Isi tuli

”Isi tuli” hihkaisi musta pikkupoika astuessani Rautkallion päiväkodin ovesta sisään. Lapsen innostuneet silmät ottivat satunnaisvieraan vastaan. Olin tekemässä kiertokäyntiä Koivukylän päiväkoteihin, Mikkolan kouluun ja Korson terveysasemalle. Halusin tutustua maahanmuuttoon. 

Vantaalla ulkomaalaistaustaisia on jo yli kymmenen prosenttia väestöstä. Se on ennätys alallaan. Itäisissä kaupunginosissa luku lähestyy kahtakymmentä. Rautkallion päiväkodissa maahanmuuttajalapsia on yli puolet kaikista.  

Muutos on pysyvä. Suomi on kovaa vauhtia tulossa monikulttuuriseksi. Lapset, jotka voivat käydä etnisesti monikerroksista päiväkotia ja koulua saavat poikkeuksellisen upean kasvuympäristön. He kasvavat suvaitsevaisuuteen. Ihmisen erilaisuus opitaan ymmärtämään voimavaraksi. Heille maailma aukeaa haasteena, ei pelottavana. 

Lähiökoulun korkea taso häkellyttää. Mikkolan yhtenäiskoulussa on luokkatasot esikoulusta yläasteelle. Erityisluokat on integroitu osaksi muuta kokonaisuutta. Maahanmuuttajalasten suuri määrä tekee koulusta kansainvälisen. Ja kaiken kukkuraksi koulu on musiikkipainotteinen. Siellä on oma sinfoniaorkesteri. 

Vantaan lähiössä suomalainen peruskoulu näyttää voimansa. Erilaisuus ja poikkeavuus on pääsääntö. Yksilöllisiä lahjakkuuksia ja tarpeita tuetaan. Peruskoulua osataan arvostaa. Mutta tänä päivänä säästöt uhkaavat Vantaan kouluja. 

Kummallinen keskustelu on syntynyt laktoosittomasta maidosta. Sitä olisi jatkossa tarjolla päiväkodeissa ja kouluissa vain lääkärin lausunnon perusteella. Jos lausunto puuttuu, lapsi saa tyytyä veteen. Säästetään.  

Tällaisissa säästötoimissa ei ole järkeä. Vihoviimeisintä on tinkiä lasten perustarpeista. Ihminen saa 60 % kalsiumtarpeestaan maidosta. Erityisesti lapsille kalsium on täysin välttämätön sen vaikuttaessa luuston ja hampaiden kasvuun.  

Yhtäällä saatu säästö on toisaalla kustannus. Tällaista kutsutaan osaoptimoinniksi. Ajaudumme ojasta allikkoon. Lääkärinlausunto laktoosi-intoleranssiepäilyn kohdalla edellyttää sekä laboratoriotestejä että todistusten kirjoittamista. Tällainen työ tulee kuormittamaan täysin tarpeettomasti muutenkin tiukoilla olevaa terveydenhuoltoa.  

Entä hinta? Lääkärinvastaanotto ja todistus maksavat 42 euroa ja laboratoriotesti 21 euroa. Vantaan varhaiskasvatus on laskenut, että laktoosittoman maidon kustannukset ovat vuodessa 20 000 euroa. Summalla saa 317 lasta testin ja todistuksen, joista osa on negatiivisia. Kun Vantaalla on 23 000 iältään 5-14-vuotiasta, voimme vain kuvitella mitkä kustannukset koituvat lääkärinlausuntojen hankkimisesta. 

Tässä ei ole järkeä. Ainoa toimiva ratkaisu on vanhempien ilmoitus, joka riittää laktoosittoman ruokavalion saantiin päiväkodeissa ja kouluissa. Tätä Vantaan demarit esittävät ja ajavat.

 

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu