Aluepolitiikkaa

Keskustan varapuheenjohtaja Antti Rantakangas on vaatinut hallituksen terästäytymistä. Aluepoliittinen ote on kirvonnut, hän toteaa Kalevan haastattelussa. Hän pelkää haja-asutusalueiden elinehtojen hupenevan ja vaatii konkreettisia toimia tasapuolisemman aluekehityksen turvaamiseksi. Tarvitaan aluepoliittista selontekoa. Samaa säveltä on soittanut keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen.

Ei meitä oppositiossa tarvitse kahdesti käskeä. Kyllä mekin näemme hallituksen ponnettomuuden. Puhutaan aktiivisesta elinkeinopolitiikasta maan eri osissa. Tosiasiassa antaudutaan markkinavoimien edessä.

Yrityksiltä edellytetään yhteiskuntavastuuta. Kaikki suurimmat pörssiyhtiöt tuottavat näyttäviä raportteja vastuullisesta yritystoiminnasta. Yksi omistajataho – valtio – ei kuitenkaan vaadi sijoitustensa katteeksi yhteiskuntavastuuta! Maan hallitus on kuin pahin pörssipeluri ja kiinnostunut vain sijoitetun pääoman tuotosta. Tämänhän me kuulimme ministeri Jyri Häkämiehen suusta, kun hän perusteli hallituksen voimattomuutta Stora Enson sulkiessa Kemijärven ja Summan kannattavat sellutehtaat.

Ei ihme, että hallituspuolueidenkin riveistä kysellään aktiivisemman aluepolitiikan perään. On mitä järkevintä, että kaikki työpaikat eivät keskity eteläiseen Suomeen. Ei ole mieltä rakentaa maata kahteen kertaan. Sellaiset tehtävät, joiden ei luonteensa vuoksi ole pakko olla pääkaupunkiseudulla, on syytä ohjata muualle Suomeen, jossa asunnot ja julkiset palvelut ovat jo valmiina.

Torstain kyselytunnilla patistimme Pauliina Viitamiehen avaamana hallitusta onnettomasta aluepolitiikasta. Matti Vanhanen levitteli käsiään. Kokoomuksen Harri Jaskarilla oli kuitenkin lennokas vastaheitto: ”Kun kuunteli SDP:n edustajien kysymystä, tuntuu siltä, kuin olisi puheessa 70-luvun aluepolitiikka. Ehkä suosittelen edustaja Kimmo Kiljusen kirjan 80-luvun aluepolitiikan perusteet lukemista modernina näkökulmana.”

Yllätyin. Tampereen poikana Jaskari muisti vuonna 1979 julkaisemani kirjan. Olihan se aikoinaan tenttikirjana Tampereen yliopistossa. Eikä kirjan perusajatus alueellisesti tasaavasta yhteiskuntapolitiikasta ole tänäänkään vailla merkitystä. Taidanpa etsiä kirjaa varastoistani, jos sen vaikka jakaisi edustajakollegoille.

Kävin Ahvenanmaalla. Maakuntapäivien ex-puhemies Barbro Sundback oli kutsunut. Eräänlaista aluepolitiikkaa sielläkin kaivattiin.

Ahvenenmaalaiset ovat hermostuneet EU:n päälle. Vesilintujen kevätmetsästys on pantu puihin ja nuuskaaminen on kielletty Ruotsin-laivoilla. Brysselin herran häärivät asioissa, joista eivät mitään ymmärrä. Saa riittää!

EU:n uusi perussopimus on tulossa ratifiointiin. Eduskunnassa se on läpihuutojuttu. Reformisopimukseksi kutsuttu paketti ei käytännössä poikkea jo ratifioidusta EU:n perustuslakisopimuksesta.

Ahvenanmaalla ajatellaan toisin. Nyt on hyvä hetki näyttää. Maakuntapäivillä tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö, eli 20 edustajaa 30:stä, jotta uusi perussopimus saataisiin ratifioitua. Tällaista enemmistöä ei tänä päivänä ole löytymässä.

Minut kutsuttiin hätiin. Vakuutin kuulijoilleni maakuntapäivillä, että haukkuvat väärää puuta, jos EU:n uuden perussopimuksen torjuvat. Se itse asiassa parantaa kansallisten ja alueellisten erityistarpeiden huomiointia. Toissijaisuusperiaatteen valvonnassa kansalliset parlamentit saavat uuden roolin. Pääsemme protestoimaan pyöriäisvalvojia, nuuskantorjuntaa ja susijahtien kieltoja vastaan.

On totta, että Suomen kannanmuodostuksessa EU-asioissa Ahvenenmaan ääni itsehallintolain mukaisesti voisi kuulua paremmin. Mutta tämä asia täytyy ratkaista kotipuolessa. Ei siihen vaikuteta EU:n perussopimuksilla.

Vaikka Ahvenanmaa jättäisi ratifioimatta EU:n perussopimuksen, ei se siihen kaadu. Ei tämä myöskään vaikuttaisi Suomen EU-jäsenyyteen. Ahvenanmaan asemaan se vaikuttaisi.

Jouduttaisiin hankaliin neuvotteluihin, mitä tarkoittaa Ahvenanmaan olo EU:n sopimusjärjestelyjen ulkopuolella. Toivottavasti ei päädytä toteamaan maakunnan ajautuneen ulos kylmään EU:n ulkopuolelle. Näin teki Grönlanti. Se erosi Tanskan alaisena itsehallintoalueena unionista vuonna 1985.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu