Rymy-Eetu hakusessa

Paikallinen asukasyhdistys järjesti Rovaniemellä Ounasrinteen kirjastoon tilaisuuden aiheesta ”Sinä ja maailman köyhät”. Olin kutsuttuna altavastaajana. Epäilin, olisiko paikalle vaivautunut viittäkään ihmistä. Erehdyin. Parhaimmillaan ihmisiä oli parikymmentä – ja vilkas keskustelu.

Elämäntyötäni, kirjojani oli toistakymmentä näytillä. Myös ”Sinä ja maailman köyhät”. Kyllä ne siellä Lapissa. Panivat keskustelussa liisteriin. Tätä on parhaimmillaan SDP:n puheenjohtajakamppailu. Kierrämme Suomea.

Arja Alho tietää. Ei ole osallistunut demarien puheenjohtajakampanjan tilaisuuksiin. Ilta-Sanomille hän kertoo syynkin: ”Ne eivät ole olleet kiinnostavia”. Terävää etähavainnointia toverilta. Kiitos rohkaisusta.

Liisa Jaakonsaari neuvoo samassa lehdessä: ”Nyt tarvitaan riskinottoa, joukossa pitäisi olla yksi Rymy-Eetu”. Mutta kun me kaikki yhdeksän ehdokasta tähtäämme SDP:n puheenjohtajaksi. On epäiltävää, tulisiko Rymy-Eetu valituksi!

Jaakonsaaren huoli on silti aito. Hän kaipaa vakavia aloitteita ja keskustelua asioista. Pelkkä imago, ikä ja sukupuoli eivät riitä valinnan perustaksi.

Meidän on uskottava itseemme ja asiaamme. Niin ne uskoivat aikoinaankin. Vuonna 1903 demarit laativat Forssan ohjelman. Siinä vaadittiin mahdottomia:
– yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, ei missään maailmassa sellaista ollut
– 8-tuntinen työpäivä, uskomaton vaatimus lakisääteisestä työajanlyhennyksestä
– maksuton opetus, valtaosassa maailman maista edelleenkin mahdoton vaatimus
– julkinen maksuton terveydenhuolto, missä sellainen on toteutettu
– progressiivinen tulovero, sorsittiin suurempituloisia

Mitä avauksia Rymy-Eetu tekisi tänään, muutakin kuin ehdottaisi Suomen Nato-jäsenyyttä. Tässäpä muutamia ehdotuksia vanhan idealistisen Forssan ohjelman hengessä:
– maksuton päivähoito; hinta 280 miljoonaa euroa
– nuorisotakuu, yksikään alle 25-vuotias ei voi olla toimettomana
– ikäihmisille oma neuvola, hinta 100 miljoonaa euroa
– maksuton paikallinen joukkoliikenne, hinta 300 miljoonaa euroa
– arvopaperikauppaan 0,5 prosentin varainsiirtovero, tulos 1,5 miljardia euroa
– maahanmuuttajille pakkosuomi

Tässä kuusi ehdotusta laatimastani uudesta 12-kohtaisesta Forssan ohjelmasta. Idealismia. Totta, mutta siinä on visiota yhtä vaalikautta pidemmälle. Mahdottomasta on tehtävissä mahdollinen. On uskottava itseensä.

Matti Saarinen yhtyy Arja Alhoon ja Liisa Jaakonsaareen. SDP:n puheenjohtajaehdokkaita on liikaa. Jumbojen pitäisi luopua. Kun voittoon ei ole mahdollisuuksia, onko ainoa syy olla ehdokkaana se, että nimi säilyy julkisuudessa.

Entäpä jos tavoitteena on yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistuminen. Eikö se jo ole voitto, että pystyy nostamaan tärkeitä asioita politiikan agendalle.

Sitä paitsi voittajia on enemmän kuin yksi. Yhdestä leivotaan puheenjohtaja, mutta itse olen alusta asti ollut ehdokkaana puolueen puheenjohtajistoon. Se on edelleenkin tavoite, eikä luopuminen siksi tule kuuloonkaan.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu