Kaikkea sitä saa todistaa – vaalit Kirgisiassa
Astuin vaalipaikalle yliopiston päärakennukseen Bishkekissä. Johdin Etyjin kansainvälistä vaalitarkkailua. Käynnissä olivat Kirgisian parlamenttivaalit. Minulla oli asiaa vaalilautakunnan puheenjohtajalle.
Aamuvarhaisella kollegani olivat olleet paikalla ennen vaalihuoneistojen avaamista. Ulko-oven takana oli jonottanut iso joukko, toistasataa opiskelijaa. Nuorisolla oli ymmärrettävä tarve päästä heti varhain sunnuntaiaamuna äänestämään. Joukkoa paimensi roteva korsto. Tunnelmaa eivät lannistaneet huhut, joiden mukaan sotilaita ja opiskelijoita kierrätettiin joukoittain äänestyspaikalta toiselle äänestämään presidentti Kurmanbek Bakievin hiljan perustettua Ak Jol -puoluetta.
Äänestyksen alettua kollegani halusivat tavata vaalilautakunnan puheenjohtajaa. Menivät tämän huoneeseen, ja kas kumma, sama korsto seisoi pöydän ääressä laskien kädessään olevia äänestyslipukkeita. Niitä piti olla 50. Siinä sitä ihmeteltiin, mitä vaalilautakuntaan kuulumaton kaveri huoneessa oikein teki. Ja kourassaan vielä äänestysliput, joiden kanssa pikapikaa poistui takavasempaan.
Minun vuoroni oli päivällä tavata sama vaalilautakunnan puheenjohtaja. Mitä täällä oikein tapahtuu? Kuka tuo korsto oikein oli ollut? Asiasta ei tahtonut tulla selvää ennen kuin tokaisin, että oliko kyse autonkuljettajasta. Kyllä, nimenomaan autonkuljettajasta oli kyse, minulle huokaisten selvitettiin. Sattumoisin sama kaveri ilmaantui paikalle ja kuuluvasti hänelle kerrottiin, että hän on lautakunnan puheenjohtajan autonkuljettaja.
Minulla oli ”autonkuljettajalle” asiaa. Ja selvisihän se. Mies oli opiskelija-asuntoloiden johtaja. Hän oli aamulla ollut vain auttamassa opiskelijoita äänestämään. Äänestyslipukkeetkin oli viety ”oikeaan” tarkoitukseensa. Sitä en pystynyt selvittämään, työnnettiinkö tämäkin viidenkymmenen äänestyslipun nippu kerralla johonkin vaaliuurnaan. Valokuvia vastaavasta minulle kuitenkin näytettiin useilta vaalipaikoilta eri puolilta maata.
Korsto halusi selittää: pitäisihän minun nyt poliitikkona ymmärtää, että joka maassa hallituksen tärkein tavoite on vakauden ja järjestyksen ylläpitäminen. Sitähän Kirgisian presidenttikin vain tavoittelee.
Vakaus ja järjestys? Turvataanko se paremmin sallimalla opposition ja hallituksen väittely parlamentissa vai jättämällä oppositio ulos kadulle? Edellisten, vuoden 2005 Kirgisian parlamenttivaalien jälkeen oppositio pidettiin kadulla. Seurauksena oli ”tulppaanivallankumous”.
Etyjin johtopäätös nyt pidetyistä Kirgisian vaaleista oli, että ne rikkoivat monilta osin yhteisesti hyväksyttyjä demokraattisten vaalien periaatteita. Itse vielä lisäsin lehdistötilaisuudessa olevani pettynyt, koska tulppaanivallankumouksen jälkeisissä presidentinvaaleissa oli noudatettu demokraattisia pelisääntöjä. Nyt palattiin huonoon suuntaan. Saatoin omakohtaisesti vertailla, sillä kolmannen kerran peräkkäin johdin Kirgisiassa kansainvälistä vaalitarkkailua.
Monta asiaa oli vaaleissa pielessä. Tekaistuin syin useiden puolueiden ei annettu edes rekisteröityä vaaleihin. Loppusuoralla, vaaliaamuna sosialidemokraattisen puolueen kärkiehdokas yllättäen pudotettiin listalta pois. Hänellä on kuulemma kaksoiskansalaisuus. Asiasta voi tietysti valittaa, mutta ei korjaus vaalitulosta miksikään muuta. Mies on ulkona.
Televisiossa ja radiossa oli vaalikeskusteluille varattu yhteistä aikaa. Hienoa! Harmi vain, että vaalikeskustelut pidettiin kello 23.00–24.00 välisenä aikana. Politiikasta innostuneet kirgisialaiset seurasivat tietysti innoissaan iltamyöhällä tv-ruutujen ääressä vaalidebatteja.
Vaalimainoksille tarjottiin parempia katseluaikoja. Siinäkin se pieni harmi, että oppositiopuolueet eivät näitä parempia mainosaikoja päässeet ostamaan. Asiassa tarvittiin oikein tuomioistuimen päätös. Se saatiinkin ja vääryys oikaistiin. Tosin päätös tuli vasta vaalisunnuntaita edeltävänä perjantai-iltana. Hyvä niin, ainakin periaatteessa oikeus voitti.
Kirgisian vaalilakikin on varsinainen kummajainen. Tarkoituksella niin tulkinnanvarainen, että vaalien jälkeenkään ei tiedetty parlamentin koostumusta. Kuinka monta puoluetta tuli valittua, vai tuliko yhtäkään. Sorry, tietysti yksi puolue, mutta tuliko muita?
Käytössä on kaksi äänikynnystä. Ensinnäkin puolueen tulee saada yli viisi prosenttia kaikista rekisteröidyistä äänestäjistä. Ainoa maa maailmassa laskee äänikynnyksen näin. Muuallahan osuus lasketaan äänestäneistä.
Toiseksi jokaisessa vaalipiirissä puolueen tulee saada yli 0,5 prosentin ääniosuus rekisteröidyistä äänestäjistä valtakunnassa. Vai rekisteröidyistä äänestäjistä vaalipiirissä? Asia oli auki, sillä venäjänkielisessä vaalilaissa se määriteltiin toisin kuin kirgisiankielisessä.
Korkeimman oikeuden puntaroitavaksi asia oli joutunut. Harmi, ettei sen päätöstä saatu aikaiseksi ennen vaaleja. No, jäipähän tuomioistuimelle valta päättää vaalituloksesta ja parlamenttiin pääsevistä puolueista. Tietysti presidentti Bakievin myötäisessä ohjauksessa.
Suomessa on käytössä samanlainen suhteellinen vaalitapa kuin Kirgisiassa. Jos meillä sovellettaisiin vastaavia äänikynnyksiä, ei eduskuntaan olisi viime vaaleissa tullut valittua yhtään puoluetta. Kurjaa, ettei sovelleta. Olisimmehan me demarit saattaneet pärjätä uusintavaaleissa käytyjä maalisvaaleja paremmin!
Farssi! Kirgisiassa minua nolotti. Koko kansainvälinen vaalitarkkailukin uhkaa tällaisissa tilanteissa joutua naurunalaiseksi. Mitä me teemme? Ei kai vain läsnäolomme ole legitimoimassa moisia hupinäytelmiä.
Käytännössä Venäjän vaalit ovat aivan vastaavia absurditeatteriesityksiä – mutta missä on toveri Kiljusen vastaava kritiikki Venäjän vaaleista?
Ilmoita asiaton viesti
Osin tuo toveri Kiljusen kuvaus olisi sopipinut joihinkin maaseudun vaalipiireihin Suomessa. Niissä junttamiehet. joihin tuo korston nimitys sopii, vahtivat vaaleja omin keinoin. Ne ovat riittäneet jopa yksilöllisten vaalilipujen tarkistamisiin. Vai eikö vaalitarkkailija Kiljunen tiedä mitään oman maan vaaleista? Eikö hän näe mitää omituista poliitikkojen käytössä vaalitakkailijoina? Miten ihmeessä poliittisesti sitoutunut voi olla puolueeton?
Ilmoita asiaton viesti
Kansainvälinen vaalitarkkailija on vaalitarkkailtavassa maassa poliittisesti sitoutumaton, vaikka hän kaikilla muilla forumeilla kannattaisi maan oppositiota ja siis epäsuorasti vastustaisi maan hallitusta, joka kutsuu vaalitarkkailijat ja pitää hyvänään. Vaalitarkkailija voi olla vaikka senaattori.
Sinänsä kirgisialaisen asuntolanjohtajan toteamus siitä, että hänen presidenttinsä pyrkii vain ylläpitämään vakautta osui asian ytimeen. Suomessahan vakautta demokratian anarkistisilta ääri-ilmiöiltä pyrkivät ylläpitämään pääasiassa EKP, valtiovarainministeriö, Metalliliitto & Paperiliitto / SAK sekä ennen kaikkea SDP.
Jos SDP olisi ryhtynyt propagoimaan Sari Sairaanhoitajia villiten kuin Kansallinen Kokoomus eli vaatinut keskitetyn tulopolitiikan purkamista ja liukumia eli veronkorotuksia julkisen sektorin työntekijöille maksamiseksi se ei olisi hävinnyt kahdeksaa kansanedustajapaikkaa maaliskuussa 2007 Kansalliselle Kokoomukselle. Kansanedustaja Kiljunen voisi olla ministeri, mikäli SDP olisi liittynyt epävakausvoimiin demokratian ja erityisryhmien palkankorotusten puolesta.
Täytyy todeta, että vakausoppi on otettu Kirgisiassa tosissaan, minkä vuoksi demokratiasta voitaneen joustaa. Sen tietää siellä opiskelija-asuntolankin isännöitsijä.
Suomessa on paljon viime vuosina vainottu stasisteja. Kuitenkin edelleen DDR on ainakin Yleisradion tähtitoimittajien mielestä suomalaiselle vakauden ja hyvinvoinnin esikuva.
http://www.yle.fi/uutiset/kommentti/id76694.html
Hallinto ei missään maassa halua veneenkeikuttajia. Suomessakin kaikenlaiset kansallisporvarit ja vasemmistolaiset vastustavat Nato-jäsenyyttä.
Vain ”Kansallisen” Kokoomuksen kannattajien 55% kannattaa selkeää länsiratkaisua, vie se sitten Urallille tai Uralin taakse Aasiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Itsenäisten valtioiden yhteisössä vaalit taitavat olla yhtä vapaamuotoisia kuin ääntenlaskentakin. Yleensä vaalitarkkailijan kannattanee aseistautua maan vaalilailla ja jos tulee väärinkäsityksiä niin pyytää vaalilautakuntaa laatimaan pöytäkirja, jossa todetaan, miksi joku asia ei ole vaalilain mukainen.
Tällaista laitonta päätöstä ei yksikään vaalilautakunta voi tehdä, minkä vuoksi tarkkailu voi jatkua täysin valtuuksin.
Asuntolan johtajia on monenlaisia. Yksi asuntolan johtaja oli järjestänyt puolueellisille vaalitarkkailijoille niin mukavat tuolit, että heitä oli läsnä enemmän kuin vaalilautakunnan jäseniä, joita heitäkin oli neljä kertaa suomalainen määrä. Hän oli sitä mieltä, että hänen vaalilautakunnassaan ei ole mitään salattavaa, ja että on hyväksi, että kaikki vakuuttuvat vaalitoimituksen pätevyydestä.
Venäjä on nyt kesken oleva projekti. Venäjänkielisten uutisten mukaan ( http://www.gazeta.ru ) Etyj:n tiedottaja Urdur Gunnarsdottir olisi maininnut, että ODIHR odottaisi kutsua Venäjän presidentinvaalin vaalitarkkailuun 2.3.2008.
Ennen kuin tuo kutsu on saatu ja ennen kuin ODIHR saa järjestää perustarkkailun haluamassaan laajuudessa sopimusten ja aikaisemman käytännön mukaisesti, ei ole aiheellista keikuttaa venettä Venäjällä.
Mielenkiinto lienee siinä, että Oikeudenmukainen Venäjä, jota Venäjän federaation kommunistinen puolue – nyt myös media laajemminkin – kutsuu eserriksi ( ilmeisesti tarkoittaen oikeistoeserriä ) tukee Yhtenäisen Venäjän presidenttiehdokasta ilman lupausta hallituspaikoista. Toisin sanoen Oikeudenmukainen Venäjä jossain määrin voidaan lukea Yhtenäisen Venäjän osaksi laajana kansallisena kokoomuksena, vaikka se istuu oppositiossa.
Euroopan unionin kannalta on hieman ongelmallista se, ettei liberaali oppositio oikein menestynyt vaaleissa. Oikeistovoimien liiton ja Jablokon menestys oli erittäin heikko. Garri Kasparov, joka oli luvannut oikeutta ( oikeudenkäyntejä ), kun valta vaihtuu, ei uskaltautunut ryhtyä presidenttiehdokkaaksi. Näin ollen Venäjällä ei ole oikeastaan muuta oppositiota kuin Venäjän federaation kommunistisen puolueen Gennadi Zjuganov ja Liberaali-demokraattisen puolueen Vladimir Zhirinovski. Kumpikaan herra ei ole oikein lännen ystävä ja Zhirinovskikin tiukassa paikassa kyllä tukee hallitusta.
Tilanne on siis herkkä, koska Suomen ulkoasiainministeri Ilkka Kanerva puheenjohtaa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöä vuoden 2008.
Toisin sanoen Etyj:iin liittyen Venäjän vaalit ovat ikään kuin Suomen ulkoasiainhallinnon vastuulla. Jos ODIHR epäonnistuu nyt Venäjän suhteen, alkavat muut IVY-valtiot, joilla on kehitettämisalueita vaaliensa suhteen asettaa ehtoja samalla tavalla kuin mitä Venäjä on yrittänyt.
Tässä mielessä on hyvä, ettei toveri Kiljunen ryhdy ulkoasiainhallintoon erinomaisesti perehtyneenä kansanedustajana ryhdy preparoimaan Venäjän tilannetta juuri nyt.
Ilmoita asiaton viesti
Synnytys ei ole kaunis tapahtuma eivätkä vauvan ensivuodet ongelmattomia. Heräsi tuosta Kiljusen kertomuksesta kysymys, millaisia mahtoivat olla Suomen ensimmäiset vaalit. Pyörikö meilläkin ”korstoja” ohjaamassa tottumatonta vaalikarjaa? Ainoa esitys mikä näistä tapahtumista tulee mieleen, on ”Punainen Viiva”, Ilmari Kiantoko sen nyt kirjoitti? Kirjasta tehdyn elokuvankin olen kauan sitten nähnyt ja melkein jo unohtanutkin.
Ilmoita asiaton viesti
No Suomessakin oli parlamentarismi hieman haurasta. 1918 kesällä noin 1/2 eduskunnasta oli haudoissa, laudoissa, raudoissa tai Neuvosto-Venäjällä.
1923 sovun takuumies, Gustaf Kalliokangas, pidätytti yhden eduskuntaryhmän ja puolueen jäseniä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Ky%C3%B6sti_Kallio
1930-luvun alkuvuosina oltiin niin pitkällä, että harkittiin kapinapuolue SDP:n perillistä, SDP II:a lakkautettavaksi.
On tämä Suomenkin historia värikästä, kun sitä katsotaan vaaran vuosien ja talvisodan taakse.
Jos ajatellaan Yhtenäinen Venäjä – Oikeudenmukainen Venäjä-tapaista ylätason rakennelmaan hallitusrintaman yli, tulee mieleen lähinnä Mauno Koivisto ja Kalevi Kivistö, jota varten perustettiin opetusministeriön kansainvälinen osasto.
Ilmoita asiaton viesti
”Democracy will mean different things for different nations!”
Ilmoita asiaton viesti