Sosiaaliasema pois tarvitsevilta

Ollessani Vantaan valtuuston puheenjohtaja sain kunnian esitellä kiinalaisvieraille Länsimäen sosiaali- ja terveysasemaa. Se oli kaupungin uusin ja yhdisti samoihin tiloihin sosiaali- ja terveyspalvelut sekä työvoimatoimiston ja yhteispalvelupisteen. Toimittiin asukaslähtöisesti ja eri palvelutuottajat tukivat toisiaan. Oli hienoa esitellä. 

Länsimäki on Vantaan haavoittuvimpia lähiöitä. Siellä asuu 11 000 ihmistä, joista 25 % saa toimeentulotukea. Työttömyysaste on Vantaan korkein ja maahanmuuttajien osuus väestöstä on yli 20 %. 

Sosiaali- ja terveysaseman merkitys lähipalveluja tarjoavana yksikkönä on Länsimäessä poikkeuksellisen suuri. Nyt porvarien johdolla neuvoteltuun Vantaa sopimukseen vedoten ollaan sosiaaliasema siirtämässä pois Tikkurilaan ja Hakunilaan.  

Asiasta kysyttäessä vastasi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen valtuustolle, että palvelut paranevat. Virkamieskielen edessä ei tunne kuin yletöntä voimattomuutta.   

Kaikella kunnioituksella apulaiskaupunginjohtaja Salminen, kuinka köyhien, syrjäytyneiden ja voimattomimpien ihmisten palvelut paranevat, kun 

  1. Sosiaaliasema siirretään kotilähiöstä kymmenen kilometrin päähän.
  2. Esimerkillinen sosiaali- ja terveysasema puretaan, jolloin samoissa tiloissa toimineiden palvelutuottajien vuorovaikutus estyy.
  3. Sosiaalityöntekijät keskittyvät jatkossa vain rahanjakoon.
  4. Hajautettu sosiaaliasema ei kykene lähityöhön tukeakseen perheitä. 

Vantaan sopimukseen on kirjattu: ”Aikuissosiaalityön sekä lastensuojelun toimipisteitä supistetaan.” Apulaiskaupunginjohtaja on oikeassa vedotessaan tuohon valtuuston hyväksymään sopimukseen.  

Mutta, mutta? Kuinka moni valtuutettu tiesi sopimusta hyväksyessään, minkä valtakirjan luovutti virkakoneistolle, niille jotka kirjauksen olivat sopimukseen saattaneet ja hyvin tiesivät mitä tahtoivat. Nyt saamme tehostamis-, keskittämis- ja kilpailuttamisohjelmaa. 

Virkakielellä puhutaan linjaorganisaation kehittämisestä aluepalvelujen sijaan. Kyse on hallinnon laatikkoleikistä? Missä ovat asukkaat – kaiken lisäksi kaikkein haavoittuvimmat – tarpeineen?  

Seuraavassa vaiheessa lakkautetaan sosiaaliasema Martinlaaksossa ja keskitetään palvelut Myyrmäkeen?  Ja sitä seuraavaksi lopetetaan Korson sosiaaliasema ja sen palvelut siirretään Koivukylään. Köyhimmät lähiöt jätetään vaille lähipalveluja.  

Vaalit ratkaisevat. Viimeksi kunnallisvaaleissa kokoomus nousi suurimmaksi puolueeksi Vantaalla. Jälki näkyy. Nyt edessä ovat eduskuntavaalit. Kansa ratkaisee millä eväillä ja tahdolla Suomea rakennetaan. 

 

Kimmo Kiljunen
kaupunginvaltuutettu
kansanedustaja

 

  

kiljunen
Sosialidemokraatit Vantaa

Olen 69-vuotias kansanedustaja, neljän lapsen isä ja viiden lapsen isoisä. Eduskuntaan valinta vuonna 1995 muutti harrastuksen ammatiksi. Politiikka, yhteisiin asioihin vaikuttaminen on aina kiehtonut.
Olen ollut Vantaan kaupunginvaltuutettu vuodesta 1985 ja lähiötyöstä poliittinen toimintani alkoi. Olen voinut asteittain kasvattaa poliittista toimintasädettäni.
ETYJ:in puheenjohtajan erityislähettiläänä, ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen jäsenenä ja Keski-Aasian erityisedustajana sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsenenä sekä Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen varapresidenttinä minulla on tarjoutunut tilaisuus olla aktiivinen erityisesti kansainvälisissä kysymyksissä. Kansainvälinen toimintani ei ole poissa työstä oman maamme ja kuntamme kehittämiseksi, se on juuri sitä. Yhteisvastuu ei tunne rajoja. Suomi on yhä kiinteämmin osa Eurooppaa ja maailmaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu