Mullahien maa
Hirvittävä tungos. Kiihkeinä, silmät palaen miehet kurottautuvat eteenpäin. Tuupitaan ja tönitään. Jotkut, onnellisimmat ovat onnistuneet tarrautumaan hautakammion reunakaltereihin. Pitävät siitä kiinni kuin uppoavan laivan viimeisestä parrusta. Pikkupoikaa työnnetään möyryävän miesjoukon päiden ylitse kohti marmorista hautaluolaa. Iskee pakokauhu. Olemme kaikkein pyhimmässä, mutta käyttäydymme kuin eläimet.
Imaami Rezan, profeetta Muhammedin kahdeksannen lapsenlapsen haudan äärellä voi toivoa terveyttä ja ihmeparantumista. Tämä raivoisa miesjoukko toivoo. Hautakammion toisella puolella on yhtä kiihkeä naislauma. Heidät on ohjattu Mashadin moskeijan ytimeen naisten sisäänkäynnin kautta. Moskeija on islamilaisen maailman neljänneksi pyhin. Mikä kristallin ja kullan loisto ja valtavat mittasuhteet.
Vuonna 1994 Imaami Rezan hautakammiossa räjähti pommi. Kaksikymmentäkahdeksan ihmistä kuoli ja useita satoja haavoittui. Veriteon takana oli Mujaheddin-e Khalg, MKO. Iskettiin julmasti entisiä liittolaisia vastaan. MKO on iranilaisten pakolaisten järjestö, joka vastustaa islamilaista tasavaltaa Iranissa.
Vuoden 1978 vallankumous kukisti shaahi Mohammed Reza Pahlavin seurapiiripalstoilta tutun monarkian. Kansannousussa vasemmistoradikaalit mujaheddit olivat vielä islamilaisen papiston, mullahien liittolaisia. Vallankumous kuitenkin söi lapsensa. Valtataistelun tuloksena Iran siirtyi vuosisatoja taaksepäin muuttuen fundamentaali-islamilaiseksi teokratiaksi.
Naapurimaan Irakin johtaja Saddam Hussein käytti Iranin sekavaa tilannetta hyväksi ja vyörytti joukkonsa rajojen yli vuonna 1980. Alkoi yli kahdeksan vuotta kestänyt laajamittainen sota, joka vaati yli miljoona kuolonuhria. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto olivat vahvasti Saddam Husseinin takana. Niin myös iranilaiset mujaheddit operoivat Irakista käsin Iranin pappisvaltaa vastaan. Heistä tuli leimallisesti maanpettureita.
Tänä päivänä Euroopan parlamentissa kampanjoidaan, jotta mujaheddien MKO-järjestö saataisiin pois EU:n terroristijärjestöjen listalta. Suomalaisista mepeistä erityisesti Piia-Noora Kauppi on omistautunut asialle. Imaami Rezan hautakammiossa tungeksivan ihmisjoukon keskellä saatoin vain pakokauhuisesti eläytyä vuoden 1994 julmaan terroritekoon. En ole varma vilpittömyydestä, jolla MKO-järjestön mainetta tänään yritetään puhdistaa. Ettei vain vihollisesi vihollinen ole muuttunut ystäväksi.
Yhdysvallat on julistanut Iranin päävihollisekseen numero yksi. George W. Bush puhuu jopa kolmannen maailmansodan mahdollisuudesta, jollei Iran luovu ydinvoimaohjelmastaan. Ranskan uusi ulkoministeri Bernard Kouchner uhoaa, että Iranin valittavana on joko pommista luopuminen tai pommitukset.
On aikoihin eletty! Vakavasti otettaviin läntisiin johtajiin on tarttunut sotaretoriikka. Astetta julkeampaa on uhoilu Iranissa. Jos maahan hyökätään, niin välittömästi isketään yhdellätoistatuhannella ohjuksella vihollisen kohteisiin eri puolilla maailmaa.
Ja tällaiseen maahan poikani Veikko on joutunut Suomen suurlähetystöön töihin. Siellä Teheranin taivaan alla varttuvat lapsenlapseni Lumi ja Vera. Vaarin sydäntä kouristaa. Oli kuitenkin suuri ilo kohdata ja nähdä, kuinka mukautuvaisia pienet lapset ovat. Maailmahan on heille niin turvallinen. Aikuisiin voi luottaa.
Teheranin katukuva on sekava. Liikenteessä ainoa pelisääntö on, ettei toisiin saa törmätä. Muuten ajetaan miten sattuu. Jalankulkijoille ei ole suojateitä eikä liikennevaloja. Pelottaa katsoa autojen, mopojen ja ihmisten epätoivoista puikkelehtimista.
Neljä kertaa päivässä minareettien torneista kuuluu kaikkialle läpitunkeva ulina. Rukoushetken kutsu. Miehet ja naiset on erotettu toisistaan. Ei käydä samoja kouluja ja yliopistoja. Lentokentälle sisäänkäyntikin on naisille ja miehille erikseen, kuin aikoinaan apartheidin aikaan Etelä-Afrikassa pidettäessä mustat ja valkoiset erillään. Naiskauneutta ei näy. Naiset on piilotettu miesten katseilta mustiin kaapuihin ja huiveihin. Läntistä musiikkia ei saa kuunnella. Tanssi ja alkoholi on kielletty.
Internetissä kohtaa tuon tuostakin huutomerkin ja tekstin: Access to this site is Denied. Kohteliaasti kuitenkin kehotetaan: If you think this site is incorrectly blocked please press the Submit button. Kuka hullu alkaisi viranomaissensuurin perään kysellä?!
Kävin parlamentissa. Tapasin Iranin parlamentin Majlisin Suomi-ryhmän puheenjohtajan Gholam Haddad Adelin. Hänen johtamansa valtuuskunta oli vuosi sitten vierailulla Suomessa. Muistan isännöimäni päivällisen, joka oli sävyltään poikkeuksellisen jäykkä.
Nyt kotimaassaan Gholam Adel puhui vapautuneemmin. Kommentoi hankalampiakin kysymyksiä. On maailmassa ainakin vielä yksi paikka, jossa kansanedustajat virallisesti kohdatessaan joutuvat käsittelemään julkisesti kivittämällä täytäntöön pantavia kuolemantuomioita.
Siirtyminen vuorten yli naapurimaahan Turkmenistaniin tuntui kuin olisi tullut takaisin sivilisaatioon.
Neuvostoliitto romahti ja Berliinin muurikin murtui, vaikk’ei olisi uskonut.
Niin kauan kuin maassa, kuten Iranissa – on valtava hiljainen sisainen oppositio, johon nuoriso erityisesti kuuluu – on toivoa.
Kauppaa, kauppaa ja kauppaa & yhteistyota, yhteistyota ja yhteistyota. Siina ne keinot tulevaisuuteen.
Aseiden kalistelu palvelee vain valtaapitavien intresseja. Kummallakin puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Sulkemalla Iran täydelliseen saartoon nousee kansa nopeammin kapinaan, mutta ilman toimintaa voi käydä myös niin kuin P-Korealle eli ne kehittävät AIDON valttikortin. Iranilla ei ole mitään muuta pyrkimystä. Ydinenergia ei ole looginen ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
SDP on mullahien puolue. Sen mullahit ovat vastuussa siitä, että Suomeen saatiin seksin ostamisen kieltävä laki. Mullah teki aloitteen ja toinenmullah laati kompromissiesityksen, kun koko laki oli kaatumassa.
SDP on äärifeministien otteessa ja tehtailee koko ajan lisää mullah-aloitteita.
Suomi on euroopan syöpä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö Irania verrata autoritäärisesti ohjauttuihin aasialaisiin entisiin neuvostotasavaltoihin vai esimerkiksi demokratian ja vapauden valtakuntaan Irakiin? Pitäisikö Suomen vetää diplomaattinsa Iranista ja olla esimerkiksi Ruotsin tai Saksan varassa Iranin asioiden suhteen? Mitä Nicolas Sarkozy voi antaa Iranin tilanteeseen muuta kuin suurilla puheilla vetää Euroopan unionia kohti Iranin sotaa? Miten Ranska voi kannattaa Iranin sotaa, kun kerran se ei osallistunut edes Irakin sotaan, joka on ilmeisesti helpompi voittaa kuin Iranin sota, jota on jo suunniteltu vuosia – Yhdysvaltain kongressissa, Israelin knessetissä ja ilmeisesti jossain määrin myös Euroopan parlamentissa.
Ranskasta tuskin on Iranin valloittajaksi tai ainakaan sen pitkäaikaiseksi miehittäjäksi. Ranskan suuruus Indo-Kiinassa meni Dien Bien Phu:ssa 1954 . Britannia ja Ranska hävisivät itsenäisen asemansa suurvaltapolitiikassa Suezin kriisissä sen jälkeen kun Nikita Hrutshev oli hyppinyt tasajalkaa ja luvannut ydinpommitaa Lontoon ja Pariisin matalaksi, minkä seurauksena Yhdysvallat joutui ottamaan tilanteen hallintaansa ja neuvottelemaan Neuvostoliiton kanssa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suezin_kriisi
Se onko yksi terroristijärjestö EU:n listalla vai ei, on tietenkin poliittinen harkintakysymys. Monissa maissa pahisten lisäksi myös hyvikset ovat objektiivisesti tekojensa perusteella todettuina terroristeja.
Ilmoita asiaton viesti
Värikkäästi kirjoitettuun blogitekstiin on kyllä pakko kommentoida yksiyiskohtia. Olin nimittäin yllättynyt – ja hieman kateellinenkin – että kansanedustaja kiljunen on vieraillut imaami rezan haudalla. Iranissa käydessäni kun elin siinä uskossa, että Iranin pyhimpään ei ole ei-muslimeilla asiaa. Miten on, auttavatko poliittiset kontaktit tällaisissakin asioissa? Tuskin sentää suurlähetystössä työskentelevältä pojalta ainakaan virallisluontoista apua liikeni? Vai tekikö tummahiuksinen kansanedustaja niin sanotusti wallinit, eli veti valepuvun päälle ja käveli sisään aitona muslimina?
Ja sitten, imaami Rezahan ei suinkaan ollut muhamedin kahdeksas lapsenlapsi, vaan kahdeksas manttelinperijä, siis jälkeläinen kahdeksannessa polvessa – joskaan islamintuntemukseni ei ole kyllin vahvaa, että olisin edes varma, oliko kysymys verisukulaisuudesta.
Ja vielä, imaamithan ovat vain shiojen tunnustamia, joten Mashadin moskeijan pyhyyskin rajoittuu vain heidän joukkoihinsa. Totta kyllä, iranilaisille ja muille shiamuslimeille se on mailman neljänneksi pyhin paikka, mutta sunneille, siis n. 90%:lle maailman muslimeista, se on yhdentekevä, tai oikeammin, vääräuskoisuuden perikuva.
Edelleen, Keski-Aasiassa sivilisaation käsite on liukuva. Liekö Turkmenistanin menneisyydestä hohkaava neuvost-charmi vai mikä, joka saa sen herra kansanedustajan silmissä Irania kotoisammalta vaikuttamaan. Turkmenistanissa en itse ole käynyt, mutta Iranista toiseen suuntaan, siis Pakistaniin jatkettaessa tuntuu kuin Iran olisi länsimaalaisuuden tyyssija…
Että kiintoisa blogi, mutta älkää nyt sentään aivan kaikkea uskoko.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen blogi sinänsä. Toisaalta Iranin haasteet taitavat hieman poiketa Turkmenistainin vastaavista. Itsekin hieman ihmettelin, miten vääräuskoinen tai uskonnoton voi päästä niin pyhään paikkaan. No ehkä sielläkin harjoitetaan liberalismia tai hyvää public relations-toimintaa.
Jotenkin kirjoituksesta jäi mielikuva, minkä mukaan Turkmenia olisi demokratian vai ainakin valvotun demokratian mallimaa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Turkmenistan
Vanha kunnon kommunisti Saparmurat Nijazov pani nationalistisin tunnuksin maahan järjestyksen. http://fi.wikipedia.org/wiki/Saparmurat_Nijazov . Maa taisi olla ETYJ:nkin mielenkiinnon kohteena niin kuin IVY yleensä.
Onnittelen ETYJ:n yleiskokouksen varapuheenjohtaja Kimmo Kiljusta siitä, että Venäjä tänään salli ODIHR:n vaalitarkkailun duuman vaaleissa 2.12.2007. Se oli hieman kysymyksenalaisena.
http://www.sdp.fi/fi/ajankohtaista/?a=viewItem&itemid=826
http://www.iht.com/articles/2007/10/24/europe/russia.php
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ven%C3%A4j%C3%A4+kutsui+Etyjin+tarkk…
Toisin sanoen ODIHR saa jatkoaikaa…
http://fi.wikipedia.org/wiki/Demokraattisten_instituutioiden_ja_ihmisoik…
Ilmoita asiaton viesti
Mitä mullaheista, kun yksikin mies voi saada aikaan paljon, kuten hollannin esimerkkimme osoittaa:
”I expect a revolt among them, naturally within the legal boundaries, but still: Our people are more emotional than you Europeans. And there can be a crazy person among them.”
http://www.aina.org/news/20070521194558.htm
Ja aina tekee eetvarttia pikku mellakat:
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Levottomuudet%20leimahtivat%20Amster…
Tätä eräät tahot haluavat Suomeenkin lisää monikulttuurisuuskiimassaan.
Ilmoita asiaton viesti
..Kiljunen kuitenkin on heti arvostelemassa USA:ta ja Ranskaa. Miksi Kiljunen ei sanonut sitä, mistä kaikki on alkanut? Iranin presidentti on sanonut, että Israel pitää hävittää ja vääräuskoisille kuolema.
Miten SDP ja KIljunen voi tällaiseen uhkaan vastata, joka varmasti herättää ks. lausunnon antajan miettimään, mitä tuli sanotuksi?
SDP on innostunut haihatteluun muutenkin, nyt oppositio roskan puhuminen lentää Iraniin saakka…Kiljunen puhuu roskaa…
Ranskan ministerin lausunto on selvä näyttö siitä mihin Iran on matkalla ja se on pysäyettävä, nyt! uhkailemalla siitä mitä voi todella tapahtua, varmasti Iran häviää eniten mikäli sotilaallinen koflikti alkaa.
Ja samaa laulua pitää suomenkin esittää…
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2001 eli juuri silloin kun USA keskitti joukkojaan Persianlahdelle teimme Suuren Iranin-kiertomatkan. Taisimme olla ainoa turistiseurue maassa. Maa oli enemmän kuin upea, ihmiset ystävällisiä (vain yksi ukko urputti jotain kun luuli meitä amerikkalaisiksi). Etenkin nuoret olivat uteliaita ja valmiit vaihtamaan mielipiteitä kouluenglannillaan; siellähän luettiin, luetaan? englantia. Kaiken kaikkiaan maasta jäi peräti miellyttävä kuva. Tuon, sanoisinko idyllin, keskellä oli karmeata katsella televisiosta suurvallan uhkaavia elkeitä.
No, samaan aikaan kun olimme paluulennolla, Mustallamerellä ammuttiin alas matkustajakone…
Lähi-itä on ongelmallinen alue öljyineen ja Israeleineen (miksei Kansainyhteisö yhtä hyvin osoittanut kurdeille omaa maata, ja palestiinalaisille?)
Ilmoita asiaton viesti
juhakoponen: Ranskan ministerin lausunto on selvä näyttö siitä mihin Iran on matkalla ja se on pysäyettävä, nyt! uhkailemalla siitä mitä voi todella tapahtua, varmasti Iran häviää eniten mikäli sotilaallinen koflikti alkaa.
* Ongelmana on se, miten tappiot lasketaan. Irakin sodassa irakilaiset hävisivät eniten. Kuitenkin ne, jotka jatkavat vastarintaa, kokevat, että sota ja vapaus on parempi kuin rauha ja orjuus. Sunnit pyrkivät saamaan Irakin rikki ennen kuin joutuvat shiiojen valtaan. Jos tämä tapahtuisi, joituisi Yhdysvallat vaihtamaan vihollista eli asettumaan shiiojen asemesta sunnien puolelle. Tämän lisäksi kurdit yrittäisivät itsenäistyä Irakin perikunnasta, jolloin sota Turkin kanssa olisi ilmeisesti valmis. Jos Turkki olisi EU:n jäsen, pitäisi Euroopan unionilla olla oma kurdipolitiikkain.
* Iranin sodan ongelmana on se, ettei Ranskalla eikä Yhdysvalloilla ole varaa siihen. Ihanneratkaisu olisi se, että EU ottaisi Irakin Yhdysvalloilta haltuunsa ja että Yhdysvallat puolestaan uhkaisi tehokkaammin Irania tai miehittäisi sen.
* Ranskan presidentin kyky kestää paineita on äärimmäisen rajallinen
http://www.hs.fi/teksti/uutiset/tuoreet/artikkeli/Sarkozy+poltti+p%C3%A4…
Hän ei kestä kuin Bill Clinton
* Haltioituminen Nicolas Sarkozyn säkeistä on jokseenkin naiivia. Ei Ranskalla ole ollut Dien Phien Phun ja Suezin kriisin jälkeen ollut lihaksia.
Ilmoita asiaton viesti
Kiljusen yllättäen paljastaa varsin erikoisen maailman näkemyksen. Shaahi Mohammed Reza Pahlavin, tuon Yhdysvaltain lahjan Lähi-idän demokratialle, hallinto oli kyllä kuuluisa muualta kuin seurapiiripalstoilta. Salainen poliisi oli kuuluisampi väkivallastaan kuin useimmat muut vastaavat alueen laitokset, kansan varallisuuden tuhlaaminen oli ennenäkemätöntä jne. Tuo heppu saa historian palstoilla jopa Saddam Husseinin näyttämään melkoiselta demokraatilta. Paitsi, että Yhdysvallat myi uskomattoman määrän aseita tälle diktaattorille oli se myös valmis myymään kymmenen ydinvoimalaitosta shaahille. Eli Yhdysvallat ei ole aina ollut vastaan Iranin ydinohjelmaa. Kun on oikeanlainen kuuliainen diktaattori vallassa, kauppa käy, myös ydinvoimaloilla. Nykyinen Bushehrin ydinvoimalan rakentamisen aloitti Siemens jo Shaahin aikakaudella 70-luvulla.
Mitä tulee Kiljusen varsin kummallisiin kirjoituksiin väkimäärästä, eiköhän sama tungos ole hindujen pyhätöissä Intiassa ja Jerusalemin ahtailla kujilla juutalaisten juhlapäivinä. Eikä Vatikaanin aukiokaan ole aivan tyhjä pääsiäisenä. Naisten tasa-arvon osalta Kiljusen vaimo voisi myös kokeilla kannattaako Jerusalemissa mennä istumaan bussin etuosaan. Voi tulla äkkilähtö kun parrakkaat Haredi juutalaismiehet esittävät nyrkeillään mielipiteensä.
Iranin uskonnollista yhteiskunta järjestelmää arvosteltaessa olisi hyvä säilyttää jonkin asteiden objektiivisuus. Saudi-Arabia ja Israel ovat yhtä uskonnon ”läpitunkemia” maita kuin Iran. Aste-ero Iranin ja Israelin välillä on lopulta varsin pieni. Kumpaakin maata johdetaan uskonnollisten ”olettamusten” perusteella. Israelissa on uskonnon rooli yhteiskunnan hallintojärjestelmän runkona onnistuttu piilottamaan hieman paremmin., mutta tosiasiassa systeemien samankaltaisuus on huomattava. Myös johtajien sotaisissa lausunnoissa on yhtäläisyyksiä. Ero on siinä, että Israelin pojilla on valmiina satoja ydinaseita, Iranin pojilla ainoastaan piirustuslaudalla.
Taitaa olla entinen kehitysmaa Kiljunen olla muuttumassa NATO Kiljuseksi. Ehkä Kiljusen kannattaisi seuraavaksi matkata Las Vegasiin tai Disneylandiin ihailemaan länsimaisen kulttuurin suurimpia helmiä. Olisi mielenkiintoista lukea hänen blogi kommenttinsa onko siellä vielä mukavampaa kuin Turkmenistanissa.
Ilmoita asiaton viesti