Laktoositon maito kouluissa – yhden säästö toisen kulu

Vantaalla on tehty linjaus, että laktoositonta maitoa saa päiväkodeissa ja kouluissa vain lääkärin lausunnolla. Jos lausunto puuttuu on tyytyminen veteen. Säästetään. 

Onko tässä järkeä?  

Ensinnäkin säästökohteina ovat lapset ja heidän perustarpeensa. Ihminen saa 60 % kalsiumtarpeestaan maidosta. Erityisesti kasvaville lapsille kalsium on välttämätön sen vaikuttaessa luuston ja hampaiden kasvuun.  

Toiseksi, päiväkotien ja koulujen ruokahuollossa voidaan saada hieman säästöä, kun laktoositonta maitoa saa vain lääkärin lausunnolla. Mutta laktoosi-intoleranssiepäilyn testaaminen ja todistaminen kuormittaa kohtuuttomasti lääkäreitä ja terveydenhuoltoa.  

Lääkärinvastaanotto ja todistus maksaa 42 euroa ja laboratoriotesti 21 euroa. Vantaan varhaiskasvatus on laskenut, että laktoosittoman maidon kustannukset ovat vuodessa 20 000 euroa. Summalla saa 317 lasta testin ja todistuksen, joista osa on negatiivisia. Kun Vantaalla on 23 000 iältään 5-14-vuotiasta, voimme vain kuvitella mitkä kustannukset koituvat lääkärinlausuntojen hankkimisesta. 

Tässä ei ole järkeä. Ainoa toimiva ratkaisu on vanhempien ilmoitus, joka riittää laktoosittoman ruokavalion saantiin päiväkodeissa ja kouluissa.

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu