Venäläistä rulettia

Puolustusvaliokunnan huoneessa piti tavata Georgian ulkoministeri. Reippaasti astuin platformille ja tervehdin vanhempaa herrasmiestä. Hän ohjasi harhautuneen tervehtijän kohteliaasti oikeaan osoitteeseen: ulkoministeri Ekaterine Tkeshelashvili.

Kohtasin nuoren naisen. Sihteeriksi luulemani oli 31-vuotias uunituore ulkoministeri. Osaa ne muuallakin valita nuoria.

Keskustelumme kävi vilkkaana. Georgiasta ei voida puhua ilman puhetta Venäjästä. Ovi Natoon on raotettu, mutta karhu naapurissa murisee. Karhun kämmenen alla ovat Abhasia ja Etelä-Ossetia – Georgian suvereeneja osia, mutta kuitenkin siitä irrallaan. Jäätyneitä konflikteja, jotka välillä kuumenevat. Viime viikolla Venäjän ilmavoimat ampuivat alas georgialaisen tiedustelulennokin valvomassaan Georgian Abhasiassa. Siitäkös sanasota!

Näitä seliteltiin. Ettei vain Venäjä käy Georgian kanssa kauppaa: joko Nato-jäsenyys tai Abhasia. On pienellä maalla valitsemista. Mutta ei kai suurtakaan tarvitse tieten tahtoen ärsyttää. Suomi siinä välissä tarjoilee Etyjin puheenjohtajana hyviä palveluja.

Kyllä ne venäläiset osaavat. Sain taas kerran asiasta tuta Pietarissa. Viime maanantaina.

Olin edellisenä iltana kuullut upeista suunnitelmista. Spencer Oliver, Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pääsihteeri ja Alcee Haistings, samaisen organisaation amerikkalainen ex-presidentti kertoivat. Olivat kuulemma saaneet venäläiset satimeen. Etyjin hoitama vaalitarkkailu pannaan uuteen kuosiin. IVYn parlamentin kanssa on löytymässä sopimus, jonka takana ovat venäläiset.

Haukoin henkeäni. Millä mandaatilla Oliver ja Haistings ovat neuvotelleet? Kyllä kai jäsenmaiden hallitukset – eivätkä parlamentaarikot – sopivat siitä, miten Etyjin vaalitarkkailua jatkossa juoksutetaan. Kaikilla on hyvässä muistissa seinään ajo Venäjän parlamentti- ja presidentinvaaleissa. Niitä Etyj ei tarkkaillut. Taustalla lännen ja idän välinen syvä erimielisyys.

Minut on nimetty erityislähettilääksi Suomen Etyj-puheenjohtajuuskaudelle juuri tätä ongelmaa avaamaan. Nyt kuitenkin muut näyttävät ehtivän edelle ja neuvottelevat meidän puolesta. Saamme kunnian istua katettuun pöytään. Kiitokset tuesta!

Sitäkin pahemmalta tuntui, kun maanantaiaamuna istuin Tavria-palatsin pyöreän pöydän ääreen. Parlamentaarikkojen lisäksi paikalla oli Venäjän hallituksen edustus keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Vladimir Churovin johdolla. Panivat todella uuteen järjestykseen Etyjin vaalitarkkailun. Välistäveto!

Lounasmaljat oli nostettu. Oli loppusilauksen aika. Kumma kyllä ilmaantui vaikeuksia. Venäläiset vaativat YK:n peruskirjasta mainintaa luonnostellun sopimuksen alkuun ja alettiin riidellä vaalitarkkailun virallisesta kielestä. Mistä oli kysymys? Joko venäläiset eivät ymmärrä politiikasta mitään tai he ymmärtävät kaiken, pienimpiäkin pelikuvioita myöten.

Jouduin todistamaan jälkimmäistä. Loppusuoralla venäläiset heittivät tylysti pyyhkeen kehään. Kuuden viikon ponnistelut eivät painaneet. Prosessi kaadettiin mitättömyyksiin. Kasvojen menetys Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen pelureille. Taustalla kuitenkin suurempi kuvio.

Churov sen sanoi. Kahden kesken. Ottakaa suomalaiset kiinni. Teillä on Etyjin puheenjohtajuus. Te vedätte neuvottelut. Näette, mihin asti olemme valmiita myönnytyksiä tekemään.

Ja näemmehän me sen. Ilman että venäläisten kanssa on substanssista neuvoteltu vielä lainkaan. Kyllä pojat osaavat!

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu