Vaalitarkkailua pelastamassa

Kansainvälinen vaalitarkkailu on kriisissä. Näkihän sen Venäjällä. Meitä, Etyjin edustajia ei päästetty seuraamaan kevään presidentinvaaleja. Koko järjestelmältä on pohja poissa, jos yksittäinen jäsenmaa alkaa sanella, millä ehdoilla sen vaaleja tarkkaillaan.

Suomella on tänä vuonna Etyjin puheenjohtajuus. Alexander Stubbin pöydällä ovat avaimet, joilla vaalitarkkailun umpisolmua avata. Näin, jos umpikujasta ulospääsy ylipäätään on mahdollista. Tarvitaan poliittista tahtoa. Sitä kartoittamaan minut palkattiin erityislähettilääksi ulkoministerin avuksi.

Pitkin vuotta on tullut kierrettyä. Muutakin kuin tahkoa. Pääkaupungista toiseen on matka käynyt. Huipentumana valmistelemamme vaalitarkkailun perusteita koskeva seminaari Wienissä viikon alussa.

Etyjin 56 jäsenmaan edustajat istuutuivat pyöreän pöydän ääreen. Hyvässä hengessä nostettiin kissa pöydälle. Ei vältetty vaikeimpiakaan teemoja.

Venäjä ei luota Etyjin vaalitarkkailuun. Kyse on jäsenmaiden sisäisiin asioihin puuttumisesta ja värivallankumousten järjestelystä. Lännessä ajatellaan toisin.

Tiukan objektiivisilla kriteereillä vaalitarkkailua on tehty. Jos tarkkailun tulos ei miellytä, parasta katsoa peiliin.

Tässä välissä me suomalaiset Etyjin puheenjohtajana luovimme. Halusimme avata dialogin. Tärkeätä, että eri osapuolet edes puhuvat toisilleen. Yhteisymmärrys on vielä kaukana, mutta kunpa edes kuunneltaisiin, mitä vastapuolella on sanottavaa.

Wienissä puhuttiin ja kuunneltiin. Ehkäpä jotain myös opittiin. Varmistettiin ainakin se, että vaalitarkkailu jatkuu. Seuraavan kerran Valko-Venäjällä syyskuun lopussa.

Seminaarimme oli menestys. Sitä kiitettiin eri puolilla. Arvon suurlähettiläät istuivat loppuun asti. Kuulemma tuiki harvinaista Wienin päivittäisissä Etyj-riennoissa.

Entä jatko? Sen pohtiminen oli päänsärkyni. Tarttis tehdä jotain, mutta mitä?

Venäjällä ja sen liittolaisilla olivat pasmat selvillä. Tarvittaisiin yhteinen päätöslauselma, jossa kirjattaisiin periaatteet vaalitarkkailun jatkosta. Me muut, jotka olemme tyytyväisiä nykytilanteeseen, emme uusia päätöksiä kaipaa.

Oli löydettävä välimuoto. Se löytyikin. Kutsutaan koolle Suomen kunnallisvaalien yhteyteen asiantuntijaseminaari sähköisestä äänestämisestä. Sitähän kokeillaan meillä ensimmäistä kertaa.

Näin Etyjin puitteissa voidaan jatkaa vaaleihin liittyvää keskustelua. Ilman kiusallisia päätöslauselmia. Sitä paitsi puheenjohtajamaa laatikoon oman raporttinsa vaalitarkkailusta joulukuun ministerikokoukseen. Sen sisällöstä on tietysti hyvä sopia jäsenmaiden kanssa, mutta vastuu on esittäjän.

Löytyi yhteisymmärrys. Löytyi myös minulle tulevaksi syksyksi lisätehtäviä. Nyt on kuitenkin edessä hetki kesälomaa.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu