Globalisaatio ja demokratian itsepuolustus
Onneksi olkoon, huikkasi Paavo Lipponen kävellessään ohitseni eduskunnan yhdystunnelissa. Tiedotustilaisuus uuden kirjasi ”Globalisaatio ja demokratian itsepuolustus” merkeissä oli varmaan menestys? Hieman nikottelin. Väkeä oli kyllä paikalla, mutta tiedotusvälineet?
Niin, mediamenestykseni ei ollut samaa luokkaa kuin Leena Harkimon julkaistessa edellisellä viikolla kirjansa ”Minuksi”. Sama kustantaja – Edita – meillä oli.
Mutta Leenahan kirjoitti uusperheestään ja suhteestaan Merikukka Forsiukseen.
Se on kiinnostava ja jännitteinen, onhan molemmilla rouvilla ex-suhde Hjallis Harkimoon.
Ei auta. Happamia ovat pihlajamarjat. Minun tarinani on tylsempi, maailmoja syleilevämpi.
Globalisaatio, mitä se on? Termi on jokaisen arvonsa tuntevan poliitikon suussa, mutta mitä se tarkoittaa? Globalisaatiota vastustetaan intohimoisesti, mutta ymmärretäänkö mistä on kyse. Viimeistään Cancunissa, Meksikossa WTO:n kokouksessa vuonna 2003 olin vastauksia vailla, kun jouduin todistamaan globalisaatiota vastustaneen perulaisen aktivistin rituaali-itsemurhaa.
Liikaa oli pelissä. Jäin pohtimaan. Kirjoitin kirjan.
Globalisaation määritykseni on simppeli. Kyse on maailman pienenemisestä.
Tekninen kehitys vetää ihmiskuntaa yhteen. Meillä on myös yhteisiä ongelmia, joita ei enää pystytä kansallisvaltion sisäisesti ratkomaan, vaikka kuinka absoluuttisella suvereniteetilla.
On tarve ja mahdollisuus luoda ylikansallisen hallinnan välineitä. Siksi Euroopan unioni. Siksi myös maailmanlaajuiset järjestöt. Mutta miten käy demokratian? Meillä ei ole mallia ylikansalliselle demokratialle. Joudumme sen luomaan. Poliitikkona olen ollut sitä tekemässä. Siitä kirjani.
Globalisaation haaste on myös muovannut uusiksi politiikan toimikentän. Silmät ympyräisinä kummastelen kuinka Ranskassa sosialistisen puolueen vasen laita, kommunistit, trotskilaiset ja anarkistit löytävät itsensä samasta rintamasta Jean-Marie Le Penin johtaman populistisen oikeiston kanssa.
Samaa saa todistaa eduskunnassa. Viimeksi edellisellä viikolla Esko-Juhani Tennilä ja Timo Soini tykittivät kuin yhteisestä suusta EU:n Lissabonin sopimusta. Äärivasemmisto ja äärioikeisto yhdessä! Kuinka tähän on tultu?
Perinteinen jako vasemmistoon ja oikeistoon ei tänään enää riitä jäsentämään politiikan toimijoita, puolueiden identiteettiä ja yhteistyökykyä. Perinteistä lineaarista jakoa täydentää uusi poliittinen jännite. Se virittyy globalisaation ja lokalisaation, kansainvälisyyden ja nurkkakuntaisuuden, avautumisen ja sulkeutuneisuuden välille.
Politiikkaa on tänään tarkasteltava matriisissa. Pelkistetyimmillään kyse on nelikentästä. Sen poikkilinjana on vanha vasemmisto-oikeisto -jako.
Pystylinjana on ylikansallisuuden ja nurkkakuntaisuuden vastakkainasettelu.
Mitä näemme? Demarit ja vasemmistoliitto kuuluvat nelikentän vasemmalle puoliskolle. Yhtä itsestään selvää on sijoittaa keskusta ja kokoomus oikealle.
Samassa nelikentässä eurooppalaista integraatiota vahvimmin tukeneet SDP ja kokoomus ovat jakoviivan yläpuolella ja siihen varauksellisemmin suhtautuvat vasemmistoliitto ja keskusta jäävät alapuolelle. Saavat selityksensä myös eriskummalliset hallituskoalitiomme Harri Holkerin sinipunahallituksesta alkaen.
Kokoomus ajaa markkinavoimien ehdoilla tapahtuvaa kansainvälistymistä. Se tukee markkinaehtoista integraatiota. Tehtävänä on vain sopeutua globaaliin talouskilpailuun.
Myös demarit ovat valmiita ylikansalliseen yhteistyöhön, mutta eivät vain sopeutuakseen, vaan vaikuttaakseen. Haasteena on luoda ylikansalliselle demokraattiselle poliittiselle ohjaukselle välineet. Globaali kilpailu sen kummemmin kuin kansallinenkaan ei saa perustua sosiaaliseen ja ekologiseen vastuuttomuuteen.
Vapaasta kaupasta päästään vakautukseen, jopa pysähtyneisyyteen asti, kun porvallis-nationalistinen sekä punavihreä sääntely palautetaan perustelemalla sitä ympäristöetiikalla. Kehittyvät markkinat kääntyvät näin itseensä ja toisiinsa ja maailma blokkiutuu tavalla, mitä Yhdysvallat ei ole valmis hyväksymään eivätkä monikansalliset megabrandit.
Tämä tapahtuu vasta sitten, kun sosialidemokraatit saavat vastaansa pikku-porvarillis-vasemmistolaisen opposition.
Sosialidemokraateilla ei ole vielä kiire vasemmistoksi, koska teknologian siirto kehittyville markkinoille ei ole äärimmäisen pitkälle vietyä eikä energianhint aole vielä riittävän korkea.
Yleensä kaikista aatetarinoista puuttuu budjetointi. Kustannustoimittajaksi kannattaisi värvätä Hetemäki ja Sailas, ehkä myös Parmanne.
Ilmoita asiaton viesti
Maapallomme on muuttunut hämmästyttävän lyhyessä ajassa ”globaaliksi kyläksi”. Joka paikasta on ajallisesti yhtä lyhyt matka joka paikkaan.
”Globaali kylä” on virtuaalinen todellisuus.
Samanaikaisesti ”globaalin kylän” asukkaat ovat ajautumassa yhä kauemmaksi toisistaan. Maapallo ei valitettavasti ole meidän kaikkien yhteinen kylämme.
Hyvä ystäväni Peter Beamish, joka Newfoundlandissa tutkii valaiden kommunikaatiota, sanoi kerran: ”Jos ihmiskunnalla olisi malttia oppia valailta superluminaalista kommunikaatiota, maailmamme voisi olla vähemmän egoistinen ”shared world”.
Toinen hyvä ystäväni, Tokion yliopiston soveltavan matematiikan professori Hitoshi Kitada, kiteytti asian kaavaan:
Kunkin lokaalisen systeemin ailahtelevan (oscillating) luonteen, jonka aiheuttaa vakaana pysyvä (stationary) universumi, kehityksen (evoluutio) kaava on: exp (-2πitH/h), joka on tunnettu kvanttimekaniikan operaattori. Juuri tätä kaavaa Peter Beamish on käyttänyt menestyksellisesti valaiden altruistisen maailman ymmärtämiseksi.
Onhan valaidenkin yhteisössä egoistisia härikköjä, mutta syistä, jotka ovat ihmisen aiheuttamia merien saastuessa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä meillä on Suomessa asiat hyvin kun Timo Soinikin kelpaa äärioikeistolaiseksi. Tämmöiselle väitteelle olisi nyt hyvä esittää perustelut, muuten epäluuloiset ihmiset saattavat luulla kyseessä olevan poliittisen vastustajan ala-arvoisen nälvimisen.
JariH
Ilmoita asiaton viesti
Politiikka on siitä hauska laji että siinä ei hienot ajatukset auta jos ei niitä saa perille. Ja jos ei ketään kiinnosta kannattaa tietysti katsoa peiliin. Ehkä silloin ei kannattaisi haaveilla puheenjohtajuudesta?
Globalisaatio on köyhille siunausta ja länsivalloille pahasta. Työpaikkojen massiivinen siirtyminen entistä kurjempiin maihin parantaa niiden oloja huomattavasti enemmän kuin avustuksillä pystyttäisiin koskaan tekemään. Toisen onni toisen suru… globalisaatio…
Suomalaista Vasemmistoliittoa ja oikeistoa edustavaa Perussuomalaisia yhdistää yksi asia: populismi. Fakta on että organisaatio on molemmissa pieni, huonosti järjestäytynyt, eripurainen ja hajanainen. Molempien ryhmien äänestäjäkunta on huonosti koulutettua, sosiaalisesti alhaisella asteikolla olevaa. Juuri heissä halvalla tehty populismi saa vastakaikua.
Ja lopuksi: mitä helevettiä se Lipponen siellä eduskunnassa kuluttaa vielä lattioita – sehän on eläkkeellä ! Pois sieltä tuhlaamasta yhteisiä rahoja…MEIDÄN kaikkien rahoja….
Ilmoita asiaton viesti
Jos SDP:ssä sallittaisiin enemmän demokratiaa kuin sosialidemokraattista sentralismia, näkyisi myös sen eripuraisuus. Pienpuolueet puhuvat, mutta muut pinnistelevät nyrkki taskussa.
Ilmoita asiaton viesti
”Viimeksi edellisellä viikolla Esko-Juhani Tennilä ja Timo Soini tykittivät kuin yhteisestä suusta EU:n Lissabonin sopimusta. Äärivasemmisto ja äärioikeisto yhdessä! Kuinka tähän on tultu?”
Neljännen polven punakaartilaisena sanoisin, että ihan puhtaasti sosiaalidemokraattisen työväenliikkeen tyhmyyden vuoksi tähän on tultu.
Lissabonin sopimus esimerkiksi on Ranskassa ja Hollannissa kansanäänestyksillä kumottu – Suomessa ei saa edes äänestää perustuslaista – ja silti sinä paiskot sitä voimaan väittäen samalla olevasi joku demokraatti. Ei kuule näin. Kannattaa rehellisesti tunnustaa, että kansanvaltaisuus ei merkitse teille paskaakaan ja lähteä sitten siltä pohjalta liikkeelle. Niin saadaan politiikkaan merkitystä.
Itse, onneksi entisenä demarina, äänestä Perussuomalaisia, enkä todellakaan pidä heitä äärioikeistona.
Ilmoita asiaton viesti
Huomataan, että idealismi vailla mitään kosketuspohjaa todellisuuteen on globaalissa hankkeessa pääpolttoaine. Ideaalisesti EU olisi toimiva ja kaikkivoipa ja tähän pyritään. Reaalimaailmassa EU on identtinen neuvostoliiton kanssa, mepit ovat lähes 100% korruptoituneita (kts. salattu selvitys varojen käytöstä ja salaamisen puolesta äänestäneiden lukumäärä), Lissabonin sopimus mitätöitäisiin kansanäänestyksessä todennäköisesti jokaisessa jäsenvaltiossa. Siksi ei äänestystä.
Näiden perusongelmien lisäksi EUn doktriini euroopan kansoittamisesta ulkopuolisilla ääriaineksilla on omiaan tekemään historiallisen ennätyksen (complete failure) siinä, että miten nopeasti imperiumi nousi ja tuhoutui.
Uhrien lukumäärä jää nähtäväksi tämän baabelin tornin tullessa rytinällä alas.
http://www.uusisuomi.fi/blogit/erkkitoivanen/yhteinen-hapeamme-eu-n-kirj…
http://www.brusselsjournal.com/node/2773
Ilmoita asiaton viesti
Kaikesta päätellen kimmo kiljunen ei ole lukenut Douglas Adamsia. Hänen kirjassaan esiintyy maailmankaikkeuden presidentti zaphod beeblebrox jonka ainoa tehtävä on kääntää huomio triviaaliin että maailman todelliset päättäjät voivat rauhassa toimia. Niin kauan kun muistan, politiikassa on toiminut kimmo kiljunen. En tiedä toimiko kimmo koskaan kiljuen mutta kovasti on toiminut. Seksitekstiviestilaitoksen 1/200 toimijana voi olla aika hankala esittää kirjallisella tasolla poliittisesti uskottavaa. Varsinkin kun joutuu väistelemään eduskunnassa isännän ääntä.
Ihmiset ovat jo huomanneet ettei kimmoilla ole mitään asiaa. On toki kiva että kimmo teki hoitajahommia ja tutustui sosiaalisektoriin. Mutta poliittisesti kimmo on vähän passé. Kansakunnalle on turha esittää mitään poliittista näytelmää loputtomasti. Kaikkia voi kusettaa vähän aikaa, joitakin koko ajan mutta kaikkia ei voi kusettaa loputtomasti. Eduskunta-ajattelu on tuhoontuomittua. Poliittisena edustajana esiintyminen ilman todellista poliittista voimaa on surkeaa räpistelyä ja naurettavaa teennäistä valehtelua. Suomessa eduskunnalla ei ole poliittista voimaa. Sillä on pelkkää viihdearvoa. Tämän demokratian tuhotyön aikaansaaminen ei olisi ollut mahdollista ilma sosialistipuolueen seksuaali-, maahanmuuttaja-, teollisuus- ja ay-puuhastelua.
Ei ole sellaista poliittista asiaa johon ei homo- ja keinohedelmöitystä voisi kytkeä. Ei ole sellaista homo- ja keinohedelmöityskysymystä johon ei voisi kytkeä ydinvoimakysymystä. Valitettavasti ei ole sellaista tuulivoimalaa johon voisi kytkeä eduskunnan höpöpuhujien tuubat että kansakunnan huulienliikuttajien hukkaenergiasta saataisiin talteen edes jämät.
Se että kommunistinen kokoomus käyttää 2000 luvulla misuja politiikkansa tekemiseen ei eroa 70-luvun vasemmiston pimppa-käännytyksestä. Jos poika tunnustautui aatteelliseksi kommariksi niin jo pääsi vällyihin. Vähä-älyisyyden vaiva politiikassa ja sen seurauksissa on ikuinen.
Mutta katkeraa on havaita kateus aatteellisen oikeiston suuntaan rivi- ja reservikansanedustajalla. Oikeistolla on aatteet ja vaatteet. Mitä on demokratian latistajalla paitsi poliittinen nelikenttä. Haluatko vielä ostaa vokaalin?
Ilmoita asiaton viesti
En usko, että Kiljunen kannattaa kansanvaltaa, vaan pikemminkin SAK-laisesti vakautta ja sosialidemokraattisesti hjyvinvointia. Hyvinvointi on parhaimmillaan silloin, kun kansalaiset eivät enää kansanvaltaisesti voi itse määritellä, mikä on heille hyväksi. Näin hyvinvoinnin mittarit voidaan valita tahdonvaltaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Meinasin älähtää tuosta äärioikeisto-kortista, mutta jätänkin väliin. Vaalien alla tuollaisia syytöksiä tuli Vasemmistoliitosta ja nyt demaritkin ovat varpaillaan. Ja turhaan Kiljusta täällä kritisoidaan; kyseessä on tyypillinen ylimielinen demari, joka ei vaivaudu edes vastaamaan kritiikkiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Ja turhaan Kiljusta täällä kritisoidaan; kyseessä on tyypillinen ylimielinen demari, joka ei vaivaudu edes vastaamaan kritiikkiin.”
Kiljunen ei ole tyypillinen sosialidemokraatti, vaan SKP:stä kotoisin. Toisekseen ei blogeilla ole tarkoitus keskutella kansalaisten kanssa, vaan osoittaa seuraavansa aikaansa ja oppineisuutensa.
Suosittelen jokaiselle Umberto Econ ”Oppineisuuden osoittamisesta”
http://jatko-opiskelusta.blogspot.com/2006/07/lyhyesti-econ-oppineisuude…
Ei muuta kuin psykedeelinen idea ja 20-30 arvovaltaiselta kuulostavaa lähdeviitettä ja jonkin verran namedroppingia.
Ilmoita asiaton viesti
Tapio_o_nevan kommentointi, että olisin 1960- ja 1970-luvuilla kuulunut SKP:hen on perätön. En ole koskaan ollut minkään muun puolueen kuin SDP:n lapsi-, nuoriso-, opiskelija- tai aikuisjärjestön toiminnassa mukana. Liityin SDP:n jäseneksi vuonna 1973 22-vuotiaana.
Terveisin
Kimmo Kiljunen
Ilmoita asiaton viesti
” Viimeksi edellisellä viikolla Esko-Juhani Tennilä ja Timo Soini tykittivät kuin yhteisestä suusta EU:n Lissabonin sopimusta. Äärivasemmisto ja äärioikeisto yhdessä!”
Ei Suomessa ole vakavasti otettavaa äärioikeistoa eikä sitä ole Perussuomalaisten agendakaan. Yksi ja toinen solvaa persuja liian vasemmistolaisiksi.
Mutta mustamaalaajille nyt ei ole ongelma värjätä varis valkoiseksi, onhan liberaali Geert Wilderskin julistettu ”äärioikeistolaiseksi”
”Se virittyy globalisaation ja lokalisaation, kansainvälisyyden ja nurkkakuntaisuuden, avautumisen ja sulkeutuneisuuden välille.”
Teillä traditionaalisen vasemman laidan pseudohumanisteilla on sitten aina kova kiire kärjistää ja yksinkertaistaa asioita. Se auttaa teitä ajattelemaan ilmeisesti paremmin totutun kaavan mukaan?
Esim. nationalismi ei sulje automaattisesti pois kansainvälisyyttä ja avautumista, kyse on vain soveltamisesta ja sopimisesta. Diskutera och diskutera. Ajattelumallit ja kivat etnoruokareseptit liikkuvat ilman ihmisten ja pääoman siirtelyäkin.
Ilmoita asiaton viesti
Globalisaatio on kaapu, jonka tarkoituksena on verhota hyväksyttäväksi ja helpommin myytäväksi hyvin vanha suunnitelma, jota ajavat teollisuuden ja pankkitoiminnan globaali ydin, nk. pyramidin huippu, työjuhtinaan sellaiset NGO:t, kuin CFR, Bilderberg Group, Trilateral Commision, ja nykyisin myös yhä läpinäkyvämmin tuo jo täysin ostettu YK, monine alajärjestöineen, jne..
Kaavuksi ja verhoksi se useimmille jääkin. Niin myöskin täydellisyydelle nimeltä Kimmo Kiljunen. Eikä ole tarkoituskaan, että tätä suunnitelmaa ymmärrettäisiin turhan laajasti.
Onko tämä suunnitelma hyvä tavallista kansaa ajatellen? Usko pois, ei ole!
Ilmoita asiaton viesti
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200804277574950_uu.shtml
Kannatus on tuon mukaan nolla. Hieman on ukko mielestänikin huvittava.
Ilmoita asiaton viesti
Korkeasti kunnioitettu entinen toveri puheenjohtaja, puhemies Lipponen on lausunut avoimen ja rehellisen todistuksensa SDP:n puheenjohtajakilpailusta.
http://www.ess.fi/?article=192863
Lausuntoon tullee suhtautua korkean iän suomalla kunnioituksella.
Ilmoita asiaton viesti
Historia tulee todistamaan kuinka sosialismia kokeiltiin eräissä maissa hallitsevana yhteiskuntajärjestelmänä 1900-luvulla. Teoriat esiteltiin teollisen kehityksen alkuvaiheilla 1800-luvun lopulla ja uuden vuosituhannen alkaessa sosialismi kuoli ja katosi omaan mahdottomuuteensa.
Markkinatalous, yrittäjyys sekä monitahoinen verkostoituminen ovat monella tavoin parempia kuin sosialismi ohjaamaan yhteiskunnan kehitystä ja välttämätöntä tuotantoa.
Nykyaikaiset koulutetut ihmiset ymmärtävät ettei työpaikkoja sekä sosiaalista jaettavaa (verotuloja) synny ilman tuotantoa, liike-elämää ja yrittäjyyttä. Markkinatalous ymmärtää jopa senkin ettei tuotantoa synny, jollei ole hyvin toimeentulevia kuluttajia. Vastuullisesti ja demokraattisesti toimiva yhteiskunta tarvitsee kaikki jäsenensä ja pitää heistä huolta
Mutta, sosialismia ei tarvitse kukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa katsoa Amerikkaan päin. Niillä on rahaa ja voimaa. Kuka luulee pärjäävänsä asettumalla vastustamaan heitä. Suomi ei yksin kykene puolustamaan edes itseään.
Ilmoita asiaton viesti
On kysymys jota kukaan ei ole esittänyt? No, vastaus on yksinkertainen: raha tulee rahan luo. Globalisaatio vie rahat yritysjohtajien ja vielä enemmän ”suur”omistajien taskuun, kun tuotteet tehdään Intiassa, nälkäpalkan alle. Kuitenkin ne maksavat saman verran kuin ennenkin ja ovat ”laadultaan” olemattomia. Lännessä syntyy työttömien ryhmä, kun taas Intiassa elintaso nouseee hiukan, mutta ei ratkaisevasti.
Keitä ovat nämä suuromistajat, no, ne samat kuin aina ennenkin: Rothschildit, Astorit, Bundyt, Onassikset, ynnä muutamat muut.
Seuraava kysymys mikä nousee vääjämättä esiin on: Kun valtiot ovat köyhtyneet, niin mitä tehdä työttömien ”kastin” kanssa? ja niin suuromistajat vain paisuvat, ja kukaan ei voi tehdä mitään.
Näistä kaikista syistä vastustan globalisaatiota, enkä ole sen hännystelijä. Ainut suomalainen poliitikko joka on tietääkseni asiasta puhunut on Esko Juhani Tennilä.
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/banking_…
Ilmoita asiaton viesti