Vaalit venäläiseen tapaan

Kremlin kulmalla Maneesiaukiolla näin elämäni suurimman vaalimainoksen. Valtavan kymmenkerroksisen talon koko sivuseinän peitti teksti: ”Äänestä nro 10, Moskova äänestää Putinia”.

Siinä kaikki. Yhdessä mainoksessa kerrottiin ydin Venäjän duuman vaaleista.

Tosiasiassa Venäjällä järjestettiin kansanäänestys presidentti Vladimir Putinista. Niin pitkälle, että tulos tuskin vastaa edes järjestäjien toiveita. Aidolle valtaan kykenevälle oppositiolle ei jäänyt tilaa. Näin käy, kun parlamentin on nautittava toimeenpanevan vallan luottamusta eikä päinvastoin.

Kansainvälinen vaalitarkkailu ajautui kriisiin. Venäläiset rajoittivat Etyjin vaalitarkkailua, viivyttivät viisumeissa ja supistivat tarkkailijamäärät. Lopputuloksena Etyjin vaalitarkkailun nyrkki ODHIR vetäytyi leikistä. Sen sijaan me Etyjin parlamentaarikot jäimme kehiin. Hankala paikka. Yrittikö Venäjä ”ostaa” meiltä myönteisemmän lausunnon?

Edustin vaalitarkkailussa Etyjin parlamentaarista yleiskokousta. Paikalla Moskovassa olivat myös Sinikka Hurskainen ja Kimmo Sasi Euroopan neuvostosta sekä Lyly Rajala Pohjoismaiden neuvostosta. Hyvä suomalaisedustus, sillä parlamentaarikkoja yhteensä ympäri maailman ei ollut kuin vajaa sata.

Tapasimme kaikkien puolueiden edustajat, keskusvaalilautakunnan ja mediaväkeä. Kiersimme vaalipaikkoja ja seurasimme ääntenlaskua.

Ei vaalien teknisessä suorituksessa ongelmia ollut. Mitä nyt joku perheiden yhdessä äänestäminen tai kopin ulkopuolella tapahtunut vaalilipukkeen täyttäminen. Se on vanhaa neuvostokulttuuria.

Olennaista oli se, mitä tapahtui vaaleja ennen. Sitä emme seuranneet, koska ODHIR:n pitkäaikaista vaalitarkkailua ei tehty.

Uutistoimistot kertoivat ympäri maailman, kuinka opposition mielenosoituksia vaalien alla tukahdutettiin kovalla kädellä. Ex-ministeri Boris Nemtsov oikeistovoimien liitosta ja shakin ex-maailmanmestari Garri Kasparov joutuivat jopa pidätetyiksi. Ei liene aivan totuudenvastaista todeta, että kärpäsestä tehtiin härkänen.

Opposition veto oli taitava. Kansainväliset tiedotusvälineet paikalle ja sitten annettujen lupien vastaisesti mielenosoituksesta tehtiinkin mielenosoitusmarssi. Poliisit provosoituivat, kun provosoitiin. Maailmalla oli ihmeteltävää. Ei tällainen viranomaisten ylireagointi kuitenkaan ollut ratkaisevaa vaalien lopputulosta arvioidessamme. Muusta oli kysymys.

Kuinka on mahdollista, että istuva presidentti asettui yhden puolueen johtavaksi ehdokkaaksi? Vaalilain kirjain sen salli, mutta entä henki? Valtiojohto sekaantui puoluepolitiikkaan.

Kuinka on mahdollista, että kaikilla aluelistoilla presidentin nimeämät kuvernöörit olivat yhden ja saman puolueen ykkösehdokkaina? Jälleen ei rikottu kirjaimellisesti vaalilakia. Kukaan kuvernööreistä, puhumattakaan presidentistä, ei kuitenkaan ole duumaan tulossa. He olivat vain valtapuolueen Yhtyneen Venäjän vaalitäkyjä.

Kuinka on mahdollista, että yhdellä puolueella oli varaa jättää väliin television vaaliväittelyt? Yhtyneen Venäjän varapuheenjohtaja Valery Bogomolov vastasi, että väittelyt olivat kovin matalatasoisia ja ennen kaikkea herättivät tarpeettomia ristiriitoja. Parempi olla tyynesti sivussa – ja kerätä muuten hedelmät.

Vaalien alla ei ollut valtakunnallista uutislähetystä, jota ehdokas Vladimir Putinin aura ei olisi avannut. Aluetasolla vuorostaan kuvernöörit olivat mediassa vahvasti esillä jaloja virkatoimituksiaan suorittamassa. Ei vaalilaki voi kieltää maan johtoa tekemästä kansaa miellyttäviä tekoja. Ja totta kai niistä on hyvä kertoa, erityisesti ennen vaaleja.

Valtapuolue näytti valtansa. Se putsasi Venäjän poliittiselta näyttämöltä todellisen opposition.

Kenenkä eduksi?

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu