Karakanda
”Kansanedustajat lomilla, avustajat töissä!” iski silmääni viikonvaihde Iltalehden ponnekas otsikko. Otti päähän. Olin juuri palaamassa toista viikkoa kestäneeltä virkamatkalta. Ja me siis lomilla?!
Palasin Etyjin parlamentaarisesta yleiskokouksesta Keski-Aasiasta, Kazakstanista. Olimme saaneet tutustua sen mahtipontisesti rakennettuun uuteen pääkaupunkiin Astanaan.
Näkyi, että öljy- ja kaasurikkaassa maassa ei ole pienestä rahasta puutetta eikä parlamentti häiritse suureellisia rakennuspuuhia kaiken maailman sosiaalipoliittisilla ohjelmilla.
Suomalaisvaltuuskuntaa piti hyvänä suurlähettiläs Marja-Liisa Kiljunen. Siis sittenkin lomilla!
Suurlähettiläämme oli viime syksynä puuhannut suomalaisen joulupukin Kazakstaniin. Suuri menestys. Lähes viikon ajan ykkösuutinen maan tiedotusvälineissä. Lasten kirjeiden määrä Kazakstanista Korvatunturille moninkertaistui. Vietiin Suomea maailmalle.
Kotini keittiökeskusteluissa sain tarjouksen lähteä joulupukiksi Kazakstaniin.
Lähes tartuin syöttiin. Ainoa, mikä pidätteli, olivat eduskunnan joulukuiset budjettiäänestykset ja haluttomuus lukea asiasta suomalaislehdistä. Johannes Koskisen mielestä tämä oli menetys. Olisin kuulemma ollut loistava joulupukki.
Näkyihän se SDP:n puheenjohtajuuskampanjankin aikana. Niin paljon minulla oli jaossa lahjoja vähän jokaiselle.
Muu suomalaisvaltuuskunta palasi Etyj-kokouksesta päivää minua aikaisemmin. Lyöttäydyin suurlähettilään seurueeseen. Hän teki päivän matkan Karakandaan.
Karakanda – pelkkä sanan kuuleminen synnyttää kylmät väreet selkäpiissä. Josef Stalinin kammottavan työleirijärjestelmän suurimpia keskuksia. Paikkakunta, jonne satojatuhansia neuvostokansalaisia karkotettiin.
Kaupunki, jonka laitamalla oli toisen maailmansodan aikaan Spasskin kuuluisa sotavankileiri.
Täällä toistasataa suomalaista sotavankia löysi kohtalonsa. Heidän
muistomerkilleen vaimoni laski kukkaseppeleen Suomen valtiovallan tervehdyksenä.
Karakanda sijaitsee keskellä ei mitään. Silmänkantamattomiin tyhjää aroa. Kuka aikoinaan tänne karkotettiin, oli varmassa tallessa. Pakotietä ei ollut.
Karakandan kaupunki perustettiin vuonna 1934. Sitä ennen vuonna 1931 paikkakunnalle oli pystytetty pakkotyöleiri Stalinin vainoissa karkotetuille.
Kaupunki rakennettiin pakkotyöllä. Mutta vieläkin enemmän. Julkean idean ydin oli saada ilmaista työvoimaa, joka pakotettiin maan alle louhimaan kivihiiltä. Karakanda oli koko Neuvostoliiton mittavimpia kivihiilikaivosalueita.
Kaivokset hallitsevat kaupunkikuvaa yhä vielä. Tänään ne ovat tosin ulkomaisen pääoman omistuksessa ja pakkotyö on pelkkää historiaa.
Nykyisin Karakanda on ennen muuta yliopistokaupunki, jossa on kymmenkunta korkeakoulua. Tätäkin selittää yllättäen kaupungin kalsea historia. Stalinin työleirit kutsuivat erityisesti neuvostoälymystöä. Kun viimeinen leiri purettiin vuonna 1959, jäi Karakandaan paljon akateemista väkeä. Heidän ansiostaan syntyivät uudet vahvat opinahjot.
Karakandan seudulla asuu runsaasti vähemmistökansallisuuksia. Kazakstaniin siirrettiin aikoinaan epäluotettavia vähemmistökansoja Neuvostoliiton rajaseuduilta. Yli miljoona saksalaista, satojatuhansia korealaisia, kymmeniätuhansia baltteja ja Karjalan suomalaisia tuotiin muokkaamaan koskematonta aroa.
Kollektiivitiloilla työskennelleet joutuivat kerran kuussa
ilmoittautumaan paikallispoliisille. Heidän jälkeläisiään on yhä maassa.
Spasskin sotavankileiri oli neljänkymmenen kilometrin päässä Karakandasta. Tänne oli säilötty vuosina 1941–50 yli 66 000 toisen maailmansodan eri rintamilta vangittua. Näiden joukossa oli 202 suomalaista.
Vankileirin karulle hautausmaalle on pystytetty muistomerkkejä saksalaisille, japanilaisille, ranskalaisille, unkarilaisille, romanialaisille ja suomalaisille sotilaille. Yhteensä täällä kuoli 7 765 vankia eli toistakymmentä prosenttia vangituista. Suomalaisia kuoli 146 eli yli 70 prosenttia! Syy: ensimmäiset tänne tuodut vangit olivat suomalaisia ja saksalaisia sotilaita. He joutuivat kurjimpiin olosuhteisiin.
Välirauhasopimus vuonna 1944 vapautti vielä elossa olleet suomalaisvangit.
Koitti kotimatka. Karakandan mittaamattomat arot jäivät taakse.
”Kansanedustajat lomilla, avustajat töissä!” iski silmääni viikonvaihde Iltalehden ponnekas otsikko. Otti päähän. Olin juuri palaamassa toista viikkoa kestäneeltä virkamatkalta. Ja me siis lomilla?!”
Kansanedustajat ovat pitkillä lomilla, vaikka Etyj-erityislähettiläät olisivat töissä.
Ilmoita asiaton viesti
Virkamiesten ja parlamentaarikkojen lisäksi Kazahstanisssa käyvät liikemiehet sekä jalkapallovalmentaja.
http://suomifutisnet.adv1.nebula.fi/phpBB2/viewtopic.php?t=68735&sid=b3e…
Ilmoita asiaton viesti
Asian vierestä, taas: Kiljusten lanseeraama joulupukki joutuu Kasakstanissa kovaan kisaan. Kilpailijoita ovat mm. naapurimaa Kirgsiassa yhteisyrityspukki ruotsalaisten kanssa. Ei ole vähäpätöistä kalliin energian aikaan se että Kiirunan kotijoukot ovat lyöttäytyneet yhteen keski-aasialaisen valtion kanssa, koska rationaaliset ruotsalaiset insinöörit pystyivät osoittamaan että logistisesti sijainniltaan maa on tarkoitukseen ylivoimainen. Ei vähäpätöinen juttu, kun on niin monta vastaanottajaa lyhyen ajan kuluessa, miksei uudistuttaisi!
Sitten on se alkuperäinen. Itse mietin joulun uusiksi viime vuosikymmenen puolivälissä kun kasakstanilaisen yliopiston englanninkerho esitti kuvaelman joulusta. Korvatunturi ja Tiernapojat mielessäni, ajattelin että onpa outo tarina, mutta sitten valkeni: Menossa oli tarina St Nikolaksesta, keskiajalla vaikuttaneesta Anatolian piispasta ja hyväntekijästä.Stalin oli putsannut muut lähteet ja niinpä englanninopiskelijat olivat menneet alkulähteille ja silmien edessä vilahti kohtauksia Nikolaksesta joka jakoi lahjoja ihmisille. Hän oli mm. väärintuomittujen, merimiesten ja toisaalta panttilainaajien suojelija (http://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Nicholas#Life).
Lapsena kyseltiin,’ uskotko sinä vielä joulupukkiin’? Meille kaikille on tainut käydä niin että lopulta kaikki uskomme vain korvatunturinpukkiin?
Ainakin se on tuotteena kaikkein kaupallisin ja toivotetaan vientimenestystä tulevillakin virkamatkoilla – Karagandaan muuten; Karakanda on buddhansukuinen prinssi.
***
Joskus on hyvä hakea alkuperäisteksi eikä vaan luottaa siihen että luostareitten kopioijat tekevät työnsä virheettömästi. Heillä on ollut paljon työtä ja työskentely on tapahtunut hämärässä. Korviin on tullut juttu siitä kuinka luostarin alkuperäisestä uskonnolisesta tekstistä löytyikin sana ”celebracy” – arvatkaapa minkä sanan edeltäjä?
Ilmoita asiaton viesti
http://www.etymonline.com/index.php?search=celebrity&searchmode=none
celebrity
c.1380, ”solemn rite or ceremony,” from O.Fr. celebrité, from L. celibritatem (nom. celebritas) ”multitude, fame,” from celeber ”frequented, populous.” Meaning ”condition of being famous” is from 1600; that of ”famous person” is from 1849.
Ilmoita asiaton viesti
Joulupukkitraditiokisan (niinkuin minä asian näin omien kokemuksieni kautta, kun mitään traditiota ei vielä ole syntynyt vaan maan itsenäisyysaikana on ollut kenttää luoda se tyhjästä) loppukevennyksessä mennään samoille aikakausille kuin St Nikolas:
Surkeat työolot aiheuttivat sen että celebracy käsi-kopioitiin väärin kuvitteellisesta luostarin alkuperäisteksistä ja sillä oli todella kauaskantoiset seuraukset kirkolle!
Uusarvatkaa, jotta keskustelu pääsee teemaansa, Stalinin luomiin monikansallisiin orjaleireihin Karagandassa (ja muuallakin Kazakstanissa)!
Ilmoita asiaton viesti
Eikö Dzugasvili ollutkin yksi joulupukin inkarnaatioista?
Ilmoita asiaton viesti
Inkarnaatiolta asiat alkoivat näyttää vasta kun Dzugasvilikin oli pitkään käyttänyt pseudonyymiä. Inkarnaation kuitenkin todistaa se että Teräsmies = Stalin Santa Claus antaa vielä tänä päivänäkin Googlella yli 100.000 assosiaatioehdotusta. Monet pukkiin uskoneista päätyivät lyhyeen leirielämään eikä heidän mielleyhtymänsä näinollen ole kirjallisena säilynyt jälkipolville.
Ilmoita asiaton viesti
Eduskunnassa on harvinaista etelä-amerikkailaista puuta kansanedustajien käytettävissä istuntosalin tuoleissa.
Puu on kaadettu joskus sahapuuksi 1800-luvulla eikä ole juurikaan kulunut! Muualla maailmassa ei jakaranda ole näin hyvin säilynyt missään!
Ilmoita asiaton viesti
http://fi.wikipedia.org/wiki/Jakarandat
Mikä jakarandoista on kysymyksessä? Eduskuntatalo lienee valmistunut 1932. Miten siellä voisivat olla 1800-luvun puusta tehdyt tuolit?
Ilmoita asiaton viesti
Voi tavaton, miten olemmekaan arvioineet väärin kansanedustajan tehtävän. Jopa lomalla on riennettävä maailman ääriin kokemaan täysin kummallisia ilmiöitä.
Mutta jokin lohdullinen sattumus ilmaantuu: puoliso onkin inkarnoitunut kolkan suurlähettilääksi eikä siinä kaikki: hän on myös Suomen joulupukin promoottori.
Kansanedustaja on uhrautunut koko kansan puolesta lomastaan luopuen ja puoliso on varmaankin nääntynyt suomalaisen talouden ja kulttuurin menekinedistämisen toimissa.
Armahtakaa edustajiamme ( ja lähettiläitä)!
Ilmoita asiaton viesti
Kiljusen herraväki on ahkeraa väkeä
Ilmoita asiaton viesti