Tyhjä sali
Olipa historiallinen hetki. Ainakin minä olin sen ensimmäistä kertaa todistamassa. Torstai-iltana. Iltaistunnon päätteeksi varapuhemies Seppo Kääriäinen paukautti nuijaansa – eikä täysistuntosalissa ollut yhtään kansanedustajaa.
Viimeinen, Markku Pakkanen oli juuri poistunut saatuaan esiteltyä lakialoitteensa tuloverolain 127 a §:n muuttamisesta. En jäänyt sitä kuuntelemaan, mutta kylläkin tarkkailemaan istuntosalia lasiovien lävitse. Oli Kääriäisellä ja pääsihteeri Seppo Tiitisellä pokassa pitelemistä kiitellessään tyhjää istuntosalia aktiivisesta osallistumisesta.
Olimmekin olleet aktiivisia. Hieman aikaisemmin oli päättynyt lähetekeskustelu EU:n Lissabonin perussopimuksesta. Kyse on siitä vanhasta EU:n perustuslakisopimuksesta. Nyt uudessa kuosissa.
Vuosi sitten Suomi viimeisenä jäsenmaana oli sen ratifioinut. Kuuluimme niiden 18 kunniakkaan maan joukkoon, jotka halusivat selkeän, yksissä kansissa olevan perussopimuksen unionille. Vastustajia riitti ja prosessi oli ajautunut kiville kesän 2005 Ranskan ja Hollannin kansanäänestyksissä.
Timo Soini ilkamoi. Perustuslakisopimus kuoli. Se oli kuulemma jo ajatuksena kuolleena syntynyt. Nyt Lissabonin uudistussopimus perustuu valheelle. Kansilehteään myöten. Sehän ei ole uusi, vaan aikaisemman perustuslakisopimuksen inkarnaatio.
Sitäpä juuri, yritin vakuuttaa. Alkuperäinen perustuslakisopimus on elävääkin elävämpi ja hyvä niin. Muotoa nyt vähän muutetaan, mutta ei enempää. Eihän EU:n jäsenmaiden reilu enemmistö turhaan alkuperäistä sopimusta ratifioinut.
Soinin puheista tuli mieleen vanha sanonta: Onpa se perusteellisesti väärinpäin tokaisi Kankare, kun kaksi kertaa paitansa käänsi.
Entä Esko-Juhani Tennilä? Hän tuomitsi Lissabonin sopimuksen sielunvihollisen pahimpaan pätsiin. Kyseessä on EU:n uusliberalistisen politiikan kovin nyrkkirauta. Kaikki uhrataan markkinoiden alttarille. Eurooppalainen ammattiyhdistysliike on kuulemma noussut EU:ta vastaan ja kyseenalaistaa EY-tuomioistuimen tulkinnat työehdoista lähetettyjen työntekijöiden kohdalla. Suomen demarit eivät tätä näe ja syövät porvareiden kädestä. Tätä kuulimme.
Ei auttanut kuin vääntää rautalangasta. Eikä tainnut sekään auttaa.
Pidin Tennilän puhetta vakuuttavimpana esityksenä säätelemättömien markkinavapauksien puolesta. Hän ei halua Lissabonin sopimusta. Pitäytyisimme vanhassa. Perussopimuksissa, joiden tehtävänä on ollut erityisesti edesauttaa talousintegraatiota. Sen ytimessä on neljä vapautta: tavaroiden, palvelujen, pääomien ja työvoiman vapaa liikkuvuus yhteismarkkinoilla.
Lissabonin sopimus haluaa uutta, sosiaalisempaa Eurooppaa. Unionille asetetaan uusia tavoitteita: täystyöllisyys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja syrjäytymisen torjuminen. Unionin kansainvälisiin tavoitteisiin lisätään: rauha, globaali solidaarisuus, kestävä kehitys ja köyhyyden poistaminen. Kauppapolitiikka ei tähtää vain vapaaseen, vaan myös oikeudenmukaiseen kauppaan.
Näitä tavoitteita Esko-Juhani Tennilä ei halua. Miksi hän muuten vastustaisi Lissabonin sopimusta?
Totta. Eurooppalainen ammattiyhdistysliike tuomitsee EY-tuomioistuimen eräät tulkinnat eurooppalaisista työehdoista ja lakko-oikeuksista. Mutta näissäkin asioissa tuomioistuimen päätös olisi ollut toinen, jos Lissabonin sopimus olisi voimassa ja EU:n perusoikeuskirja siten oikeudellisesti sitova. Niissähän turvataan eurooppalaisilla työmarkkinoilla ammatillinen järjestäytymisoikeus, kollektiivinen neuvotteluoikeus ja työtaisteluoikeus.
Vasemmistoliitto on käynyt sotisopaan itse luomaansa kummitusta vastaan. Vilpitöntä tukea se saa perussuomalaisilta. Uskottavat voimat ovat liikkeellä.
”Vasemmistoliitto on käynyt sotisopaan itse luomaansa kummitusta vastaan. Vilpitöntä tukea se saa perussuomalaisilta. Uskottavat voimat ovat liikkeellä.”
No ainakin huomattavasti uskottavammat kuin SDP, joka yrittää ajaa voimaan kansanäänestyksillä kaadetun perustuslain ja vielä avoimesti iloitsee moisesta. Vasureillakin on sentään jotain aatetta jäljellä.
Tosin SDP luulee voivansa vielä Suomessa avoimesti häärätä, koska se olettaa, että kannattajat eivät osaa ranskaa, eivätkä osaa hollanniksi sanoa edes: ”ik heet kissa.” 😉
Ajat kuitenkin muuttuvat yllättävän nopeasti ja kannatuksenne pienenee taas seuraavissa vaaleissa, koska nykymenolle on ilmeisesti muodostumassa myös aito oppositio.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno kirjoitus Kimmo! Olet nyt petrannut aika lailla, otteesi paranee koko ajan. Demareiden on viisasta ottaa pesäero kommunistien perillispuolueeseen, eihän sieltä koskaan mitään järjellistä kuulukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten minusta näyttää niinkuin olisit blogi blogilta yhä erinomaisempi omissa silmissäsi? Katsokaapas mitä MINÄ tein! Kuulkaapas mitä MINÄ sanoin! Eikö ollutkin hienosti tehty/sanottu!
Mikään ei tietenkään estä sinua käymästä vaalitaistelua tällä areenalla mutta taitaa anti (äänet) jäädä melko laihaksi. Siitä huolimatta voisit hiukan rajoittaa pursuavaa itserakkauttasi.
Ja vielä lukijoille muistutus: demarit ovat opportunisteja.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnassa tarvitaan päätöksen tekemiseksi yksi kansanedustaja. 199:n ovat siis ylimääräisiä. Tätä ei moni tiennyt.
Ilmoita asiaton viesti
Pidin Tennilän puhetta vakuuttavimpana esityksenä säätelemättömien markkinavapauksien puolesta. Hän ei halua Lissabonin sopimusta.
* Markkinavapauksiä säätelevät 27 maan kartellit. Suomessa mieleen tulee TVO, Fortum, m-Real – UPM – StoraEnso, TeliaSonera, Vattenfall jne.
Pitäytyisimme vanhassa. Perussopimuksissa, joiden tehtävänä on ollut erityisesti edesauttaa talousintegraatiota. Sen ytimessä on neljä vapautta: tavaroiden, palvelujen, pääomien ja työvoiman vapaa liikkuvuus yhteismarkkinoilla.
* Mitä ja mihin suuntaan?
Lissabonin sopimus haluaa uutta, sosiaalisempaa Eurooppaa. Unionille asetetaan uusia tavoitteita: täystyöllisyys, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja syrjäytymisen torjuminen.
* Vaikuttavuus jää nähtäväksi niin kuin Lissabonin tarvoitteidenkin. Jotenkin kaikki on nykyään nimeltään niin portugalilaista, niin portugalilaista. Johtuisikohan se entisestä maolaisesta, Barrososta?
Unionin kansainvälisiin tavoitteisiin lisätään: rauha, globaali solidaarisuus, kestävä kehitys ja köyhyyden poistaminen.
* Neuvostoliitolla oli samat tavoitteet. Ilmeisesti EU on löytänyt NKP:n entiset paperit jostain.
Kauppapolitiikka ei tähtää vain vapaaseen, vaan myös oikeudenmukaiseen kauppaan.
* Suomessa reilu kauppa kannattaisi aloittaa Keskosta, SOK:sta, Helsingin kaupungin rakennuttamistoiminnosta jne. Myös Suomessa on sosiaalista polkumyyntiä. Ilmeisesti Helsingin musiikkitalokin rakennettaisiin halvemalla alle työehtosopimuksin.
Näitä tavoitteita Esko-Juhani Tennilä ei halua. Miksi hän muuten vastustaisi Lissabonin sopimusta?
* Kannattaisiko antaa puheenvuoro Esko-Juhani Tennilälle? Ei nimittäin ole lainkaan varmaa, että koska Esko-Juhani Tennilä ilmeisesti tulkitsee rautalanganvääntäjä Kiljusta väärin – ainakin Kiljusen mielestä – olisi lainkaan varmaa, että tulkinta olisi oikea toisinkaan päin.
Totta. Eurooppalainen ammattiyhdistysliike tuomitsee EY-tuomioistuimen eräät tulkinnat eurooppalaisista työehdoista ja lakko-oikeuksista. Mutta näissäkin asioissa tuomioistuimen päätös olisi ollut toinen, jos Lissabonin sopimus olisi voimassa ja EU:n perusoikeuskirja siten oikeudellisesti sitova.
* Miten niin? Säätääkö Lissabonin sopimus sittenkin jotain muuta kuin mikä olisi nyt vallitsevat käytäntö? No silloinhan retoriikka siitä, että ”mikään ei muutu, vaan tehostuu” joutuu kyseenalaiseksi. Mikä siis muuttuu?
Niissähän turvataan eurooppalaisilla työmarkkinoilla ammatillinen järjestäytymisoikeus, kollektiivinen neuvotteluoikeus ja työtaisteluoikeus.
* Nämä turvattaneen jo ihmisoikeussopimuksella. Miten moneen kertaan sama asia: yhdistymis- ja kokoontumis- sekä järjestäytymisvapaus pitää turvata? Senhän turvannee Suomen perustuslakikin.
Vasemmistoliitto on käynyt sotisopaan itse luomaansa kummitusta vastaan. Vilpitöntä tukea se saa perussuomalaisilta. Uskottavat voimat ovat liikkeellä.
* Eurooppalaisen SDP:n ja suomalaisen Vasemmistoliiton dialogi muistuttaa suomalaisen SKDL:n ja neuvostoliittolaisen SKP:n vähemmistön dialogia: EVVK.
Ilmoita asiaton viesti
http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=110&conference=450000000…
Ilmoita asiaton viesti
Melkein tekisi mieli vinoilla aktiivisesta oppositiopolitiikasta sdp vs. vas vs. ps…
Mutta kun tiedetään, että EU:n suhteen se jakolinja ei ole missään vaiheessa mennyt eikä mene puolueiden välillä vaan siellä välissä, jätän väliin. Ihan hyvä EU-realistinen puheenvuoro Kiljuselta.
Milloin loppuu ”edellisen sodan käyminen” ja EY:n jäsenyydestä käytävään neuvoa-antavaan kansanäänestykseen agitointi? Rakennettaisiin nyt mielen mukaista Eurooppaa kun kerran mukaan on päätetty lähteä.
Ehkä tässä auttaisi, että selvästi edelliselle vuosituhannelle puheineen jääneiden jäärien jokaista tölväisyä ei keskustelussa huomioitaisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Milloin loppuu ”edellisen sodan käyminen” ja EY:n jäsenyydestä käytävään neuvoa-antavaan kansanäänestykseen agitointi?”
Ei milloinkaan, koska EU:n integraation syventäminen edellyttää jatkuvasti 27 jäsenvaltion perustuslakien jatkuvaa loukkaamista. Asia on joka regulaation ja direktiivin kohdalla esillä kuin kokkare Junttilan talon seinässä, Kanervan tekstiviestit tai Vanhasen oikeusjutut.
”Rakennettaisiin nyt mielen mukaista Eurooppaa kun kerran mukaan on päätetty lähteä.”
Kenen mielen mukaista? Yhdysvallat ei halua Yhdysvalloista itsenäistä Euroopan unionia. Jotta Euroopan unioni voisi kehittyä omillaan, pitäisi luopua toisen maailmansodan jälkeisestä miehitystilasta. Ainakaan toistaiseksi tämä ei käy ainakaan Britannialle eikä juuri Saksallekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmon tarinat se vaan paranee, ei uskoisi samaksi mieheksi joka lähetteli vaalien alla tuhruisia valokopioita saarnaten Kremlin ihanuuksista ja suomalaisten pienyrittäjien harjoittamasta riistosta
työläisiä kohtaan.eikä siitä ole edes montakaan vuotta.. hienoa Kimmo! Kehitys kehittyy sano kehitysvammainen sosialisti
Ilmoita asiaton viesti
Tällä menolla meillä ei kohta ole muita oppositiolaisia kuin kommunismin ylistystä laulava Tennilä ja sanoittaja T. Neva.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on liittoutumaton maa ja tämän linjan esillä pitäminen on virallisesti ainoaa virallista politiikkaa. Neuvosto- ja NATO-ystävät ovat marginaaleja ja diversioita.
Ilmoita asiaton viesti
Jos säätelyä on, se sisältyy sopimuksiin, jotka sovitaan yhteisesti ja hyväksytään jokaisessa jäsenmaassa. Tämä lienee itsestään selvyys.
Jos tavarat ja palvelut sekä ihmiset saavat vapaasti siirtyä valtiosta toiseen, niin, mitä muita asioita pitäisi vielä sopia?
Kyse on, onko perustuslaki vastaus tähän, vai halutaanko luoda EU:n jäsenten yliorganisaatio, jolle hitaasti siirretään tehtäviä, jotka aiemmin sisältyivät suvereenien valtioiden ja tuomioistuimien ratkaisuvaltaan.
Nythän on jo olemassa EU:n tuomioistuin, joka ratkoo sinne vietyjä riitajuttuja. Mikä on tämän elimen lopullinen valta esimerkiksi Suomessa noudatettuihin oikeuskäytäntöihin ja tuleeko vaikutusvalta lisääntymään ja miten vaikuttaa Lissabonin sopimus, mikäli se hyväksytään jäsenenä olevissa suvereeneissa valtioissa?
Tähän tuskin kukaan haluaa vastata, kas, kun elämä muuttuu ja näkemykset siitä, mikä on oikeus ja kohtuus voivat muuttua.
Miksi kukaan ei edes yritä esittää valistunutta arvausta?
Asiasta puhutaan vain mututuntumana.
Miten mututuntumista voi riidellä?
Milloin saamme jokaiselta eduskuntaan osallistuvalta puolueelta selkeän kuvauksen siitä, mihin ne ajattelevat Lissabonin sopimuksen vaikuttavan suomalaisten elämässä?
Jälkeenpäin ei sitten tarvitsisi selitellä ja minä pronominin käyttökin vähenisi.
Ilmoita asiaton viesti