Presidentistä pääministeriksi

Al Gore oli kaupungissa. Yhdysvaltain ex-varapresidentti ja kyseenalaisissa vaaleissa George W. Bushille niukasti hävinnyt entinen presidenttiehdokas. Väkeä oli kokoontunut Grand Hotellin edustalle tervehtimään kuuluisaa ulkomaanvierasta.

Gore oli Oslossa. Hän oli noutamassa Nobelin rauhanpalkintoa. Ansiona oli erityisesti työskentely globaalin ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Lehdet kertoivat suurin otsakkein, kuinka Gore tuli lentokentältä Oslon keskustaan julkisella kulkuvälineellä, junalla. Mikä upea ympäristöteko sekin! Milläs muuten kukaan järkevä ihminen Oslon uudelta Gardemoen lentoasemalta tulisikaan kuin luotijunalla? Sillä minäkin kaupunkiin saavuin.

En ollut paikalla Nobel-juhlallisuuksien vuoksi. Olin Etyjin parlamentin Keski-Aasian erityisedustajana vetämässä kokousta, jossa pohjoismaiset ja keskiaasialaiset parlamentaarikot tapasivat toisensa. Tilaisuus oli ainutlaatuinen.

Ensimmäisen kerran Pohjoismaiden neuvoston viisi jäsenmaata ja Keski-Aasian viisi maata jakoivat kokemuksiaan alueellisesta yhteistyöstä. Meillä Pohjolassa on aiheesta viidenkymmenen vuoden kokemus. Keski-Aasiassa ei tässä suhteessa ole historiaa lainkaan. Entiset viisi neuvostotasavaltaa Kazakstan, Uzbekistan, Kirgisia, Tadzikistan ja Turkmenistan eivät tahdo sitten millään tulla toimeen keskenään. Parlamentaarikot eivät siellä tapaa toisiaan. Yhteistyöstä ei puhuta, vaikka tarve olisi ilmeinen.

Minulla oli idea: olisiko pohjoismaisesta yhteistyöstä malliksi. Pohjoismaiden neuvostossa innostuivat. Sen vastavalittu pääsihteeri Jan Erik Enestam antoi tukensa. Kokoonnuimme Osloon ja onnistuimme yli odotusten. Keski-Aasiasta oli vahva edustus. Niin myös Pohjolasta.

Virittelin keskustelua Suomi–Ruotsi-maaottelun hengessä. Syntyikin poikkeuksellisen avoin vuorovaikutus. Etukäteen valmistellut nuotit pantiin syrjään ja alettiin puhua vapaasti. Myös herkemmät aiheet, kuten alueelliset ristiriidat, olivat käsittelyssä.

Keskusteluasetelma oli kovin outo johtajavaltaisesta perinteestä ammentaville keskiaasialaisille. Se oli tarkoituskin. Meille tilaisuuden järjestäjille vähintään yhtä tärkeä kuin puhumamme teemat oli tapa, jolla kommunikoimme. Sallimme erimielisyydet, mutta ratkomme niitä avoimella dialogilla.

Hyvä oli henki ja vapaata oli keskustelu myös Mäntyniemessä. Ulkoasianvaliokunta kävi jokasyksyisellä vierailullaan tasavallan presidentin luona. Aiheet aaltoilivat Afganistanista Afrikkaan ja Natosta EU:n kriisinhallintaan. Presidentillä oli sanottavaa.

Ylimmäisenä tuntona oli kuitenkin Venäjä. Takana oli juuri käydyt vaalit ja Vladimir Putinin yllätyksellinen ilmoitus seuraajastaan presidenttinä. Arpa oli langennut varapääministeri Dmitri Medvedeville. Tunnetaanko hänet Suomessa? Ainakin presidentti Tarja Halonen tuntee. Hyvä niin. Medvedev vuorostaan ilmoitti ensi töikseen kannattavansa Putinia Venäjän seuraavaksi pääministeriksi. Herrat kiertää, politiikka pysyy.

Leikkisästi aprikoitiin politiikan tekoa kotona ja vieraissa. Onko meille niin kovin outoa, että naapurissa vaaditaan nyt presidentin vallan heikentämistä ja pääministerin vahvistamista. Eero Heinäluomalla oli myös valmiina ehdotus, mitä Suomessakin tehdä toisen kauden jälkeen syrjään väistyvälle tasavallan presidentille. Tässähän meillä on upea pääministeriehdokas!

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu