, toiset eivät. Nato-maat eivät halua, että EU-sopimuksissa oleva keskinäisen avunannon velvoite rajoittaisi Nato-sopimuksesta johtuvia oikeuksia ja velvoitteita. Ei-Nato-maat eivät taas näitä velvoitteita kaipaa.

Mitä kokoomus kaipaa? Ota siitä selvää. Kyllä hallitukselta ja pääministeriltä nyt selkiyttävää turvallisuuspoliittista puheenvuoroa odotetaan.

Erkki Tuomioja helpotti kokoomuksen tuskaa. Hän kertoi, kuinka turvatakuuartiklan lisälause hyväksyttiin silloisen puheenjohtajamaan Italian esityksestä. Suomen päässä tavoitteena oli pitää Ruotsi veneessä. Se se vasta olisi ollut erikoinen tilanne, jossa Suomi olisi mennyt mukaan EU:n turvatakuihin, mutta Ruotsi ei!

Tällaista se on idän ja lännen välissä tasapainoilu. Niin kuin J. K. Paasikivi totesi: Kaikki viisaus alkaa tosiasioiden tunnustamisesta.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu