Venäjä – omintakeinen demokratia
Sali hiljenee. Venäjän presidentti Dmitri Medvedev nousee korokkeelle. Vietetään Jaroslavlin kaupungin 1000-vuotisjuhlia. Venäläinen poliittinen kerma on paikalla ja runsaasti ulkomaisia arvovieraita. Kaksi päivää on pidetty kansainvälistä juhlakongressia aiheena: ”Moderni valtio, demokratia ja tehokkuus”. On Venäjän presidentin aika puhua.
”Ei Venäjän demokratia ole taantunut, sillä Venäjällä ei ole koskaan ollut varsinaista demokratiaa. Meidän demokratiamme on nuorta ja epätäydellistä. Meillä on oma demokratiamallimme. Parlamentaarinen demokratia johtaisi meillä katastrofiin kuten Kirgisiassa.”
Presidentti Medvedev on puhunut. Jäin mietteisiin.
Mitä demokratia tarkoittaa? Sana tulee kreikasta. Sen kantasanoina ovat demos, kansa ja kratos, valta. Se siis tarkoittaa kansanvaltaa.
Itä-Euroopan sosialistimaita kutsuttiin aikoinaan kansandemokratioiksi, eli olivat tuplademokratioita? Vai tuleeko kaksinkertaisesta teesistä antiteesi.
Entä Kiina? Se on yhä perustuslakinsa mukaan ”kansan demokraattinen diktatuuri”. Se on myös ”sosialistinen markkinatalous”. Kaikki siis kelpaa ja sanoilla ei ole väliä. On kissa musta tai valkoinen, kunhan se pyydystää hiiriä, totesi aikoinaan Kiinan uudistuspolitiikan arkkitehti Deng Xiaoping.
Mutta tämä ei riittänyt meille Jaroslavliin kokoontuneille kansainvälisille puhujille. Demokratia tarkoittaa muutakin kuin vain retorista heittoa.
Poliittisessa päätöksenteossa on neljä vallankäytönmuotoa: pakkovalta ja yksinvalta sekä edustuksellinen valta ja osallistava vallankäyttö. Kaksi ensimmäistä ovat autoritaarisia ja kaksi jälkimäistä demokraattisia. Kukin vallankäytönmuoto hakee yhteiskunnallista oikeutusta.
Pakko- ja yksinvalta perustelevat itsensä päämääristä. Tavoitellaan turvallisuutta, vakautta ja taloudellista tehokkuutta. Vallanpitäjillä on totuus hallussa ja viime kädessä kansa viedään pakolla onneen.
Edustuksellinen ja osallistava valta perustelevat itsensä politiikan keinojen kautta. Edustuksellisessa ja suorassa demokratiassa päämäärät eivät pyhitä keinoja. Pikemminkin päämäärien hyväksyttävyys riippuu siitä, minkälaisin keinoin ne ovat saavutettavissa. Demokratiassa ei viedä pakolla onneen.
Epäilemättä, ihanteellisinta olisi elää jalossa diktatuurissa. Poliittinen päätöksenteko olisi tehokasta ja kaikkien parhaaksi. Mutta entä jos järjestelmä tuottaa huonon diktaattorin?
Siksi demokratia. Se mahdollistaa vallankäyttäjien valinnan, valvonnan ja vaihtamisen. Se pakottaa kompromisseihin ja kokonaisuuden edun huomioimiseen. Päätöksenteko ei ehkä ole niin nopeaa ja tehokasta, mutta saavutukset ovat kestävämpiä.
Venäjä voi uskotella elävänsä muista erillään ja rakentavansa suvereenia demokratiaansa, mutta ei se pääse karkuun yhteisistä perusteista, joilla kansanvaltaista yhteiskuntaa rakennetaan. Suurta johtajaa kaipaavan kansan täytyy uskoa, että parempi antaa poliittisten ristiriitojen elää parlamenttiväittelyissä kuin kaduilla.
Kirgisia on kovin huono esimerkki presidentti Medvedevin ottaa esille. Totta, että uuden perustuslakinsa myötä entinen neuvostotasavalta haluaa rakentaa parlamentaarista demokratiaa. Mutta mikä on vaihtoehto? Sekö, että kaduilla ja toistuvilla vallankeikauksilla ratkaistaan politiikan ongelmat? Annettakoon mieluummin vapailla vaaleilla valitun parlamentin ratkaista pulmat.
No aika ”omintakeista” se on täälläkin: näytösoikeudenkäyntejä, tekaistuja syytteitä, ajojahteja ja painostusta, erittäin laajaa korruptiota, vaihtoehdottomuutta, laajaa vallan siirtoa epädemokraattisille elimille jne.
Enää puuttuu ruotsalaistyylinen poliittinen väkivalta mutta saapi nähdä milloin vasemmistolaiset aloittavat sen täälläkin, tietenkin valtapoliitikkojen, median, oikeuslaitoksen ja poliisin hyväksymänä.
Yleisesti sanoisin ettei eurooppalaisilla poliitikoilla ole todellakaan varaa arvostella muita.
Ilmoita asiaton viesti
Kimmo ”Reissu-Lasse” Kiljunen matkailee lähetyssaarnaajana muiden rahoilla tuputtamassa kristillistä etiikkaa, edustuksellista demokratiaa ja säätelemätöntä markkinataloutta. Sekaantuu suvereenien maiden sisäisiin asioihin.
”Suuri opettaja” haluaa itselleen patsaan, tai ainakin, että hänet edes muistetaan eduskunnan kuppilassa seuraavan vaalikauden aikana.
Rankataan:
Matkailu avartaa. Voi matkailla jatkossa omilla rahoillaan.
Ei eduskuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä EI ole demokratia.
Venäjä on todellisuudessa KGB-diktatuuri, jossa EI ole vapaata mediaa eikä rehellisiä vaaleja.
Mieltä saa osoittaa Kremlin puolesta – mutta jos yrittää osoittaa Kremliä vastaan niin pamputetaan ja pidätetään.
Ilmoita asiaton viesti
”Edustuksellisessa ja suorassa demokratiassa päämäärät eivät pyhitä keinoja.”
Koittaa nyt toveri muistaa itsekin tämä.
Venäjästä ja demokratiasta ei voi puhua – länsimaisittain katsoen – samaan aikaan. Siinä presidentti Medvedev oli täysin oikeassa.
Jälleen täysin järjetön kongressi, jonne suomalaisia ”arvovieraita” oli verovaroin kustannettu.
Ilmoita asiaton viesti
Innovointia voi kohdistaa myös valtiomuotojenkin kehittämiseen.
Ehdotin taannoin suoraa perehtyneisyysdemokratiaa. Siinä päätökset tehtäisiin kansanäänestyksillä, mutta äänivalta määräytyisi vahvistetun perhehtyneisyyden mukaan. Perehtyneisyys varmennettaisiin tenttimällä.
Tavallisella kansalaisella olisi yksi ääni ja tuhat-sivuisen ”Yhteiskunnan, valtion ja ministeriöiden tila” -kirjan tenttimällä saisi esim. 4 ääntä.
Miksi emme luo uusia vaihtoehtoja? Ikään kuin kaikki valtiomuodot olisi jo keksitty. Orjamoraalia sellainen kuvittelu.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä että Kiljunen myöntää että Venäjällä ei ole ollut koskaan demokratiaa, no sen kyllä kaikki tiesivät jotka seraavat asioita.
mitä eduskuntaa ei silläkään mitään demokratiaa ole vaan ryhmä päätökset olkoon puolue mikä tahansa, patsi Perus Suomaliset siell taitaa olla vapaa valinta osassa äänestyksistä.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi emme väittämää uskoisi, kun kerran pres. Medvedev Venäjän edusmiehenä on noin sanonut. Vakuutena on opposition käsittely vähäisimmistäkin mielenilmauksista.
Ilmoita asiaton viesti
Länsimaat ovat itse olleet sotaakäyviä diktatuureja käytännössä lähes koko historiansa ajan, tämä on hyvä pitää mielessä. Demokratia on loppujen lopuksi hyvin uusi tulokas Euroopassakin (esim. Sveitsi salli naisille äänioikeuden vasta 70-luvulla). Ihmiskunnalle ja länsimaille tyypillinen asioiden jama on ollut demokratian puuttuminen, ei suinkaan päinvastoin.
Demokratian todellista toimivuutta ja kestokykyä ei ole vielä edes mitattu, tarina on vasta alussa – olettaen että ei tule pikaista loppua. Edessä on lähinnä kaksi vaihtoehtoista kehityskulkua:
1) Demokratia kehittyy ja laajenee vaurastumisen myötä koko maailmaan (elintason nousuhan on ollut pääsääntöiseti demokratian välttämätön ennakkoehto kaikkialla maailmassa, pitää olla varaa ”ostaa demokratia”).
Lopulta kaikissa maissa kansa osallistuu aktiivisesti päätöksiin ja myös länsimaissa esim. epädemokraattiset taloudellisen vallan keskittymiset harvojen käsiin jäävät historiaan.
Tämä jälkimmäinen on erittäin tärkeä pointti, jos halutaan puhua oikeasta demokratiasta.
2) Demokratia kohtaa vaikeuksia Euroopassa ja USA:ssa eikä leviä merkittävästi muualle maailmaan.
Globaali väestönkasvu, ilmastonmuutos, luonnonvarojen ehtyminen, massiivinen muuttoliike, talouskriisit jne. kasvavat liian suuriksi, jolloin demokraattista ratkaisua niihin ei löydy.
Tilaisuuden tullen kovempaa vallankäyttöä suosiva linja vahvistuu, demokratia heikkenee tai päättyy kokonaan.
Jokainen voi itse pohtia, kumpi suunta on todennäköisempi.
Ilmoita asiaton viesti